Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου είναι το απόλυτο κρατικό μονοπώλιο της χώρας....πλήττοντας τα συμφέροντα των επιχειρήσεων

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου είναι το απόλυτο κρατικό μονοπώλιο της χώρας....πλήττοντας τα συμφέροντα των επιχειρήσεων
Μια κρατική εταιρεία όπως είναι η Δ.ΕΠ.Α κάνει τα πάντα αφού ελέγχει τη μεταφορά τη διανομή και τη πώληση φυσικού αερίου
«Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει», είναι μονοπώλιο , η πιο λάιτ εκδοχή είναι ότι κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Ο λόγος για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (Δ.ΕΠ.Α) η οποία είναι ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της εγχώριας αγοράς και συμμετέχει σε τρείς εταιρείες λιανικής με ποσοστά 49% και έχει παραχωρήσει το μάνατζμεντ.
Μια κρατική εταιρεία όπως είναι η Δ.ΕΠ.Α κάνει τα πάντα αφού ελέγχει τη μεταφορά τη διανομή και τη πώληση φυσικού αερίου.
Αυτό αναγράφεται στην ιστοσελίδα της η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και επικαλείται την νομοθεσίας που τις έδωσε το ανεκχώρητο δικαίωμα προγραμματισμού κατασκευής και εκμετάλλευσης.
Η κυβέρνηση όμως σπεύδει τώρα να αλλάξει τη νομοθεσία που κατέστησε «βασίλισσα» τη Δ.ΕΠ.Α μετά από απαίτηση της Τρόικα, η οποία δεν μπορεί να ανεχτεί το κρατικό μονοπώλιο.
Το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή θα αντιμετωπίσει τις «μικρές» στρεβλώσεις που υπήρχαν κατά το στάδιο της … δημιουργίας της Δ.ΕΠ.Α.
Ο κ. Αντώνης Κοντολέων σύμβουλος ενέργειας και μέλος της Ένωσης βιομηχανιών Καταναλωτών Ενέργειας είπε στο bankingnews.gr ότι η βιομηχανία δεν θα κερδίσει τίποτε από την αλλαγή της νομοθεσίας διότι η βιομηχανία θα πληρώνει εκ νέου ψηλό τιμολόγιο στο στάδιο της διανομής.
Πρόσθεσε ότι οι νομοθετικές αλλαγές δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ο κ. Κοντολέων υποστηρίζει ότι η αγορά είναι κλειστή και πρόκειται για μονοπώλιο το οποίο διαμορφώνει σκληρούς όρους για τη βιομηχανία καθώς τα όρια κατανάλωσης που έχουν ορισθεί ως ευνοικά, αφορά την ενεργοβόρα βιομηχανία ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων ( ΕΛΒΑΛ , ΧΑΛΚΟΡ ) πληρώνουν υψηλό τίμημα διότι ο …πήχης της Δ.ΕΠ.Α είναι ψηλός.
Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου έχει το προνόμιο να είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής της χώρας σε φυσικό αέριο.
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα δόθηκε το δικαίωμα σε κάποιες εταιρείες να «παρκάρουν» φυσικό αέριο στη Ρεβυθούσα αναζητώντας πελάτες. Ποιος όμως θα προσέλθει να αγοράσει από το «μικρό» παίχτη όταν γνωρίζει ότι πολύ σύντομα θα απευθυνθεί στην ηγέτιδα δύναμη της αγοράς;
Έτσι ο πελάτης παραμένει στην εταιρεία που έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Η πρακτική είναι απλή διότι αν διανοηθεί κάποιος να αγοράσει από τον ανταγωνιστή όταν θα ζητήσει από άλλον προμηθευτή θα πληρώσει «καπέλο» λέει η αγορά.
Δυστυχώς το κράτος επιτρέπει την ίδια εμπορική διαδικασία που καταγράφεται στη λαχαναγορά του Ρέντη με τη μόνη διαφορά ότι τα χρήματα στην περίπτωση του φυσικού αερίου είναι πολλαπλάσια .
Το πιο σημαντικό είναι ότι η βιομηχανία δεν μπορεί να πει ότι σήμερα δεν θα φάει ντομάτα ή μαρούλι!
Όμως το νομοθετικό κατασκεύασμα αυτό έχει υπογραφές υπουργών που νοιάζονται για την πρόοδο της χώρας και πρωτίστως για την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού.
Ο κύκλος εργασιών της ΔΕΠΑ μειώθηκε στα 571,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 από 801,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013.
Οι συνολικές πωλήσεις ήταν στο 1,8 δισ ευρώ το 2012 και μειώθηκαν στο 1,5 δισ ευρώ το 2013.
Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους και το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς πραγματοποιείται ο κύριος όγκος των πωλήσεων καθώς τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως θέρμανση.
Οι εταιρείες λιανικής πώλησης φυσικού αερίου ΕΠΑΑττικής ΕΠΑ Θεσσαλίας και η ΕΠΑΘεσσαλονίκης με βάση τις τιμές Νοεμβρίου το φυσικό αέριο κοστολογείται στα 0,069 ευρώ η Kwh και η τιμή πετρελαίου θέρμανσης ισοδυναμεί με 0,099 ευρώ ανά Kwh.
Τέλος α σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ είχε μισθολογικό κόστος στα 38,5 εκατ ευρώ το 2009 για να μειωθούν στα 33,8 εκατ. με την έλευση της Τρόικα το 2010. Σήμερα έχει πέσει στα 15 εκατ. ευρώ καθώς περιορίστηκε ο αριθμός των εργαζόμενων σε 250 από 950 το 2009.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης