Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η στάση πληρωμών του κράτους έναντι των ιδιωτών χτυπά τις εργασιακές σχέσεις

Η στάση πληρωμών του κράτους έναντι των ιδιωτών χτυπά τις εργασιακές σχέσεις
Αυξήθηκαν κατά 34. 470 οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου το πρώτο τετράμηνο του 2015
Σε κίνδυνο η απασχόληση και οι θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει η ελληνική κυβέρνηση εξαιτίας της συμφωνίας που ακόμη δεν έχει έρθει στο προσκήνιο.
Ο χρόνος καθυστέρησης της συμφωνίας επιδείνωσε τις σχέσεις πληρωμών κράτους και ιδιωτών. Το ποσό των 4,5 δισ ευρώ οφείλει τα κράτος έναντι των ιδιωτών προμηθευτών εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν μόνο επιστροφές φόρου.
Η τακτική του δεν πληρώνω όμως κτυπά τον πιο ευαίσθητο τομέα της χώρας που είναι ο εργασιακός.
Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία πλήττεται άμεσα από την εσωτερική στάση πληρωμών καθώς συνεχίζει να δίνει φάρμακα στα νοσοκομεία χωρίς να πληρώνεται.
Η φαρμακοβιομηχανία στην κυριολεξία εκπέμπει SOS διότι οι καταβολές των χρημάτων σταμάτησαν από τον Ιούνιο 20014.
Στέλεχος εταιρείας του κλάδου μας εκμυστηρεύτηκε ότι η οικονομική διαχείριση μιας εταιρείας που συνεχίζει να δίνει φάρμακα αλλά δεν πληρώνεται είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί σταθεί όρθια. Ο συνομιλητής μας αποκάλυψε ότι οι εταιρείες του κλάδου θα υποχρεωθούν να κόψουν θέσεις εργασίας που σκοπό έχουν τη μείωση των δαπανών αφού δεν υπάρχουν έσοδα.
Ο ίδιος θεωρεί ότι οι απολύσεις προσωπικού δεν είναι η απάντηση στη λογική δεν μας πληρώνεται και η εταιρεία εισέρχεται στη λογική της τιμωρίας. Προσθέτει ότι δυστυχώς θα γίνει ως λύση ανάγκης διότι σε άλλη περίπτωση θα καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα.
Έγκυρη πηγή από τον ΕΟΠΠΥ αναγνώρισε την κατάσταση που περιγράφουμε και μας ανέφερε ότι πράγματι η φαρμακοβιομηχανία δεν πληρώνεται. Τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα όπως έχουν προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό του 2014 φθάνουν μόνο για την αποπληρωμή των φαρμακοποιών και των ιδιωτών προμηθευτών. Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες ο ΕΟΠΠΥ θα καταβάλει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ στους φαρμακοποιούς για την εξόφληση αξίας φαρμάκων που δόθηκαν στους ασθενείς του περασμένου Φεβρουαρίου.
Η στάση πληρωμών του κράτους έναντι των ιδιωτών μοιάζει με βραδυφλεγής βόμβα που αν «σκάσει» θα χτυπήσει μόνο το εργατικό δυναμικό της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ακόμη είναι ότι αυξήθηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων που καθυστερεί να πληρώσει μισθούς των υπαλλήλων. Πρόκειται για μία αλυσίδα που όταν σπάσει ένας κρίκος μπορεί να προκληθεί ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στις εργασιακές σχέσεις.
Στελέχη επιχειρήσεων που ζουν από πρώτο χέρι τις αρνητικές εξελίξεις σε καθημερινή βάση λένε ότι δεν υπάρχει πλεόνασμα χρόνου και καλώς ή κακώς καταναλώθηκε χωρίς να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το θετικό στοιχείο για την απασχόληση όμως έρχεται από τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΉ του υπουργείου Εργασίας καθώς καταγράφτηκε θετικό ισοζύγιο στο πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο πέρυσι. Συνολικά έγιναν 108. 387 νέες προσλήψεις έναντι 101.476 απολύσεων πέρυσι . Ωστόσο μια δεύτερη ματιά στα στοιχεία προκύπτει ότι οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου έφθασαν τις 203.577 το πρώτο τετράμηνο του έτους έναντι 169.107 πέρυσι δηλαδή αυξήθηκαν κατά 34.470 χωρίς να γνωρίζουμε αν... μεταλλάχθηκαν σε νέες προσλήψεις με άλλο καθεστώς.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης