Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κοντά στην απόκτηση του 5% του ΔΕΣΦΑ η βελγική Fluxys - Στα 30 εκατ. ευρώ το τίμημα - Οι άλλοι υποψήφιοι επενδυτές

tags :
Κοντά στην απόκτηση του 5% του ΔΕΣΦΑ η βελγική Fluxys - Στα 30 εκατ. ευρώ το τίμημα - Οι άλλοι υποψήφιοι επενδυτές
Η Socar έχει κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, που είχε προκηρύξει το 2012 το ΤΑΙΠΕΔ
Κοντά στην απόκτηση του 5% του ΔΕΣΦΑ φαίνεται να βρίσκεται η βελγική εταιρεία Fluxys, έναντι τιμήματος 30 εκατ. ευρώ.
Η πραγματοποίηση της επένδυσης αναμένεται να γίνει έμμεσα μέσω της Οµοσπονδιακής Εταιρείας Συµµετοχών και Επενδύσεων (Société Fédérale de Participations et d’Investissement – SFPI), η οποία είναι µέτοχος της Fluxys και αποτελεί τον χρηµατοοικονοµικό και επενδυτικό βραχίονα του βελγικού κράτους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βελγικού τύπου, εκτός από τη χρηµατοοικονοµική συµµετοχή της SFPI στο κεφάλαιο του ∆ΕΣΦΑ, θα απαιτηθούν και πρόσθετα επενδυτικά κεφάλαια προκειµένου το ύψος της συνδυασµένης ευρωπαϊκής συµµετοχής στον ∆ΕΣΦΑ να φθάσει το επιθυµητό 17%.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι κατόπιν αντιρρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συµφωνία του 2013 για εκχώρηση µεριδίου 66% του κεφαλαίου του ∆ΕΣΦΑ στην αζερική SOCAR, εξετάζονται τρόποι να µειωθεί η αζερική συµµετοχή (στο 49%) και να αυξηθεί η συµµετοχή Ευρωπαίων εταίρων (στο 17%) στο υπό ιδιωτικοποίηση ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου.
Η ενδεχόµενη εµπλοκή της Fluxys θα περιοριστεί σε βιοµηχανική και διαχειριστική συνεργασία µε τον ∆ΕΣΦΑ.
Ως πιθανοί συνεταίροι της SFPI στην προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συµµετοχής στον ∆ΕΣΦΑ, φέρονται οι ιταλικές Snam και Infrastrutture Transporto Gas, η ισπανική Enagas, η ολλανδική Gasunie και η ρουµανική Transgaz.
Να σημειωθεί ότι η Socar έχει κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, που είχε προκηρύξει το 2012 το ΤΑΙΠΕΔ, προσφέροντας τίμημα 400 εκατ. ευρώ.
Αν και τον Δεκέμβριο του 2013 η ελληνική πλευρά υπέγραψε με τους Αζέρους τη συμφωνία πώλησης, η μεταβίβαση δεν υλοποιήθηκε ακόμη, καθώς κόλλησε στις ευρωπαϊκές αρχές.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι δεν διασφαλίζονται συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά σε περίπτωση που η Socar, η οποία είναι και παραγωγός αερίου, αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της χώρας.

(Πρώτη ενημέρωση: Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015, ώρα 23:10)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης