Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Bαριές οι επιπτώσεις των μέτρων στις επιχειρήσεις - Σανίδα σωτηρίας το νέο πακέτο των 35 δισ. ευρώ

Bαριές οι επιπτώσεις των μέτρων στις επιχειρήσεις - Σανίδα σωτηρίας το νέο πακέτο των 35 δισ. ευρώ
Θα υπάρξει μείωση της συνολικής δαπάνης ανά νοικοκυριό κατά 60 ευρώ μηνιαία (720 ευρώ ετησίως)
Βαριά πέφτει η σκιά των νέων σκληρών μέτρων πάνω από τις επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες κάνουν λόγο για ύφεση, λουκέτα και ανεργία.
Μοναδική ελπίδα στην παρούσα τουλάχιστον φάση αποτελεί η αποφυγή του Grexit αλλά και το νέο αναπτυξιακό πακέτο των 35 δισ. ευρώ που θα συμφωνήθηκε να δοθεί στη χώρα μας.
Οι πρώτες καμπάνες έρχονται από τον κλάδο της εστίασης όπου η αύξηση από το 13% στο 23% εκτιμάται ότι θα φέρει δεκάδες «λουκέτα» στον κλάδο.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα οδηγούν σε κλείσιμο επιχειρήσεων, απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και περαιτέρω φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.
Bαθιά ύφεση, αύξηση της ανεργίας και νέα λουκέτα, προβλέπει η ΓΣΕΒΕΕ από την εισαγωγή των μέτρων της νέας συμφωνίας.
Όπως αναφέρει, οι επιπτώσεις από την υλοποίηση αυτών των μέτρων σε μια ήδη καθημαγμένη οικονομία θα φανούν πρώτα στη μείωση του ΑΕΠ, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ θα κυμανθεί περίπου στο 3,5% και σε μια περαιτέρω μείωση του μέσου καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
Τούτο, θα έχει προφανείς συνέπειες στην κατανάλωση, την εγχώρια παραγωγή και τον επενδυτικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων.
Με τις αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ στα είδη διατροφής, τις μετακινήσεις και την εστίαση (από το 13% στο 23%) αναμένεται σημαντική αύξηση των τελικών τιμών σε όλες αυτές τις κατηγορίες, με τους καταναλωτές να επιβαρύνονται σημαντικά στα αγαθά στα οποία υπάρχει χαμηλή ελαστικότητα ζήτησης (βασικά είδη, στέγαση, υγεία και μεταφορές).
Η εκτίμηση του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι θα υπάρξει κατ” ελάχιστο μείωση της συνολικής δαπάνης ανά νοικοκυριό κατά 60 ευρώ μηνιαία (720 ευρώ ετησίως).
Φόβους ότι θα κλονίσει τις προοπτικές βιωσιμότητας χιλιάδων επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέο φαύλο κύκλο "λουκέτων" και απολύσεων, εκτιμά ότι θα δημιουργήσει η μετάταξη του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, εκτιμά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Πάντως ο πρόεδρος του ΕΕΑ θεωρεί ότι θα πρέπει να αποτιμηθεί ολοκληρωμένα, το συνολικό πλαίσιο της συμφωνίας, τόσο με την τελική διατύπωση για την αναδιάρθρωση του χρέους, όσο και με τη διαδικασία που θα προκριθεί και τους κλάδους της οικονομίας που θα ωφεληθούν από την υλοποίηση του "επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ", των 35 δισ.ευρώ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης