Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Oλοένα και πιο πίσω πάνε οι προσφορές για ΟΛΠ και ΟΛΘ - Πού κολλάνε οι δύο διαγωνισμοί

Oλοένα και πιο πίσω πάνε οι προσφορές για ΟΛΠ και ΟΛΘ - Πού κολλάνε οι δύο διαγωνισμοί
Tα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ δεν ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, όταν η αρχική συμφωνία με την τρόικα προέβλεπε εισπράξεις 15 δισ. ευρώ
Συνεχείς μεταθέσεις παίρνουν οι ημερομηνίες κατάθεσης των προσφορών για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).
Οι τελευταίες εκτιμήσεις θέλουν οι προσφορές για τον ΟΛΠ να κατατίθενται τον Νοέμβριο και για τον ΟΛΘ τον Δεκέμβριο.
Για τον ΟΛΠ υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες, όπως η έγκριση από τη Βουλή του φιλικού διακανονισμού ΟΛΠ – Cosco, αλλά και η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης.
Eπίσης, φορείς αλλά και εργαζόμενοι του Πειραιά έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, θεωρώντας ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ είναι αντίθετη στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Από την άλλη για τον ΟΛΘ έχει δημιουργηθεί κλίμα σύγκρουσης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ από τη μία και του ΠΑΣΟΚ, των φορέων της Θεσσαλονίκης, αλλά και βουλευτών της ΝΔ από τη συμπρωτεύουσα, από την άλλη.
Βυλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και από τη ΝΔ διαφωνούν με το μοντέλο παραχώρησης του λιμανιού, ενώ έχουν ήδη παρουσιάσει το μοντέλο για την αξιοποίηση του ΟΛΘ, η οποία συνίσταται στην πώληση μειοψηφικού ποσοστού μετοχών (ως 24%) και παραχώρηση δραστηριοτήτων.
Μάλιστα σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ εκτόξευσε πυρά κατά του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνοντας ότι "Το ΠΑΣΟΚ δεν κατανοεί αυτή την εσπευσμένη απόφαση (η οποία είναι αντίθετη όχι μόνο στο σύνολο της Βουλής, αλλά και στην άποψη των παραγωγικών φορέων της πόλης), εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί τη διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκειά της».
Να σημειωθεί ότι οι δύο διαγωνισμοί δεν είναι οι μοναδικοί που σέρνονται από μήνα σε μήνα, καθώς 12 ακόμη έχουν κολλήσει εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων και δικαστικών παρεμβάσεων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τον Αύγουστο του 2011 - όταν και ξεκίνησε η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ - μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2014 τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις να μην ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, όταν η αρχική συμφωνία με την τρόικα προέβλεπε εισπράξεις 15 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr










Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης