Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στον αέρα οι διαγωνισμοί για τους υδρογονάνθρακες - Kινδύνος ακύρωσής τους λόγω της τιμής του πετρελαίου

Στον αέρα οι διαγωνισμοί για τους υδρογονάνθρακες - Kινδύνος ακύρωσής τους λόγω της τιμής του πετρελαίου
Mε τις τιμές του πετρελαίου να έχουν κατρακυλήσει στα 47 δολάρια το βαρέλι, το ένα μετά το άλλο project μπαίνει στο "συρτάρι"
Στον αέρα βρίσκονται οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις περιοχές του Ιονίου και της νότιας Κρήτης, λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής του πετρελαίου.
Σήμερα με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν κατρακυλήσει στα 47 δολάρια το βαρέλι, το ένα μετά το άλλο project των πετρελαϊκών εταιρειών για έρευνες σε περιοχές με υψηλό κόστος εξόρυξης μπαίνουν στο συρτάρι.
Και αυτό γιατί η πλειοψηφία των 20 ελληνικών οικοπέδων βρίσκεται σε πολύ μεγάλο βάθος τουλάχιστον 2.000 μέτρων, κάτι που σημαίνει ότι οι γεωτρήσεις μπορούν να ξεπεράσουν σε κόστος τα 100 εκατ. δολάρια.
Έτσι με δεδομένη την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του πετρελαίου – κάποιοι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να φτάσει και τα 20 δολάρια το βαρέλι – τα περιθώρια κέρδους για τις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν γεωτρήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα μικρά.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό ήρθαν να προστεθούν και οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι διαγωνισμοί για τους υδρογονάνθρακες θα ακυρωθούν.
Όπως ανέφερε προ ημερών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του ΥΠΕΚΑ, ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ιδρυθεί Δημόσια Εταιρεία Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, η οποία θα μπορεί να συμμετέχει στην εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και θεσμοθετώντας ειδικό δημόσιο φορέα για τον έλεγχο και την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
Οι εξαγγελίες του κ. Αλεξόπουλου για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας (6 Φεβρουαρίου 2015), για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε κατόπιν αιτήματος της ιταλικής Enel.
O δεύτερος διαγωνισμός αφορά τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, για τον οποίο η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών λήγει στα μέσα Μαΐου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης