Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι καλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις πωλούν κινέζικα προϊόντα και κάποιες άλλες δεν πληρώνουν προμηθευτές και παραγωγούς!

tags :
Οι καλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις πωλούν κινέζικα προϊόντα και κάποιες άλλες δεν πληρώνουν προμηθευτές και παραγωγούς!
Τα ικανοποιητικά μεγέθη δημιουργούνται χάρη στον ανώνυμο προμηθευτή που δεν πληρώνεται...
Το εμπόριο κερδίζει παρά την παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και οι βασικοί του εκπρόσωποι με κριτήριο την κερδοφορία είναι οι επιχειρήσεις που σχεδόν καθημερινά οι καταναλωτές αφήνουν τα χρήματά τους.
Η εταιρεία Jumbo τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών και τρία μεγάλα σουπερ μάρκετ όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Σκλαβενίτης Ι&Σ και η εταιρεία Μασούτης που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα είναι οι πιο ισχυρές επιχειρήσεις.  
Αυτές είναι οι κορυφαίες επιχειρήσεις του ελληνικού εμπορίου με βάση α λειτουργικά του κέρδη που παρουσίασαν τη χρονιά που πέρασε και αξιολογήθηκαν από την ICAP
Το Carrefour - Μαρινόπουλος όμως δεν βρίσκεται μεταξύ των πρώτων.
Πρόσφατα το bankingnews.gr έφερε στη δημοσιότητα τις πρακτικές του Jumbo το οποίο βασίζεται στις αθρόες εισαγωγές προϊόντων από ην Κίνα τα οποία αρκετά από αυτά δεν πληρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακόμη το bankingnews.gr έφερε στο φως τις πρακτικές των σουπερ μάρκετ σχετικά με τις καθυστερήσεις πληρωμών προς τους προμηθευτές.
Η Carrefour- Μαρινόπουλος που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις πληρωμών δεν βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των εμπορικών επιχειρήσεων με το κριτήριο της κερδοφορίας.
Τα συνολικά κέρδη EBITDA των πέντε ισχυρών ανήλθαν σε 378 εκατ ευρώ τα οποία αντιπροσωπεύουν το 33% του συνόλου της κερδοφορίας των καλύτερων επιχειρήσεων της χώρας για το 2013.
Οι καλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις είχαν απόδοση ιδίων κεφαλαίων στα επίπεδα του 23% το 2103 από 14,3% το 2012 . Στο 5,3% ανήλθε η λειτουργική τους κερδοφορία το 2013 από 5,1% το 2012. Η σχέση ξένων προς ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 1,58 πέρυσι από 2,15 πρόπερσι.
Το bankingnews.gr θέτει ένα απλό ερώτημα το οποίο στη ουσία το κάνει ο προμηθευτής ο οποίος θέλει να μάθει γιατί δεν πληρώνεται για το εμπόρευμα που σας δίνει ; Ο χρόνος εξόφλησης των πέντε των οκτώ και των δώδεκα μηνών είναι δικαιολογημένος;
Είναι εμφανές ότι τα ικανοποιητικά μεγέθη των σουπερ μάρκετ δημιουργούνται χάρη στον ανώνυμο παραγωγό και προμηθευτή που δεν πληρώνεται στο χρόνο που πρέπει.
Η ICAP δίνει τη συνολική εικόνα του εμπορίου. Καταγράφει ότι 13 σουπερ μάρκετ παρουσίασαν κύκλο εργασιών 5,8 δισ ευρώ και τα λειτουργικά τους κέρδη ανήλθαν σε 288 εκατ. ευρω το 2013.
Το εμπόριο ως διάφορα είδη συμμετείχε με 5 εταιρείες και ο συνολικός τους τζίρος έφθασε τα 836 εκατ. ευρώ. Οι 15 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα φάρμακα – καλλυντικά και απορρυπαντικά με 2,12 δισ ευρώ , οι 12 εταιρείες ιατρικών εργαστηρίων με 341 εκατ. και 11 επιχειρήσεις ενδυμάτων – υποδημάτων με τζίρο 819 εκατ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης