Επιχειρήσεις

Ευτ. Βασιλάκης (Aegean Airlines): Είτε με ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ ο τουρισμός θα είναι βασική πηγή πλούτου της Ελλάδος

Ευτ. Βασιλάκης (Aegean Airlines): Είτε με ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ ο τουρισμός θα είναι βασική πηγή πλούτου της Ελλάδος
Η θεαματική επίδοση του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο (+1,7%) «πάτησε» κυρίως στην εξαιρετική πορεία του τουρισμού και αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό για να υποτιμηθεί...
Κοινό είναι το μέτωπο των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ευρύτερου τουριστικού προϊόντος ότι – επιτέλους – η Ελλάδα θα πρέπει να «χτίσει» συντονισμένα και οργανωμένα την ανάπτυξης της τουριστικής της κουλτούρας, ασχέτως πολιτικών – κομματικών αντιπαραθέσεων.
Το μήνυμα των επιχειρηματιών είναι ότι η ανάπτυξη του τουρισμού σημαίνει ανάπτυξη της Ελλάδας, οπότε είτε είναι η Ν.Δ. στην εξουσία, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, η υποστήριξη στη μεγάλη βιομηχανία της χώρας, που φέρνει άνω του 20% του ΑΕΠ ετησίως, θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη!
Πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε ότι παρ’ ότι οι προκρατήσεις για το 2015 είναι λίαν ενθαρρυντικές, εντούτοις ελλοχεύει το πολιτικό ρίσκο, κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει αστάθεια και ανασφάλεια. Ο ίδιος έχει αναπτύξει και το σύνθημα «Ο τουρισμός ενώνει», το οποίο πλέον γίνεται κεντρικό μήνυμα προς όλη την εγχώρια πολιτική σκηνή απ’ όλους τους επιχειρηματίες του ευρύτερου κλάδου του τουρισμού.
Χθες, από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines κ. Ευτύχης Βασιλάκης τόνισε ότι ο τουρισμός ενώνει και είναι υπεράνω πολιτικών αντεγκλήσεων και των κομματικών διαφορών.
Με έμφαση ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι «το ότι ο τουρισμός ενώνει το περνάμε ως μήνυμα σε όλη την πολιτική, σε όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας! Αλίμονο αν ο οποιοσδήποτε σημερινός ή αυριανός πιθανός διαχειριστής της χώρας δεν αντιληφθεί ότι ο κλάδος που του δίνει αύξηση 10%-15% σε έσοδα το χρόνο και που τραβάει σήμερα μπροστά την ελληνική οικονομία με τις ενέργειες και τις προσπάθειες των φορέων των ιδιωτικών αλλά και του κράτους αυτήν την περίοδο, αλίμονο αν δεν καταλάβει ότι πρέπει να τις συνεχίζει. Εγώ δεν έχω να κάνω κάποιο άλλο πολιτικό σχόλιο έξω από αυτό και δεν είναι πολιτικό σχόλιο. Αυτό είναι κάτι προφανές»…

Η ανάπτυξη του τουρισμού είναι μονόδρομος

Είναι ξεκάθαρη αλλά και εντελώς προφανής η θέση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του τουριστικού κλάδου, καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας.
Το 2013 η Ελλάδα - μέσα στην κρίση - έκανε ιστορικό ρεκόρ στον τουρισμό, το οποίο έσπασε φέτος, το 2014, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, αφήνοντας τέλεια παρακαταθήκη για το 2015!
Σ’ αυτή την εξέλιξη ασφαλώς έπαιξε θετικό για την Ελλάδα ρόλο η γενικότερη διεθνής γεωστρατηγική συγκυρία, καθώς υπήρξε η αραβική κρίση (πλήττοντας χώρες όπως Αίγυπτο, Τυνησία κ.α.) και οι σημαντικές αναταραχές στην γειτονική Τουρκία, η οποία αποτελεί το διαρκώς και πιο ανταγωνιστικό αντίπαλο δέος στα παράλια της χώρας από πλευράς τουρισμού.
Η θεαματική επίδοση του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο (+1,7%) συνιστά στοιχείο που σηματοδοτεί τη μονιμότερη είσοδο της Ελληνικής Οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά! Πρόκειται για επίδοση που «πάτησε» κυρίως στην εξαιρετική πορεία του τουρισμού και αυτό – ασφαλώς – είναι εξαιρετικά σοβαρό για να υποτιμηθεί.
Η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού λοιπόν έχει μεγάλα περιθώρια και αυτό «απαγορεύεται» να τεθεί σε οποιοδήποτε κίνδυνο για οποιοδήποτε λόγο πολιτικό, ιδεολογικό ή κομματικό.
Σε μια συγκυρία που η ελληνική οικονομία έχει «στεγνώσει», η ανάπτυξη του τουρισμού είναι μονόδρομος. Επέκταση της τουριστικής περιόδου ως 10 μήνες, ανάπτυξη του αρχαιολογικού τουρισμού, του εκκλησιαστικού τουρισμού, του αγροτουρισμού (πρόσφατο παράδειγμα ο ερχομός Σουηδών για τη συγκομιδή ελιάς στην Πελοπόννησο), είναι λίγες μόνο από τις προοπτικές…
Η Αθήνα που υποβαθμίστηκε τα μέγιστα τα προηγούμενα χρόνια μπορεί σταδιακά να κερδίζει πόντους και να γίνει ένας τουριστικός προορισμός όλων των εποχών, κατά τα πρότυπα άλλων – ανεπτυγμένων τουριστικά – ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Όλγα Κεφαλογιάννη (υπ. Τουρισμού): Στις 20 κορυφαίες χώρες παγκοσμίως η Ελλάδα στον τουρισμό!

Στις τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω επέκτασης του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας αναφέρθηκε χθες, κατά την παρουσίαση του ταξιδιωτικού «έργου» του 2015 της Aegean Airlines η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη.
Τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 πρώτες χώρες παγκοσμίως στα τουριστικά έσοδα, ξεπερνώντας χώρες brand στον τουρισμό, όπως Ιαπωνία, Μεξικό και άλλες!
Η ίδια τόνισε ότι φέτος η Ελλάδα συμπλήρωσε έναν αιώνα παρουσίας στην παγκόσμια τουριστική αγορά, ενώ αναφέρθηκε ότι ανάμεσα στους στόχους είναι η διασπορά του τουριστικού προϊόντος στην ελληνική περιφέρεια.
Σ' αυτό το σημείο, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο των αερομεταφορών και στην "αξιοθαύμαστη" όπως τη χαρακτήρισε πορεία της Aegean Airlines, που αποτελεί έναν εθνικό πρωταθλητή, τονίζοντας ότι η πορεία της ελληνικής αυτής εταιρείας συνδέεται πλέον με την πορεία του ελληνικού τουρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης