Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο φορολογικός «παράδεισος» της Cosco στην Ελλάδα και η παρέμβαση της Κομισιόν

Ο φορολογικός «παράδεισος» της Cosco στην Ελλάδα και η παρέμβαση της Κομισιόν
Το γεγονός των παράνομων ενισχύσεων έχει καταγγείλλει ουκ ολίγες φορές η Ομοσπονδία των υπαλλήλων στα λιμάνια (ΟΜΥΛΕ)
Στα περίπου 6 χρόνια που δραστηριοποιείται η Cosco στην Ελλάδα, έχει καταγράψει τζίρους που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ.
Το ίδιο ποσό, όμως, φαίνεται να έχει εισπράξει ο κινεζικός όμιλος από το Ελληνικό Δημόσιο ως επιστροφή ΦΠΑ για επενδύσεις.
Αυτό διαπίστωσε μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζήτησε από την Ελλάδα να ανακτήσει ασυμβίβαστες προς το κοινοτικό δίκαιο κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), θυγατρική εταιρεία της Cosco, που διαχειρίζεται τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά.
Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα φορολογικά πλεονεκτήματα που χορηγήθηκαν από την Ελλάδα, υπέρ του φορέα εκμετάλλευσης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά και στη μητρική εταιρεία Cosco Pacific Limited, παρείχαν στους δικαιούχους αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, κατά παράβαση των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.
Πώς όμως υπολογίζεται ο ΦΠΑ που επιστρέφεται στην εταιρεία για την επένδυση που κάνει στο λιμάνι;
Για παράδειγμα κοστολογεί την εισαγωγή μηχανημάτων με ένα τιμολόγιο από το Χονγκ Κονγκ, στο οποίο αναγράφονται 10 εκατ. ευρώ.
Οι υπάλληλοι στην Αθήνα είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν ό,τι αναγράφει αυτό το τιμολόγιο, αφού δεν μπορούν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να ελέγξουν την πραγματική αξία της αγοράς από την Κίνα και το ποσό φόρου που πρέπει να γλιτώσει η εταιρεία ή να της επιστραφεί ως ΦΠΑ.
Το γεγονός των παράνομων ενισχύσεων έχει καταγγείλει ουκ ολίγες φορές η Ομοσπονδία των υπαλλήλων στα λιμάνια (ΟΜΥΛΕ), οι οποίοι σε ανακοινώσεις τους, κατά καιρούς, έχουν αναφέρει «ο Προβλήτας ΙΙ, ως βασική επένδυση, έχει πραγματοποιηθεί από τον δημόσιο ΟΛΠ και εξ αιτίας της παραχώρησης του Προβλήτα ΙΙ, κατασκεύασε το 2009, με ίδια κεφάλαια, τον Προβλήτα Ι που κόστισε περίπου 190 εκατ. ευρώ.
Επίσης ο ΟΛΠ, με την παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙ, απώλεσε ετησίως έσοδα 110 εκατ. ευρώ, έναντι ενοικίου 25-30 εκατ. ευρώ.
Ακόμη η COSCO, μαζί με την παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙ, επέβαλε στο Ελληνικό Δημόσιο να μην επεκταθεί ο Προβλήτας Ι του ΟΛΠ και να μην αναπτυχθεί άλλο Container Terminal στην ευρύτερη περιοχή.
Επέβαλε ουσιαστικά μονοπωλιακό καθεστώς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης