Επιχειρήσεις

Προς αναδιάρθρωση ο κλάδος των σουπερμάρκετ - Οι μεγάλες αλυσίδες εξαγοράζονται και οι μικροί συσπειρώνονται

Προς αναδιάρθρωση ο κλάδος των σουπερμάρκετ - Οι μεγάλες αλυσίδες εξαγοράζονται και οι μικροί συσπειρώνονται
Με ένα άκρως μελετημένο businessplan η Σκλαβενίτης έχει προχωρήσει την τελευταία τριετία σε μια σειρά στρατηγικών κινήσεων
Σε πλήρη αναδιάταξη βρίσκεται ο κλάδος των σουπερμάρκετ, με τις μεγάλες αλυσίδες να εξαγοράζονται ή να προχωρούν σε περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων τους, με το άνοιγμα νέων καταστημάτων και τους μικρούς να συσπειρώνονται για να αντιμετωπίσουν τον ολοένα και μεγαλύτερο ανταγωνισμό.
Η χθεσινή ανακοίνωση του deal εξαγοράς του Βερόπουλου από την Σκλαβενίτης θέτει νέα δεδομένα στο λιανεμπόριο καθώς πλέον δημιουργείται ένας υπερ - όμιλος ο οποίος θα έχει τζίρο πάνω από 2 δισ. ευρώ και θα αριθμεί περί τα 330 καταστήματα τόσο στο λεκανοπέδιο της Αττικής όσο και σε 47 επαρχιακές πόλεις.
Μάλιστα στο νομό Αττικής ο νέος όμιλος θα αναδειχτεί πρωταγωνιστής καθώς θα διαθέτει πάνω από 200 καταστήματα (ο Σκλαβενίτης έχει πάνω από 110 και ο Βερόπουλος πάνω από 90).
Με ένα άκρως μελετημένο businessplan η Σκλαβενίτης έχει προχωρήσει την τελευταία τριετία σε μια σειρά στρατηγικών κινήσεων εν μέσω κρίσης, οι οποίες δείχνουν την πρόθεση της οικογένειας να προκαλέσει σημαντικές ανακατατάξεις στον κλάδο και να πρωταγωνιστήσει τόσο στο λιανεμπόριο τροφίμων (με την απόκτηση της Χαλκιαδάκης), όσο και στο χονδρεμπόριο τροφίμων και αναλώσιμων ειδών, δραστηριότητες που πήρε ως «προίκα» από τη Makro.
Tην ίδια στιγμή, η ΑΒ Βασιλόπουλος, εκ των άλλων μεγάλων του κλάδου - επικεντρώνει την ανάπτυξη της στην Κρήτη, στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα, ενώ το φετινό της πλάνο προβλέπει την ανάπτυξη περίπου 30 καταστημάτων, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερη έμφαση στην παρούσα φάση δίνει η αλυσίδα και στον τομέα των των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας της.
Στο "κομμάτι" αυτό η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η τάση ανόδου του μεριδίου τους, που καταγράφεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ύφεσης μπορεί να έχει καμφθεί αισθητά, υπάρχουν όμως περιθώρια ανόδου.
Επίσης, με επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν το άνοιγμα νέων καταστημάτων αλλά και με ανακαίνιση των ήδη υφιστάμενων αναμένεται να προχωρήσει το 2015 η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης, σε μια αγορά όπου οι εξαγορές και οι συμφωνίες βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο προσκήνιο.
Μέσα στο επόμενο διάστημα η αλυσίδα θα προχωρήσει στο άνοιγμα ενός νέου καταστήματος στη Λάρισα ενώ πρόσφατα προχώρησε στην εξαγορά δύο νέων καταστημάτων στην Χίο, εγκαινιάζοντας την παρουσία της στο νησί.
Τα νέα καταστήματα ανήκουν στην τοπική αλυσίδα Λεβίδης.
Όσον αφορά την περιοχή της Θεσσαλονίκης, η εταιρεία σχεδιάζει μέσα στους επόμενους μήνες το άνοιγμα ενός καταστήματος στην περιοχή Βυζάντιο της Θεσσαλονίκης και δύο ακόμη στο Λαγκαδά.
Άγνωστο πάντως παραμένει αν τελικά η αλυσίδα θα "κατέβει" Αθήνα όπως έχουν προαναγείλλει τα στελέχη της την τελευταία διετία.
Τέλος σε δύο σημαντικές εξαγορές προχώρησε προ ημερών η αλυσίδα Μαρινόπουλος, ξεπερνώντας πλέον τα 1.000 καταστήματα σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Πρόκειται για τις αλυσίδες Αριάδνη και Κρόνος, με παρουσία σε Κρήτη και Αχαϊα, αντίστοιχα.

Οι μικροί συσπειρώνονται

Την στιγμή που οι μεγάλοι εξαπλώνονται οι μικρές αλυσίδες συσπειρώνονται.
Πρωταγωνιστής των εξελίξεων στις μικρές αλυσίδες του κλάδου, ο ΕΛΟΜΑΣ (Ελληνικός Όμιλος Αλυσίδων Σουπερμάρκετ), ο οποίος ενέταξε πρόσφατα στους κόλπους του δύο ακόμη μέλη, τις αλυσίδες Αστέρας και Ασπίδα.
Τη είδηση επιβεβεβαιώνει ο Διευθυντής αγορών του ΕΛΟΜΑΣ, Διογένης Ευθυμιόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει "προχωρήσαμε σε συμφωνία με δύο μεγάλους Ομίλους, την Ασπίδα και τον Αστέρα.
Πλέον ο ΕΛΟΜΑΣ αριθμείς 35 αλυσίδες, ενώ για το 2014 κατέγραψε τζίρο 1,7 δισ. ευρώ".
Η συμφωνία με τις δύο αλυσίδες προβλέπει τη χρήση κοινού ΑΦΜ για τις αγορές τους από τους μεγάλους προμηθευτές, με σκοπό, φυσικά, την εξασφάλιση υψηλότερων παροχών και εκπτώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο νέες αλυσίδες έρχονται να καλύψουν τις απώλειες που κατέγραψε ο ΕΛΟΜΑΣ, μετά τις αποχωρήσεις από το δυναμικό του, των σουπερμάρκετ Αρβανιτίδης και Κρόνος, που εξαγοράστηγκαν από την Μαρινόπουλος.
Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Αστέρας αριθμεί σήμερα 90 καταστήματα, ενώ η Ασπίδα απαρτίζεται συνολικά από 200 καταστήµατα λιανικής ανά την Ελλάδα και απασχολεί πάνω από 1.650 εργαζόµενους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης