Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ρωσία και Νιγηρία πλήττουν σημαντικά την Coca Cola HBC – Υποβάθμιση από JP Morgan

Ρωσία και Νιγηρία πλήττουν σημαντικά την Coca Cola HBC – Υποβάθμιση από JP Morgan
Μεγάλες πιέσεις και σήμερα στη μετοχή της Coca Cola HBC που έφτασε έως το -8,57% λόγω της μεγάλης έκθεσής της σε αγορές με προβλήματα, όπως Νιγηρία και Ρωσία
Η δραστηριοποίησή της σε αγορές με τεράστια προβλήματα, πολιτικά, κοινωνικά και… νομισματικά, όπως είναι οι χώρες της Νιγηρίας και της Ρωσίας, πλήττει σημαντικά την Coca Cola HBC.
Η μετοχή έφτασε σήμερα να χάνει στο ταμπλό του Χ.Α. έως και 8,57% μπαίνοντας μάλιστα στον Αυτόματο Μηχανισμό Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ), ενώ τώρα χάνει 5,20% στην τιμή των 14,05 ευρώ. Στα χαμηλά ημέρας έφτασε έως τα 13,55 ευρώ που είναι νέα ιστορικά χαμηλά για τον τίτλο, από τότε που επέστρεψε στο ταμπλό μετά το dual listing και τη διπλή εισαγωγή στα χρηματιστήρια Λονδίνου και Αθήνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος JP Morgan προχώρησε στην υποβάθμιση της Coca Cola από overweight σε neutral λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών σε κρίσιμες για τον όμιλο αγορές, όπως εκείνες της Νιγηρίας και της Ρωσίας.
Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου υποβαθμίζουν κατά 27% τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη του 2015 του ομίλου, προβλέποντας ότι θα κατέλθουν στα 269 εκατ. ευρώ, έναντι 366 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 6,124 δισ. ευρώ, ενώ για το 2014 η εκτίμηση είναι για κέρδη 277 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών στα 6,483 δισ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι ο όμιλος Coca Cola επλήγη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 λόγω των εξελίξεων με την οικονομική και γεωπολιτική κόντρα Ρωσίας με Ευρώπη και το εμπάργκο που ακολούθησε.
Παράλληλα, πλέον δέχεται δεύτερο «χτύπημα» καθώς μετά τις επιπτώσεις από το εμπάργκο του καλοκαιριού και τη «διαμάχη» Πούτιν με την Ε.Ε. λόγω Ουκρανίας, έρχεται η επιδείνωση της ρωσικής οικονομίας να πλήξει τον όμιλο.
Η ρωσική οικονομία δέχεται ισχυρότατους κλυδωνισμούς λόγω μεγάλης μείωσης των τιμών του πετρελαίου, ενώ το εθνικό νόμισμα το ρούβλι, διολίσθησε κατά 50% εντός του 2014 και κατά 35% από τον περασμένο Αύγουστο!
Η Coca Cola HBC (πρώην Τρία Έψιλον) είναι ο κυρίαρχος «παίκτης» της The Coca Cola Company στην Ευρώπη και όχι μόνο, οπότε μια χώρα όπως η Ρωσία με τόσο πολύ πληθυσμό (περί τα 143 εκατ.) ασφαλώς και επηρεάζει πολύ τα μεγέθη της.
Παράλληλα, η Coca Cola HBC είναι ο κυρίαρχος τροφοδότης αναψυκτικών και όχι μόνο σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη…

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης