Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έρχονται αναγκαστικά deals στις επιχειρήσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων - Οι συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες

Έρχονται αναγκαστικά deals στις επιχειρήσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων - Οι συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες
Πρωταγωνιστές οι κλάδοι των σουπερμάρκετ, του εμπορίου αλλά και των τηλεπικοινωνιών
Mε τις ευλογίες των τραπεζών και υπό το βάρος των μεγάλων οικονομικών υποχρεώσεων που έχουν συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες, ένας νέος κύκλος εξαγορών ξεκινά με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εύρωστων οικονομικά σχημάτων.
Είναι η εποχή που όλοι συζητάνε με όλους και οι συνέργειες με στόχο την εξοικονόμηση κόστους, αλλά και οι συζητήσεις για πιο ουσιαστικές μορφές συνεργασίας, γίνονται καθημερινά πίσω από τις κλειστές πόρτες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας.
Πρωταγωνιστές της αναδιάταξης του επιχειρηματικού σκηνικού της χώρας είναι ο κλάδος των σουπερμάρκετ και του εμπορίου αλλά και των τηλεπικοινωνιών.
Το μεγαλύτερο deal που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η εξαγορά της αλυσίδας σουπερμάρκετ Βερόπουλος από τη Σκλαβενίτη.
Οι συζητήσεις για τη συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2014 και σε πρώτη φάση οδήγησαν στην εξαγορά από τη Σκλαβενίτης της συμμετοχής της Βερόπουλος στην αλυσίδα Χαλκιαδάκης, η οποία δραστηριοποιείται στην Κρήτη.
Με την εξαγορά της Βερόπουλος από τη Σκλαβενίτης, δημιουργείται ένας υπερόμιλος σουπερμάρκετ, ο οποίος θα έχει τζίρο πάνω από 2 δισ. ευρώ και θα αριθμεί περί τα 330 καταστήματα τόσο στο λεκανοπέδιο της Αττικής όσο και σε 47 επαρχιακές πόλεις.
Σημαντικές είναι και οι εξελίξεις που κυοφορούνται και στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας, με βασικό πρωταγωνιστή την Νίκας, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλές υποχρεώσεις και έλλειψη ρευστότητας.
Η Νίκας φαίνεται να καταλήγει στην αγκαλιά του επιχειρηματία Σ. Θεοδωρόπουλου της Chipita ο οποίος, μαζί με την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Impala, κατέθεσε πρόταση στις πιστώτριες τράπεζες έναντι του ποσού των 80 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιστώτριες τράπεζες έχουν ήδη συμφωνήσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Νίκας με haircut των δανειακών της υποχρεώσεων (20-30%), οι οποίες σήμερα ανέρχονται στα 70 εκατ ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για την εξαγορά της Νίκας ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από την Impala και τα υπόλοιπα από τον κ. Θεοδωρόπουλο.
Σημαντικές αναμένεται να είναι και οι εξελίξεις στο μέτωπο των τηλεπικοινωνιών.
Mέσα στο 2015 εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο αγοραστής της Forthnet: Η Vodafone – Wind ή ο ΟΤΕ; Επιχειρηματικοί κύκλοι τονίζουν ότι πλέον ο ΟΤΕ μετά και την απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης του Τσάμπιονς Λιγκ για την περίοδο 2015-2018, δεν είναι πλέον τόσος ζεστός όσο ήταν πριν, για την απόκτηση της Nova.
Από την άλλη πλευρά Vodafone – Wind φέρονται αποφασισμένες να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο στην αγορά της σταθερής τηλεπικοινωνίας αλλά και να μπουν δυναμικά στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης.
Την ίδια στιγμή η Wind φαίνεται να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για τη Cyta Hellas.
Μάλιστα κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι αν δεν «τρέξουν» οι εξελίξεις με την Forthnet σύντομα, φαίνεται να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες στην περίπτωση που οι Κύπριοι μπουν στη διαδικασία πώλησης, καθώς μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο άντλησε ρευστότητα ύψους 175 εκατ. ευρώ για να υλοποιήσει το επενδυτικό της πλάνο.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης