Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές βιομηχανικές μονάδες στηρίζουν την ΔΕΠΑ ενώ οι μεγάλοι καταναλωτές αγοράζουν στο κόστος

Οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές βιομηχανικές μονάδες στηρίζουν την ΔΕΠΑ ενώ οι μεγάλοι καταναλωτές αγοράζουν στο κόστος
Οι μεγάλοι καταναλωτές με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη από 1.000.000 MWH προμηθεύονται φυσικό αέριο σε τιμές κόστους
Οι τρείς στους δέκα καταναλωτές φυσικού αερίου δίνουν όλα τα κέρδη στη Δημοσία Επιχείρηση Αερίου Α.Ε ( Δ.ΕΠ.Α.) τα οποία ανήλθαν στα 146,7 εκατ. ευρώ το 2013.
Εκτιμάται ότι θα διατηρούνται περίπου στα ίδια επίπεδα και το 2014. Το 70% του Φ.Α. πωλείται στο κόστος και το υπόλοιπο 30% «γεννά» τα κέρδη της Δ.ΕΠ.Α
Τα ΕΛΠΕ - η οικογένεια Λάτση κατέχει ποσοστό 35% της Δ.ΕΠ.Α.
Ο βασικός σκοπός του ελληνικού Δημοσίου ( ΤΑΙΠΕΔ) είναι να πουλήσει το κρατικό μονοπώλιο στην υψηλότερη τιμή χάρη στα υπέρογκα κέρδη που εμφανίζει η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου.
Το «ακριβό» φυσικό αέριο της Δ.ΕΠ.Α σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα οδηγούν όμως τη βιομηχανία σε συνεχή συρρίκνωση.
Τα επενδυτικά σχέδια της βιομηχανίας φαίνονται μακρινό όνειρο διότι το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό.
Αυτό συμβαίνει διότι η ελληνική αγορά είναι κλειστή και δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής αερίου αγωγού από Βουλγαρία και Τουρκία μια και η Gazprom με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει δεσμεύσει τις χωρητικότητες των αγωγών μεταφοράς.

Η αγορά φυσικού αερίου σήμερα
Μπορεί το νομοθετικό περιβάλλον να είναι ευνοϊκό αλλά η δυναμική της αγοράς ανατρέπει τα δεδομένα. Το «ακριβό» φυσικό αέριο της Δ.ΕΠ.Α σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα οδηγούν κυρίως τη βιομηχανία σε φθηνότερες λύσεις όπως είναι οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Να σημειωθεί ότι την ίδια τακτική ακολουθεί και η ΔΕΗ όταν οι διεθνείς τιμές διαμορφώνονται πιο χαμηλά σε σύγκριση με αυτές του φυσικού αερίου.
Οι σκληροί όροι της Δ.ΕΠ.Α η οποία έχει ως βασικό μέλημα την προστασία της κερδοφορία της, η οποία όμως …πέφτει στις πλάτες των καταναλωτών (οικιακών – βιομηχανία).
Η κατανάλωση φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 14 εκατομμύρια GWH το 2012 και φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 6,4 εκατομμύρια GWH καθώς στο εννεάμηνο ήταν μόλις στα 4,8 εκατομμύρια.
Οι «αγκυλώσεις» της αγοράς φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τις ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Αττικής συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης.

Ποιοι αγοράζουν φθηνά ;
Οι μεγάλοι καταναλωτές που παρουσιάζουν ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη από 1.000.000 MWH προμηθεύονται φυσικό αέριο σε τιμές κόστους από τη Δ.ΕΠ.Α με βάση την εμπορική της πολιτική.
Οι εταιρείες αυτές είναι μετρημένες στα …δάχτυλα αλλά καταναλώνουν το 70% του φυσικού αερίου. Οι βιομηχανίες με μικρότερες καταναλώσεις αλλά μεγαλύτερες όμως από 100.000MWh και οι βιομηχανίες στις περιοχές των νέων ΕΠΑ έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τον προμηθευτή τους. Βρήκαν λοιπόν «καταφύγιο» στις δημοπρασίες οι οποίες να σημειωθεί έγιναν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και υποχρέωσε τη Δ.ΕΠ.Α να διαθέτει το 10% των πωλήσεων της σε τιμές κόστους. Οι βιομηχανίες που αγοράζουν από τις εταιρείες παροχής αερίου δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες. Ετσι η βιομηχανία με μικρότερα μεγέθη δεν μπορεί να αλλάξει προμηθευτή και αποκλείεται από τις δημοπρασίες με συνέπεια να μη μπορεί να γίνει ανταγωνιστική διότι τα προϊόντα της είναι πιο ακριβά σε σχέση με τα αντίστοιχα που παράγονται σε άλλες χώρες.

Ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο ;
Οι οικιακοί καταναλωτές είναι «ευχαριστημένοι» από την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών παροχής αερίου διότι η προσφερόμενη τιμή συγκρίνεται με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης . Πράγματι η απόσταση είναι στα επίπεδα του 30%.Τι θα συμβεί όμως αν η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει την καθοδική του πορεία ;
Οι Εταιρείες Παροχής Αερίου αγοράζουν από τη Δ.ΕΠ.Α και προσθέτουν το κέρδος του που φθάνει στα επίπεδα του 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική του προϊόντος επιβαρύνθηκε με 5,4 ευρώ ανά Mwh με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.
Η κοντόφθαλμη πολιτική της Δ.ΕΠ.Α. αντί να φέρει νέους πελάτες με πιο ευνοϊκούς όρους προσπαθεί να …ξεζουμίζει αυτούς που ήδη έχει.

Νέο νομοσχέδιο
Η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για το άνοιγμα της αγοράς , που το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει μόνο τις βιομηχανίες των ΕΠΑ , βρίσκει αντίθετους της Δ.ΕΠ.Α και τις ΕΠΑ , οι οποίες θέλουν να διατηρήσουν τα κέρδη τους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί να διατηρήσει τα προνόμια της Δ.ΕΠ.Α και επιθυμεί να χαρατσώσει τις βιομηχανίες μέσα από το δίκτυο διανομής. Το τιμολόγιο από το 1 ευρώ /Mwh ενδέχεται να αυξηθεί στα 4 ευρώ.
Ωστόσο το κυβερνητικό σχέδιο βρίσκει αντίθετη τη ΡΑΕ που είναι ο ρυθμιστής της αγοράς και προστατεύει τους καταναλωτές.
Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη πολιτική της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει τη βιομηχανία. Και το μόνο που κάνει είναι να διατηρήσει το μονοπώλιο της Δ.ΕΠΑ.Α για να κερδίζει μαζί της τα ΕΛΠΕ και η οικογένεια Λάτση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης