Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η οικονομική ασφυξία συνθλίβει τις επιχειρήσεις - Εξανεμίστηκαν 35 δισ. από το εμπόριο τα τελευταία 6 χρόνια

Η οικονομική ασφυξία συνθλίβει τις επιχειρήσεις - Εξανεμίστηκαν 35 δισ. από το εμπόριο τα τελευταία 6 χρόνια
Σε σπιράλ θανάτου οι επιχειρήσεις - Θα πέσουν μεγαθήρια...
 Με τη φράση αυτή ξεκινά η περιγραφή της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας από ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων.
Και συνεχίζουν λέγοντας ότι η αξία της αγοράς διαρκώς μειώνεται με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ από τη διαρκώς μειωμένη ζήτηση της κατανάλωσης.
Αν η οικονομική απραξία συνεχισθεί μέχρι το Ιούνιο, χάθηκε το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς,  η οποία μας έδινε ελπίδες για αναστροφή του αρνητικού κλίματος.
Τα κέρδη σε φυσιολογικές συνθήκες τρέχουν με ποσοστό του 1%, σε συνθήκες μη φυσιολογικές όπως είναι οι σημερινές εμφανίζουν ζημιές.
Στα έξι χρόνια της καταστροφής δείξαμε αντοχές, δεν είμαστε όμως σε θέση να σηκώσουμε μια επιπλεον κακή χρονιά.
Φέτος θα πέσουν ...κορμιά είπε το ανώτατο στέλεχος και αποχώρησε απο την κουβέντα αφήνοντας να καταλάβουμε ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί οδηγούν την κατάσταση σε πιο επικίνδυνα μονοπάτια.
Η ελληνική οικονομία μπήκε στο σπιράλ του θανάτου και δεν είναι εύκολο να βγεί.
Το αστρονομικό ποσό των 35 δισ. ευρώ χάθηκε απο το λιανικό χονδρικό εμπόριο και την καθημερινή επιχειρηματική δράση επιχειρήσεων μικρού μεσαίου και μεγάλου μεγέθους από το 2009 μέχρι σήμερα.
Από τα 77 δισ ευρω η αξία της αγοράς έπεσε στα 42 δισ το Δεκέμβριο του 2014
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης μας αναφέρει ότι χάθηκαν 500 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα παρότι η χώρα απέκτησε γρήγορα νέα κυβέρνηση.
Την περίοδο των εκπτώσεων εξανεμίστηκαν απο την αγορά 930 εκατομμύρια ευρώ.
Σε διάστημα μόλις τριών μηνών 1,4 δι ευρώ εκαναν ...φτερά.
ΑυτΌ καταγράφτηκε εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης ενω οι προσδοκίες της αγοράς ήταν υψηλότερες.
Πρόσφατη μελέτη της ICAP έβαζε στο μικροσκόπιο 118 εμπορικές επιχειρήσεις με το διακριτικό τίτλο Ανώνυμες Επιχειρήσεις, αλλα μόνο τρείς έσωσαν την παρτίδα και έδωσαν βελτιωμένη εικόνα στο σύνολο του δείγματος.
Πρόκειται γαι τις εταιρείες Σκλαβενίτη , Jumbo και Folli Follie
Την ίδια στιγμή η ετήσια έκθεση του 2014 της ΕΣΕΕ καταγράφονται αντίρροπες συμπεριφορές ανάμεσα στις εμπορικές επιχειρήσεις με τα διακριτικά ΟΕ ΕΕ και ΑτΕ.
Το 62,3% των παραπάνω κατηγοριών αναμένεται να κλείσουν με πτώση το τζίρου έως 9% το 2014 και τα τελικά στοιχεία θα δημοσιευθούν τον Ιούνιο του 2015.
Αντίθετα οι 8 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις ΑΕ και ΕΠΕ δεν θα παρουσιάσουν επιδείνωση των πωλήσεων σχέση με το 2013.
Δηλαδή η πελατεία από τις μικρές επιχειρήσεις μετακινήθηκε προς τις μεγάλες λόγω της επιθετικής πολιτικής που ασκήθηκε τους προηγούμενους μήνες με σκοπό την αύξηση μεριδίου αγοράς.
Η στρατηγική αυτή όμως θα αποδειχθεί καταστροφική διότι οι ισχυροί έκοψαν τα περιθώρια κέρδους για να το επιτύχουν με την προσδοκία ότι οι πωλήσεις θα σημείωναν άνοδο και η ελληνική οικονομία θα έμπαινε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Όμως οι χειρισμοί της νεάς κυβέρνησης είχαμ ως αποτέλεσμα η οικονομική σταθερότητα που όλοι αναζητούσαν να παραμένει ζητούμενο και η κυβερνητική καθημερινότητα στρέφεται γύρω από τα ταμειακά διαθέσιμα και η δυνατότητα να πληρώνει μισθούς και συντάξεις.
Ετσι στο προσκήνιο έρχονται σενάρια καταστροφολογίας τα οποια αποτυπώνονται με την έξοδο κεφαλαίων από τις τράπεζες.
Το οικονομικό κλίμα παραμένει φορτισμένο αρνητικά και οι προβλέψεις των στελεχων οδηγούν στην αρχική εκτίμηση του ρεπορτάζ που λέει φέτος... θα φύγουν από τη μέση μεγάλες επιχειρήσεις που παρότι ανέλαβαν ρίσκο δεν ευοδόθηκε και αναμένεται να πέσουν κανόνια.
Τις εκτιμήσεις αυτές συμμερίζεται ο κ. Βασίλης Κορκίδης, εκτός αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθήσει μια πιο ρεαλιστική πολιτική άμεσα για να μπει Ένα τέλος στην αβεβαιότητα.
Το οικονομικό περιβάλλον γίνεται πιο αρνητικό κάθε ημέρα που περνά.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς εκτιμά ότι η αρνητική εικόνα θα εκδηλωθεί με ελλείψεις προιόντων καθως οι εγχώριες επιχειρήσεις δεν ειναι σε θέση να δώσουν παραγγελίες προιόντων διότι οι προμηθευτές ζητούν σχεδόν την εφάπαξ αποπληρωμη της παραγγελίας πριν την παράδοση.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Νίκος Θεοδωρόπουλος
Ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης