Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παιχνίδια σε βάρος των αρτοποιών της γειτονίας - Η αλευροβιομηχανία αύξησε 7% τα άλευρα - Το 2015 νέες αυξήσεις 20%.

Παιχνίδια σε βάρος των αρτοποιών της γειτονίας - Η αλευροβιομηχανία αύξησε 7% τα άλευρα - Το 2015 νέες αυξήσεις 20%.
Οι νέες παραγγελίες κοστίζουν ακριβότερα έως 7%
(upd2)Σε «λουκέτο» θα οδηγηθούν εκατοντάδες φούρνοι της γειτονίας με τη νέα σιωπηρή αύξηση των αλεύρων του Νοεμβρίου.
Οι νέες παραγγελίες κοστίζουν ακριβότερα έως 7% προκαλώντας έντονη ανησυχία στους μκροεπαγγελματίες, οι οποίοι όπως μας πληροφορούν, τους προετοιμάζουν και νέες αυξήσεις που θα φθάνουν το 20% τη νέα χρονιά.
Σκηνικό τρόμου διαμορφώνεται για 15.000 μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις διότι αυξήθηκε το κόστος ενώ οι αρτοποιοί δεν έχουν καμία ελπίδα να το μετακυλήσουν στην κατανάλωση, ανεβάζοντας την τιμή του ψωμιού και άλλων προϊόντων.
Το περίεργο είναι ότι οι πρόσφατες αυξήσεις δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση τις διεθνείς τιμές του σιταριού.
Στο χρηματιστήριο του Σικάγου η τιμή του σιταριού σημείωνε πτώση 13% από τις αρχές του έτους μέχρι την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου.
Η τιμή του ήταν 5,6275 δολάρια ανά πούσελ που ισοδυναμεί με 27,2 κιλά. Η υψηλότερη τιμή που είχε καταγραφεί ήταν τα 7,72 δολάρια στις 6 Μαΐου του 2014.
Η εγχώρια αλευροβιομηχανία όμως προχώρησε στην αύξηση της πρώτης ύλης για τους αρτοποιούς και τους …ετοιμάζει και άλλες εκπλήξεις με το νέο έτος.
Πάντως το bankingnews.gr δεν βρήκε έναν λόγο που να δικαιολογεί την αύξηση των αλεύρων.
Ωστόσο οι οικονομικές καταστάσεις εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εμφανίζουν ότι τα μικτά τους κέρδη διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι παρά τη σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών στο εννεάμηνο του 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η διατήρηση των μικτών κερδών έγινε και με τη μείωση του κόστους πωληθέντων.
Αρτοποιός με πολλά χρόνια στο επάγγελμα είπε στο bankingnews.gr ότι η επιλογή της αύξησης των αλεύρων έχει ως στόχο να πλήξει τον παραδοσιακό φούρνο και να ενισχυθούν οι επώνυμες αλυσίδες αρτοποιίας.
Ο ίδιος αναφέρει ότι τα καταστήματα λιανικής δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με τη νέα αύξηση διότι το σήμα «ομπρέλα» τους δίνει το πλεονέκτημα η μητρική εταιρεία να απορροφήσει το κόστος.
Άλλωστε οι αλυσίδες προμηθεύονται τις πρώτες ύλες από τη μητρική εταιρεία η οποία έχει διαπραγματευτικό ατού έναντι της βιομηχανίας που αγοράζει μεγάλες ποσότητες ενώ ο παραδοσιακός φούρνος δε μπορεί να θέσει όρους στη αλευροβιομηχανία.
Τo υπουργείο Ανάπτυξης και ο τομέας Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος δεν έχει πληροφορηθεί όπως φαίνεται τις εξελίξεις διότι καταργήθηκε η νομοθεσία που προέβλεπε την αιτιολόγηση της αύξησης ενός προϊόντος.
Ο «ισχυρός» άνδρας της πλατείας Κάνιγγος, κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, μήπως πρέπει να παρέμβει σε ένα λεπτό και ευαίσθητο θέμα όπως είναι το ψωμί ;
Πάντως, όπως πληροφορούν αρμόδιες πηγές του υπουργείου, ετοιμάζεται τιμοκατάλογος που εμφανίζει βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης ενόψει των Χριστουγέννων με τις τιμές χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.


Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης