Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Καββαθάς (ΓΣΕΒΒΕ) στο bankingnews: Νέα λουκέτα και αύξηση της ανεργίας φέρνει η νέα συμφωνία

Καββαθάς (ΓΣΕΒΒΕ) στο bankingnews: Νέα λουκέτα και αύξηση της ανεργίας φέρνει η νέα συμφωνία
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε ότι η συμφωνία είναι εφιαλτικό σενάριο αλλά η άλλη επιλογή θα ήταν χειρότερη και από το «θάνατο»
Νέο γύρο λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αύξηση της ανεργίας φέρνουν τα νέα υφεσιακά μέτρα που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.
Με τη δήλωση αυτή απαντά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς στο ερώτημα του www.bankingnews.gr για τις συνέπειες της νέας συμφωνίας.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε ότι πρόκειται για εφιαλτικό σενάριο αλλά ή άλλη επιλογή θα ήταν χειρότερη και από το «θάνατο».
Τόνοι αισιοδοξίας πράγματι δεν βγήκαν από τον κ. Γιώργο Καββαθά, ο οποίος επανέλαβε ότι η συμφωνία ήρθε με αρκετή καθυστέρηση. Πρόσθεσε ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε τραπεζικό σύστημα που υπολειτουργεί και αναμένει άμεσα την ανάκτηση του μεγαλύτερου μέρους των τραπεζικών εργασιών.
Ο κ. Γ. Καββαθάς είπε ότι οι επιχειρήσεις «έκαψαν» ότι διαθέσιμο λίπος είχαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Η επόμενη ημέρα της συμφωνίας θα είναι δύσκολη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες με ελάχιστα εφόδια ξεκινούν μία πορεία στην ακανθώδη ζώνη των αυξημένων συντελεστών του ΦΠΑ.
Ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων κ. Γιώργος Θανόπουλος εκτιμά ότι η ζημιά που έγινε από την εφαρμογή των Capital Controls ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι μπήκαν σε τροχιά κλεισίματος σημαντικός αριθμός μεσαίων επιχειρήσεων.
Οι ανατιμήσεις του ΦΠΑ θα αποτελειώσουν όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είχαν καμία πρόσβαση στο πλαστικό χρήμα και δεν διέθεταν internet banking από τις 29 Ιουνίου.
Τα Capital Controls συνέβαλαν στην πτώση του τζίρου των μικρών κα μεσαίων επιχειρήσεων που έφθασε στα επίπεδα του 90%.
Το 50% των επιχειρήσεων δεν είχε την υποδομή να δεχθεί τις αγορές προϊόντων με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
Ο κ Γιώργος Θανόπουλος ανέφερε ότι η πολιτική της λιτότητας κατασπάραξε 230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις όταν πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης ο συνολικός τους αριθμός έφθανε σε 860.000. Ο νέος γύρος λουκέτων θα μειώσει περαιτέρω τις εναπομείνασες επιχειρήσεις που ανέρχονται σε 630.000.
Το στοιχείο όμως που προκαλεί σοκ είναι ότι μαζί με τις 230.000 που κατέβασαν ρολά χάθηκαν 750.000 θέσεις εργασίας.
Η πτώση κατά 25% του ΑΕΠ χτύπησε την ελληνική οικονομία στη ρίζα της που ήταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χάθηκε το 25% των ΜΜΕ και την ίδια στιγμή αυξήθηκε 25% η ανεργία.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης