Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αύξηση 8% στην τιμή της σόγιας - Έπονται κι άλλες λένε στην αγορά

Αύξηση 8% στην τιμή της σόγιας - Έπονται κι άλλες λένε στην αγορά
Η ανατίμηση προήλθε κυρίως από την έλλειψη ρευστότητας με την εφαρμογή των capital controls
Ανεβαίνουν οι τιμές των ζωοτροφών. Η πρώτη αύξηση κατά 8% σημειώθηκε στη σόγια. Το κόστος ανήλθε στα 415 ευρώ από 385 ευρώ τον τόνο σημειώνοντας άνοδο 30 ευρώ.
Η ανατίμηση προήλθε κυρίως από την έλλειψη ρευστότητας με την εφαρμογή των capital controls.
Η απαίτηση των ξένων για αποπληρωμή της συνολικής αξίας του προϊόντος έφερε την άνοδο της τιμής.
Η σόγια χρησιμοποιείται από τις μονάδες εκτροφής ζώων και πουλερικών.
Πρόκειται για πρωτεϊνούχα τροφή που θεωρείται απαραίτητη ενώ δεν μπορεί να αντικατασταθεί με άλλη πιο φθηνή ζωοτροφή. Οι υπεύθυνοι των πτηνοτροφείων και άλλων μονάδων εκτροφής θεωρούν ότι ανατιμήσεις θα είναι στη ημερήσια διάταξη την ερχόμενη εβδομάδα. Η εξέλιξη αυτή θα έρθει διότι σταδιακά μειώνονται τα αποθέματα ενώ οι ανάγκες των ζώων και των πτηνών δεν μεταβάλλονται.
Οι επιχειρηματίες και προμηθευτές κάνουν λόγο για κλίμα καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών το οποίο συμβάλει στη συνέχιση λειτουργίας ων μονάδων. Οι επιχειρηματίες λένε ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι τραπεζικές εργασίες διότι εξαντλούνται οικονομικά ενώ την ίδια στιγμή έχει μειωθεί αισθητά η ζήτηση με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα. Μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών έχει παγιδευτεί με τις επιταγές οι οποίες δεν μπορούν να μετατραπούν σε «ζεστό χρήμα» διότι είναι κλειστές οι τράπεζες. Η επιταγή είναι κεφάλαιο κίνησης για τις επιχειρήσεις.
Όταν ο ετήσιος τζίρος ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ και 1 με 2 εκατ. ευρώ είναι σε επιταγές μειώνεται το οξυγόνο της επιχείρησης. Πόσο να αντέξεις λένε χαρακτηριστικά.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ( Ανάπτυξης) δεν βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων και αρέσκετε σε ανακοινώσεις που αφορούν την επάρκεια των προϊόντων. Τα ίδια υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ρευστά διαθέσιμα για την πληρωμή των δασμών από τις τρίτες χώρες. Αυτό είναι το πρόβλημα. Προσθέτουν δεν κρίνεται η επάρκεια των εγχώριων παραγόμενων προϊόντων καθώς έχει μειωθεί η ζήτηση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης