Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έμφραγμα στην αγορά προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας - Φουντώνουν τα σενάρια αποχώρησης μεγάλων πολυεθνικών

Έμφραγμα στην αγορά προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας - Φουντώνουν τα σενάρια αποχώρησης μεγάλων πολυεθνικών
Σε πλήρη απελπισία ο επιχειρηματικός κόσμος - Αρκετές επιχειρήσεις περιμένουν μέχρι και 3 χρόνια για να πάρουν πίσω το ΦΠΑ
Σε απελπιστική κατάσταση έχει περιέλθει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, με τη ζήτηση να έχει υποστεί καθίζηση μέχρι και 30%, οι προμηθευτές να έχουν γεμίσει τα μπλοκάκια τους με χρέη και η καθυστέρηση στην απόδοση ΦΠΑ στις επιχειρήσεις σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνά ακόμη και τα τρία χρόνια.
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά, όπως την περιγράφουν εκπρόσωποι του κλάδου στο www.bankingnews.gr, οι οποίοι δηλώνουν «ανήμποροι» να εκτιμήσουν το τι θα επακολουθήσει τους επόμενους μήνες, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση στην ελληνική οικονομία.
Κορυφή του παγόβουνου… η καχυποψία που επικρατεί από τους ξένους προμηθευτές οι οποίοι ζητούν πληρωμή σε μετρητά και γενναία προκαταβολή.
Αποτέλεσμα αυτού είναι οι επιχειρήσεις να έχουν εξαντλήσει και τις τελευταίες οικονομίες τους προκειμένου να πληρώσουν τους προμηθευτές τους.
«Το μόνο που πληρώνει σήμερα το ελληνικό δημόσιο είναι οι μισθοί και οι συντάξεις. Τίποτε άλλο. Έχουμε να πάρουμε επιστροφή ΦΠΑ εδώ και 8 μήνες. Οι προμηθευτές μας πιέζουν και εμείς δεν θέλουμε να έχουμε παραγγελίες, αφού ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να πληρωθούμε τουλάχιστον μέσα στους επόμενους μήνες».
Αυτό τονίζει υπεύθυνος μεγάλης προμηθευτικής εταιρείας με έδρα τον Ασπρόπυργο, ο οποίος περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο εμπόριο.
«Οι τράπεζες δεν δίνουν χρήματα, οι πελάτες, επίσης. Δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα μπορούμε να αντέξουμε αυτή την οικονομική ασφυξία. Το πιο πιθανό είναι να βάλουμε λουκέτο, αν δεν αλλάξει η κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Κλειστές είναι και οι πόρτες της τραπεζικής χρηματοδότησης, αφού η παρατεταμένη οικονομική ασφυξία δεν έχει επηρεάσει μόνο τις χορηγήσεις νέων δανείων αλλά και τις υπάρχουσες πιστωτικές γραμμές οι οποίες έχουν περιοριστεί αισθητά.
Οι επιχειρηματίες ζητούν λύση εδώ και τώρα, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι αυτή τη φορά ο εφιάλτης που έχει επιστρέψει στην αγορά είναι μεγαλύτερος από εκείνος του 2012.
Oι φορείς της αγοράς προβλέπουν 8.500 «λουκέτα» μέχρι το φθινόπωρο εφόσον η κατάσταση δεν βελτιωθεί θεαματικά.
Την ίδια στιγμή φουντώνουν ξανά τα σενάρια για αποχώρηση μεγάλων πολυεθνικών από τη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο μεγάλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου, αναμένεται να εγκαταλείψουν τη μακρόχρονη παρουσία τους στην ελληνική αγορά αν και τα προηγούμενα χρόνια είχαν προχωρήσει σε εξαγορές άλλων εταιρειών με στόχο την εδραίωση τους στη χώρα μας.
Τέλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι όμιλοι, κυρίως ελληνικοί, με παρουσία σε πολλές χώρες του εξωτερικού, που καταρτίζουν ήδη plan Β, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης