Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Είναι δίκαιη αποτίμηση του ομίλου Μυτιληναίου στο 1 δισ. ευρώ; - Η εταιρία έχει αποκτήσει credit, ο ρόλος του Αλουμινίου και η ΔΕΗ

Είναι δίκαιη αποτίμηση του ομίλου Μυτιληναίου στο 1 δισ. ευρώ; - Η εταιρία έχει αποκτήσει credit, ο ρόλος του Αλουμινίου και η ΔΕΗ
Ο όμιλος Μτυληναίου ενίσχυσε το credit στους επενδυτικούς κύκλους αλλά η κεφαλαιοποίηση παραμένει εξαρτημένη από εσωτερικούς παράγοντες...
Ισχυρό credit και κυρίως προσδοκίες για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα το 2014 και κυρίως το 2015 καλλιέργησε ο όμιλος Μυτιληναίου στους διεθνείς επενδυτές στο πλαίσιο των road show στο Παρίσι με την Kepler και στο Λονδίνο με την ΕΧΑΕ.
Παρά την βελτίωση βασικών δεικτών του ομίλου Μυτιληναίου με κυριότερο την Αλουμίνιο που θα αποτελέσει την θετική έκπληξη του 2014 και 2015 η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας έχει εγκλωβιστεί στην ζώνη των 740-750 εκατ με τιμή μεταξύ 6,30 με 6,5 ευρώ, παρ΄ ότι 3-5 ξένοι εμφανίζονται αγοραστές στην μετοχή της εταιρίας.
Λαμβάνοντας υπόψη την πορεία του EBITDA, της απόδοσης κεφαλαίου ROE, την προστιθέμενη οικονομική αξία economic value  added τον γνωστό και ως δείκτη EVA, τις διεθνείς τιμές μετάλλων μέσω LME, αλλά και το θέμα της ΔΕΗ που λειτουργεί ως τροχοπέδη, η δίκαιη αξία το fair value της Μυτιληναίος κινείται κοντά στο 1 δισεκ. που αυτό συνεπάγεται τιμή 8,5 με 9 ευρώ.
Το 1 δισεκ. ευρώ αποτίμηση για τον Μυτιληναίο δεν αποτελεί αυθαίρετη χρηματιστηριακή ερμηνεία.
Η εταιρία εμφάνισε στο α΄ 6μηνο του 2014 περίπου  120 εκατ EBITDA δηλαδή κέρδη προ φόρων, τόκων, προβλέψεων και αποσβέσεων καθώς και 24 εκατ κέρδη μετά φόρων ή 54 εκατ χωρίς την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας.
Διαθέτει κεφάλαια 1,14 δισεκ. δάνεια 1,53 δισεκ. εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν αναδιαρθρωθεί, ενώ ο κύκλος εργασιών φθάνει στα 653 εκατ ευρώ σε εξαμηνιαία βάση.
Το κλειδί για την αποτίμηση της εταιρίας Μυτιληναίος είναι το αλουμίνιο.
1)Η τρέχουσα αξία ανά τόνο κυμαίνεται περίπου στα 2000   δολάρια όταν στο α΄ 6μηνο του 2014 σε τιμές LME κυμαινόταν στα 1800 δολάρια ανά τόνο.
2)Η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου προφανώς και ευνοεί εταιρίες όπως τον Μυτιληναίο.
Το 2013 η μέση τιμή της αξίας του αλουμινίου ήταν στα 1720-1800 δολάρια ανά τόνο και η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ – δολαρίου στα 1,35 με 1,36 δολάρια.
Το 2014 η αξία του αλουμινίου έχει αναρριχηθεί στα 2000 δολάρια  ανά τόνο και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου έχει υποχωρήσει στα 1,2848 δολάρια.
3)Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι έχει αυξηθεί το premium επί της τιμής πώλησης στο αλουμίνιο.
Το  2013 π.χ. το premium ήταν 500 δολάρια ανά τόνο και την τρέχουσα περίοδο έχει φθάσει στα 900 δολάρια ανά τόνο.
Τρέχουσα τιμή αλουμινίου και premium επί της τιμής πώλησης προκύπτει αξία περίπου 2900-3000 δολάρια ανά τόνο όταν η αντίστοιχη αξία ανά τόνο στα μέσα του 2013 ήταν 2300 δολάρια.
Είναι προφανές ότι η εταιρία Αλουμίνιον θα βελτιώσει σημαντικά τα EBITDA κέρδη απόρροια της βελτίωσης των παραμέτρων τιμή, premium και συναλλαγματικές ισοτιμίες που αφορούν το αλουμίνιο.
Με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι η τιμή του αλουμινίου θα αυξηθεί περαιτέρω και αν δεχθούμε ότι ο όμιλος Μυτιληναίου θα συνεχίσει να πουλάει τους περίπου 180 χιλ τόνους τον χρόνο εξάγεται το συμπέρασμα ότι…η κερδοφορία θα βελτιωθεί λόγω εξωτερικών παραμέτρων που σχετίζονται με την τιμολόγηση του αλουμινίου απόρροια της αυξημένης ζήτησης λόγω Κίνας και όχι μόνο.
Ως παράδειγμα θα αναφέρουμε ότι 180 χιλιάδες τόνοι επί 3.000 δολάρια αυξάνει κατακόρυφα τζίρο, EBITDA και τελικά καθαρά κέρδη.
Ως υπόθεση εργασίας να αναφέρουμε ότι αν η εταιρία Μυτιληναίος επιτυγχάνει 100 εκατ κέρδη ετησίως και η επίδοση αυτή αποτιμηθεί με πολλαπλασιαστική κερδών 10 φορές προκύπτει το 1 δισεκ. που αποτελεί και τον στόχο για την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας.
Θα αναφέρουν πολλοί, ενδιαφέρουσα η ανάλυση αλλά η ουσία δεν αλλάζει γιατί η μετοχή του Μυτιληναίου παραμένει καθηλωμένη;
Οι λόγοι είναι πολλοί.
1)Οικονομικό, πολιτικό, τραπεζικό και χρηματιστηριακό περιβάλλον.
Η χρηματιστηριακή αγορά είναι παγιδευμένη, οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με τα stress tests και η πολιτική αβεβαιότητα έχει εκτοξευθεί.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι προφανές ότι ο Μυτιληναίος ως μετοχή παραμένει όμηρος της αγοράς που είναι καθηλωμένη.
2)Η υπόθεση της ΔΕΗ δεν αποτελεί τόσο ουσιαστικό κίνδυνο για την αποτίμηση.
Η διαφορά με την ΔΕΗ έγκειται στο γεγονός ότι η Αλουμίνιον και η ΔΕΗ κρίθηκε, αρχικώς, ότι ήταν αντισυμβατική η συμφωνία για την τιμολόγηση της ηλεκτρινής ενέργειας στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων.    
Η υπόθεση αφορά την περίοδο 2007-2008 και κατέληξε ως δικαστική αντιδικία το 2011 μεταξύ της Αλουμίνιο που ανήκει στον όμιλο Μυτιληναίου και της ΔΕΗ.
Ο Μυτιληναίος στο τέλος, λόγω συνεχών δικαστικών διενέξεων με την ΔΕΗ κατέβαλε τα 20,6 εκατ. την υποχρέωση της διαφοράς που είχε προκύψει στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά κατέφυγε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την υπόθεση αυτή.
Το ευρωπαικό δικαστήριο αναμένεται να καταλήξει σε οριστική απόφαση τέλη του 2014.
Επειδή αυτή η διένεξη δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, για να ειπωθεί ότι έχει δίκιο ή μια ή άλλη πλευρά, ακόμη και αν δεχτούμε ότι τα 20,6 εκατ δεν θα τα ανακτήσει ο Μυτιληναίος, έχουν περάσει στην αποτίμηση ως κόστος.
Βέβαια οι εκκρεμότητες με την ΔΕΗ συνεχίζονται και το 2014 και είναι προφανές ότι χρειάζεται μια στρατηγική αντιμετώπιση το όλο ζήτημα ώστε να μην προκύψουν και στο μέλλον…δικαστικές εκκρεμότητες.
3)Η μεγάλη διασπορά της ΜΕΤΚΑ μιας εταιρίας που παράγει κέρδη και εμφανίζει καλή απόδοση έχει μάλλον παρερμηνευτεί.
Ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι από τα 362 εκατ κύκλου εργασιών τα 149 εκατ προέρχονται από την Συρία, 78 εκατ από την Αλγερία, 38 εκατ από το Ιράκ και μόνο 20 εκατ από την Ελλάδα.
Ωστόσο αυτή η διασπορά δεν είχε αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα, ενώ έχει αποσαφηνιστεί ότι η υπόθεση της Συρίας δεν αποτελεί εστία βασικού κινδύνου για τον όμιλο.
Οι παράγοντες αυτοί – και προφανώς όχι μόνο – επιδρούν στην αποτίμηση της εταιρίας Μυτιληναίος η οποία υπό συνθήκες υγιούς χρηματιστηριακής αγοράς….θα εμφάνιζε με όρους fair value περίπου 1 δισεκ. ευρώ αποτίμηση σε σχέση με τα 740-750 εκατ της τρέχουσας περιόδου (23 Σεπτεμβρίου 2014).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης