Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Εκδοροσφαγείς» οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όταν ο πελάτης αγοράσει το προϊόν ίντερνετ

«Εκδοροσφαγείς» οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όταν ο πελάτης αγοράσει το προϊόν ίντερνετ
Η Ευρυζωνικότητα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα έναντι των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
(upd)Πραγματικό... σφαγείο θυμίζουν τα τιμολόγια της κινητής τηλεφωνίας ίντερνετ των τριών εταιρειών Vodafone, Cosmote και Wind.
Η Ευρυζωνικότητα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Cosmote ως θυγατρική εταιρεία του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος δεν χαρίζεται στους καταναλωτές όταν ζητήσουν υπηρεσία ίντερνετ σε συσκευή κινητού τηλεφώνου.
Στα 20 ευρώ κοστολογεί την παροχή των 2 GB το μήνα. Κάποιος άλλος χρήστης μπορεί να έχει 100 MB το μήνα με την αγορά τηλεφωνικής σύνδεσης καταβάλλοντας συνολικά 20 ευρώ το μήνα.
Η στρατηγική της Vodafone κινείται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Παρέχει 1 GB με 10 ευρώ το μήνα, τα 5GB τα τιμολογεί στα 25 ευρώ σε μηνιαία βάση.
Το τιμολόγιο ανεβαίνει κατακόρυφα στα 40 ευρώ όταν ο πελάτης ζητήσει 10 GB το μήνα.
Η Wind παρέχει 20 GB με 20 ευρώ το μήνα αλλά όταν οι απαιτήσεις των καταναλωτών είναι μικρότερες τα κόστη αυξάνονται αισθητά.
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην προσπάθεια τους να συγκεντρώσουν πελάτες διαμόρφωσαν πακέτα συνομιλίας πιο φθηνά ενώ κράτησαν υψηλά τα τιμολόγια του ίντερνετ.
Η τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών στην ουσία καθιστά μη εύχρηστα τα smartphones αφού οι χρήστες σκέπτονται να αγοράζουν ίντερνετ.
Να σημειωθεί ότι μόλις το 44% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου όταν στην Ευρώπη το ποσοστό ανέρχεται στο 78%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΕ που αφορούν το 2014.
Στη σταθερή τηλεφωνία η παροχή ίντερνετ συνδυάζεται με το πρόγραμμα ομιλίας το οποίο είναι πιο φθηνό σε σχέση με την υπηρεσία ίντερνετ της κινητής τηλεφωνίας, αλλά σε μεγάλο ποσοστό οι ταχύτητες πλησιάζουν αυτή της... χελώνας.
Το «κόλπο» των εταιρειών αναφορικά με τη ταχύτητα του οικιακού internet είναι το μεγάλο και ισχυρό ΕΩΣ.
Έτσι οι εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιών υπηρεσιών κρύβονται πίσω από το έως 24 mbps και τελικά η γραμμή μεταφέρει 3,4,5 έως 7 mbps το οποίο απέχει σημαντικά από τον αρχικό στόχο που έχει θέσει η εταιρεία στον πελάτη της. Στο σταθερό ίντερνετ η ταχύτητα εξαρτάται από τα κουτιά του ΟΤΕ και πόσο μακριά είναι ο χρήστης από το κέντρο διανομής.
Η διοίκηση του ΟΤΕ με βασικό μέτοχο τους Γερμανούς και την Deutsche Telekom είναι αδύνατο να προχωρήσει σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου το οποίο στην ουσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες.
Ο ρυθμιστής της αγοράς των τηλεπικοινωνιών είναι η ανεξάρτητη Αρχή Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η οποία παρουσίασε έσοδα περίπου 14 εκατ. ευρώ και το πιο σημαντικό μέρος των χρημάτων τους κατευθύνονται στους μισθούς των 218 υπαλλήλων.
Το 59% του προσωπικού διαθέτει εξειδικευμένη γνώση σε θέματα τηλεπικοινωνιών η οποία όμως δεν είναι και απαραίτητη διότι τα κουτιά και οι διακλαδώσεις του ΟΤΕ και γενικότερα οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας είναι της δεκαετίας του 1960 και του 1970.
Παρότι οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες τα τιμολόγια των εταιρειών συνδέονται με το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και όχι με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

(πρώτη ενημέρωση 23 Σεπτεμβρίου 2015, 08:15)

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης