Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Aegean Airlines: Αύξηση 131% για τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το α' εξάμηνο του 2014

Aegean Airlines: Αύξηση 131% για τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το α' εξάμηνο του 2014
Στα 388,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα της εταιρείας
Στα 16 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της AEGEAN το α’ εξάμηνο του 2014, έναντι 6,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2013, ήτοι αύξηση 131%, με την εταιρεία να σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι το πρώτο εξάμηνο αποτελεί την εποχικά πιο αδύναμη περίοδο του έτους.
Τα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη της αεροπορική εταιρείας επηρεάστηκαν θετικά από την επέκταση του δικτύου και τις συνεργασίες με την Olympic Air και παρουσίασαν βελτίωση.
Ειδικότερα, τα έσοδα ανήλθαν σε 388,6 εκατ. ευρώ από 358,2 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 8%.
Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 29,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 99% από την αντίστοιχη περίοδο του 2013, όταν είχαν αγγίξει τα 14,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη ήταν αυξημένα κατά 205%, από 7,2 εκατ. ευρώ σε 22 εκατ. ευρώ.
H ΑEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν 4,3 εκατ. επιβάτες το α’ εξάμηνο του 2014, αύξηση 16%, με μικρή βελτίωση της πληρότητας από 74% σε 76% παρά τον μεγάλο αριθμό νέων προορισμών.
Είναι χαρακτηριστικό της θετικής δυναμικής της εταιρείας ότι ο Ιούνιος ήταν ο πρώτος μήνας στην ιστορία της, κατά τον οποίο μετέφερε πάνω από 1 εκατ. επιβάτες.
Στο δίκτυο εσωτερικού η αύξηση ανήλθε σε 19% κυρίως λόγω των χαμηλότερων ναύλων που ενίσχυσαν την κίνηση τόσο στους κύριους προορισμούς όσο και στις άγονες γραμμές.
Η αύξηση της κίνησης στο δίκτυο εξωτερικού από τις 8  βάσεις της εταιρείας  ανήλθε σε 13%,  με την κύρια βάση της Αθήνας να παρουσιάζει υψηλότερους ρυθμούς αύξησης ύψους 17%, καθώς η αγορά ανακάμπτει για πρώτη φορά από το 2008.
Ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης κίνησης και των προπωλήσεων εισιτήριων, οι λειτουργικές ταμειακές ροές του εξαμήνου βελτιώθηκαν σημαντικά φτάνοντας τα 127 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της μητρικής να αυξηθούν σε 357 εκατ. στο τέλος του Ιουνίου 2014.
Όπως είχε προϋπολογιστεί οι ισχυρές  ταμιακές ροές επέτρεψαν την απρόσκοπτη μετέπειτα επιστροφή του 1 ευρώ ανά μετοχή (71 εκατ. ευρώ συνολικά) τον Ιούλιο του 2014, διατηρώντας και πάλι σημαντικά υψηλότερα αποθέματα  σε σχέση με την 31/12/2013 και διασφαλίζοντας τη δυνατότητα περαιτέρω αναπτυξιακής δυναμικής.

Σχετικά με τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Γερογιάννης, ανέφερε πως «η λειτουργία στόλου 50 αεροσκαφών, με 13 εκατ. συνολικά προσφερόμενες θέσεις για το 2014 και 17 νέους προορισμούς εξωτερικού, αποδίδει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.
Οι συνέργιες με την Olympic Air υλοποιούνται σταδιακά, και επιφέρουν μείωση στο κόστος ανά μονάδα αλλά και σημαντική ενίσχυση της συνδεσιμότητας προορισμών εσωτερικού και εξωτερικού.
Η από πενταετίας πλέον επένδυσή μας στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, οδηγεί σε απτά αποτελέσματα παρά την σημαντικά αυξημένη χωρητικότητα του ανταγωνισμού αλλά και τα επιμέρους προβλήματα σε αγορές, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.
Οι οικονομίες κλίμακας και δικτύου αποδίδουν και πρόθεσή μας είναι να τις ενισχύσουμε περαιτέρω με συνέπεια, συνεχίζοντας παράλληλα να επενδύουμε στην ποιότητα,  όπως εξάλλου αποδεικνύεται από την πρόσφατη απόφασή μας για την απόκτηση 7 ολοκαίνουργιων Airbus A320 για το 2015/2016».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης