Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χαλυβουργία Ελλάδος - Ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο της Ελευσίνας και μειώσεις μισθών στο εργοστάσιο του Βόλου

Χαλυβουργία Ελλάδος - Ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο της Ελευσίνας και μειώσεις μισθών στο εργοστάσιο του Βόλου
Από το 2009 μέχρι το 2012 η Ελληνική Χαλυβουργία είχε σωρευτικές ζημιές ύψους 130 εκατ. ευρώ
Μετά τις μαζικές απολύσεις - 45 εργαζομένων - που πραγματοποίησε προ ημερών η Χαλυβουργία Ελλάδος, με τη σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας στο εργοστάσιο της Ελευσίνας, ήρθε η σειρά των εργαζομένων της βιομηχανίας στο Βόλο.
Η νέα επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν προ ημερών οι εργαζόμενοι του Βόλου και η οποία έχει ισχύ από 1 Ιουνίου 2014 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2014, προβλέπει μειώσεις μισθών 12%.
Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης από 1 Μαρτίου 2014 έως 31 Μαϊου 2014, όπου προέβλεπε τη μείωση των μικτών αποδοχών κατά 12,5%.
Από το 2009 μέχρι το 2012 η Ελληνική Χαλυβουργία είχε σωρευτικές ζημιές ύψους 130 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο στη χρήση του 2013 οι ζημιές ανέρχονται στα 30 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα την τελευταία 5ετία να παρουσιάζει ζημιές άνω των 160 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, Σιδενόρ, Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Ελλάδος, έχουν συσσωρεύσει ζημιές πάνω από 650 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία, ενώ η κυβέρνηση μένει απαθής μπροστά στις συνεχείς εκκλήσεις των εταιρειών να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, το οποίο από το 2010 και μετά έχει εκτιναχθεί μέσα από τους ειδικούς φόρους και τα «χαράτσια».
Λόγω της πτώσης της οικοδομής, η ζήτηση στην Ελλάδα για χαλυβουργικά προϊόντα το 2013 εκτιμάται ότι έπεσε κάτω από τους 300.000 τόνους, επέστρεψε δηλαδή στη δεκαετία του 1950 όταν η παραγωγική ικανότητα των ελληνικών χαλυβουργιών προσεγγίζει τα 4 εκατομμύρια τόνους.
Μάλιστα, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, πλήρης απασχόληση δεν υπάρχει σε καμία χαλυβουργία, ενώ το stock σιδήρου έχει γεμίσει τις αποθήκες.
Σε ορισμένες χαλυβουργίες η παραγωγή έχει διακοπεί 15 μήνες, ενώ σε άλλες η απασχόληση είναι εκ περιτροπής.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στις χαλυβουργίες είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με ἀλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ειδικότερα οι τιμές διαμορφώνονται:
Ελλάδα 60 ευρώ /Μwh (νυχτερινό τιμολόγιο)
Ιταλία 32 ευρώ/Μwh
Γαλλία 25 ευρώ/Μwh
Ισπανία 30 ευρώ/Μwh  
Όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου, η κατάρρευση των χαλυβουργικών μονάδων εκτός των άλλων επιπτώσεων θα προκαλέσει απώλεια εσόδων στη ΔΕΗ από 50 – 100 εκατ. ετησίως, η οποία θα μετακυλισθεί στη λαϊκή κατανάλωση (αύξηση τιμών).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης