Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επανακάμπτει η Socar για τον ΔΕΣΦΑ - Πώς μπορεί να απεμπλακεί το deal - Ποιά λύση προκρίνεται

tags :
Επανακάμπτει η Socar για τον ΔΕΣΦΑ - Πώς μπορεί να απεμπλακεί το deal - Ποιά λύση προκρίνεται
Η λύση που προκρίνεται για την απεμπλοκή του deal είναι είναι η παράλληλη πώληση του 17% της ΔΕΣΦΑ σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες
Iδιαίτερα θετική χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς η πρόθεση - όπως διατυπώθηκε ξεκάθαρα στην χθεσινή (26/8) συνάντηση με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και των Ελληνικών Πετρελαίων - της Socar για την απόκτηση του 66% τoυ ΔΕΣΦΑ.
Η Socar μέσω των εκπροσώπων της επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με την παράταση, μέχρι τις 21.12.2015, της διάρκειας ισχύος της σύμβασης πώλησης μετοχών και της εγγυητικής επιστολής ύψους 40 εκατ. ευρώ η οποία λήγει στο τέλος Αυγούστου.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η πρόθεση των Αζέρων είναι να προχωρήσει το deal, ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες ήθελαν ότι αν μέχρι τον περασμένο Ιούνιο δεν βρισκόταν λύση, τότε οι Αζέροι θα αποδεσμεύονταν οριστικά από την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, καθώς έψαχναν ένα εύσχημο τρόπο για να απεμπλακούν από την επένδυση.
Η Socar έχει κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, που είχε προκηρύξει το 2012 το ΤΑΙΠΕΔ, προσφέροντας τίμημα 400 εκατ. ευρώ.
Αν και τον Δεκέμβριο του 2013 η ελληνική πλευρά υπέγραψε με τους Αζέρους τη συμφωνία πώλησης, η μεταβίβαση δεν υλοποιήθηκε ακόμη, καθώς κόλλησε στις ευρωπαϊκές αρχές.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι δεν διασφαλίζονται συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά σε περίπτωση που η Socar, η οποία είναι και παραγωγός αερίου, αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της χώρας.

Η λύση που προκρίνεται

Η λύση που προκρίνεται για την απεμπλοκή του deal είναι η παράλληλη πώληση του 17% του ΔΕΣΦΑ σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες από το συνολικό 66% που θα αποκτήσουν οι Αζέροι της Socar.
Μάλιστα στο παιχνίδι έχουν μπει ήδη τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες (ακούγεται η ρουμανική Transgaz, η ισπανική Enagas καθώς και η ιταλική SNAM) οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Η πώληση του 49% στους Αζέρους και του 17% σε άλλη εταιρεία διευκολύνει τόσο την ελληνική κυβέρνηση, όσο και την Κομισιόν που δεν ευνοεί την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών και διαχειριστών δικτύων από εταιρείες τρίτων χωρών.
Από την πλευρά του πάντως οι Αζέροι, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, δεν φαίνεται να υπαναχωρούν στο θέμα του ποσοστού, επιμένοντας στη διεκδίκηση του 66% του ΔΕΣΦΑ και όχι στο 49%.
Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου του Αζερμπαιτζάν, Azernews, αφήνεται να εννοηθεί πως η Socar μπορεί να αποσυρθεί από τη διαδικασία και να διεκδικήσει νομικά τα δικαιώματά της αν το δημόσιο μειώσει το προς πώληση ποσοστό και αν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης