Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μεβγάλ: Εμφανίζεται ως η πολύφερνη εταιρεία του κλάδου - Οι στρατηγικοί, οι επενδυτές και οι άλλοι

tags :
Μεβγάλ: Εμφανίζεται ως η πολύφερνη εταιρεία του κλάδου - Οι στρατηγικοί, οι επενδυτές και οι άλλοι
Η Μεβγάλ για το 2013 και το 2014 έχασε πωλήσεις περί τα 50 εκατ. ευρώ
Είναι μία από τις γαλακτοβιομηχανίες που τα τελευταία χρόνια, αν και ανακοινώνει ότι συνεχώς βρίσκεται σε συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές και ότι υπάρχουν συμφωνίες στα σκαριά, εντούτοις καμία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Ο λόγος για τη Μεβγάλ η οποία εμφανίζεται ως η πολύφερνη νύφη του χώρου, η οποία συνεχώς εξαγοράζεται αλλά τίποτα δεν γίνεται.
Έτσι, εκτός από την τρίτη προσπάθεια εξαγοράς της από τη Δέλτα (η οποία ναυάγησε και η συνέχεια θα παιχτεί στα δικαστήρια), η Μεβγάλ φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το επενδυτικό fund Sankaty – πίσω από το οποίο βρίσκονται η αµερικανική Bain Capital και η βρετανική Bartons.
Oι διαρροές για την ύπαρξη αυτού του fund δεν είναι τωρινές.
Ξεκινούν πριν από 10 μήνες, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν ήδη η Μεβγάλ είχε υπογράψει προσύμφωνο εξαγοράς από τη Δέλτα.
Υπενθυμίζεται ότι προσύμφωνο που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές τον Απρίλιο του 2014 προέβλεπε την εξαγορά από τη Vivartia του 43% που κατέχουν στη Μεβγάλ οι οικογένειες Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου.
Το τίμημα που είχε συμφωνηθεί ήταν 4,5 εκατ. ευρώ και επρόκειτο να καταβληθεί μετά την εξόφληση υποχρεώσεων της Μεβγάλ προς τη Δέλτα ύψους 3,8 εκατ. ευρώ και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ που θα χορηγείτο από τις δανείστριες τράπεζες προς τη Μεβγάλ στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η πιθανότητα να ολοκληρωθεί η συμφωνία με το Bain Capital δεν είναι δεδομένη, καθώς δεν φαίνεται να έχουν δώσει το πράσινο φως όλες οι τράπεζες.
Η Μεβγάλ για το 2013 και το 2014 έχασε πωλήσεις περί τα 50 εκατ. ευρώ.
Το 2012 οι πωλήσεις της γαλακτοβιομηχανίας ήταν 173 εκατ. ευρώ, το 2013 περιορίστηκαν σε 143 εκατ. ευρώ - μειωμένες κατά 17,4% - ενώ το 2014, ο τζίρος ανήλθε στα 125 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει να εμφανίζει ζημιές.
Το 2012 οι ζημιές της ήταν 8 εκατ. ευρώ, το 2013 ανήλθαν σε 15,7 εκατ. ευρώ και το 2014 σε 7,02 εκατ. ευρώ.
Πτώση όμως παρατηρείται και στο μερίδιο αγοράς της, καθώς από το 9% που διέθετε σε πανελλαδικό επίπεδο το 2012, το 2014 το μερίδιό της κινήθηκε λίγο πιο πάνω από το 5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης