Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μαΐλλης – Συρρίκνωση ζημιών, αλλά και μείωση κύκλου εργασιών στο α' τρίμηνο 2014

Μαΐλλης – Συρρίκνωση ζημιών, αλλά και μείωση κύκλου εργασιών στο α' τρίμηνο 2014
Οι πωλήσεις επηρεάστηκαν αρνητικά από τη μειωμένη ζήτηση για συσκευαστικές μηχανές, ενώ μέρος της μείωσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των πωλήσεων αναλωσίμων
Συρρίκνωση ζημιών, αλλά και μείωση του κύκλου εργασιών χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα του α' τριμήνου 2014 της εταιρείας Μαΐλλης.
Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2014 υποχώρησε κατά 10,1%, διαμορφούμενος στα 59,88 εκατ. ευρώ έναντι των 66,58 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2013.
Οι πωλήσεις, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, επηρεάστηκαν αρνητικά από τη μειωμένη ζήτηση για συσκευαστικές μηχανές, ενώ μέρος της μείωσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των πωλήσεων αναλωσίμων.
Οι ζημιές μετά φόρων περιορίστηκαν σημαντικά κατά 34,2%, στα 5,3 εκατ. ευρώ έναντι των ζημιών 8,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Το μεικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 20,6%, υψηλότερο κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2013, λόγω της αύξησης του μεικτού περιθωρίου κέρδους των αναλωσίμων.
Εξαιρουμένων των έκτακτων εσόδων και εξόδων που οφείλονται κυρίως σε συναλλαγματικές διαφορές, προβλέψεις, καθώς και έξοδα αναδιάρθρωσης, το λειτουργικό EBITDA το α' τρίμηνο του 2014 υποχώρησε κατά 6,79%, στα 2,8 εκατ. ευρώ (από 3,0 εκατ. ευρώ το 2013).
Το συνολικό EBITDA αυξήθηκε κατά 18,7%, στα 2,5 εκατ. ευρώ από 2,1 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2013, λόγω των χαμηλότερων εξόδων από συναλλαγματικές διαφορές.  
Οι ζημιές προ Φόρων σημείωσαν πτώση 26,55%, διαμορφούμενες στα 4,5 εκατ. ευρώ έναντι 6,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Όσον αφορά τις προοπτικές του ομίλου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι η απόδοση του ομίλου αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζεται από την ύφεση της βιομηχανικής δραστηριότητας και τις ασθενείς οικονομίες του Νότου της Ευρωζώνης, καθώς και από την έλλειψη επαρκούς ρευστότητας.
Ο Όμιλος βέβαια θα εξακολουθήσει να δίνει έμφαση στην περαιτέρω βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής και στη συγκράτηση των δαπανών.
Δεδομένου ότι η έλλειψη ρευστότητας στη λειτουργία του ομίλου εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξή του, συνεχίζονται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους κύριους προμηθευτές του στην προσπάθεια αύξησης των πιστωτικών ορίων ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πρώτες ύλες.
Η διοίκηση βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια σε διαπραγμάτευση με τους Ομολογιούχους για την τροποποίηση των όρων (επέκταση συμβάσεων/μείωση επιτοκίων κτλ) των Ομολογιακών Δανείων, οι οποίοι ανταποκρίνονται θετικά, μην έχοντας προβεί σε αρνητικές ενέργειες για τον Όμιλο/Εταιρεία μετά την παραβίαση των όρων των δανείων από την πλευρά της.

Παραμένουν στην κατηγορία «Επιτήρηση» οι μετοχές
Στο πλαίσιο της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων α' τριμήνου η εταιρεία Μαΐλλης σημειώνει ότι το σύνολο των μετοχών της Εταιρείας παραμένει στην κατηγορία «Επιτήρησης» όπου μεταφέρθηκε στις 3/4/2009 με την από 3/4/2009 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α.
Ο λόγος για την ένταξη στην κατηγορία «Επιτήρησης» ήταν ότι σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της 31/12/2008 διαπιστώθηκε ότι οι ζημιές κατά τη χρήση διαμορφώθηκαν σε επίπεδο μεγαλύτερο από 30% της καθαρής θέσης χωρίς να έχουν γίνει ενέργειες για τη βελτίωση αυτής μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (άρθρο 3.1.2.5. του κανονισμού του Χ.Α.).
Όπως επισημαίνει η εταιρεία, έκτοτε έχει βάλει σε εφαρμογή ένα συνολικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και μείωσης κόστους, τα αποτελέσματα του οποίου έχουν ήδη γίνει εμφανή στη βελτίωση των λειτουργιών της εταιρείας και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων με αποτέλεσμα την αύξηση της κερδοφορίας.
Η δεύτερη φάση του προγράμματος ανασυγκρότησης συνεχίζεται –σημειώνεται– και αναμένουμε περαιτέρω μείωση των εξόδων και του κόστους παραγωγής καθώς υλοποιούνται οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος.
Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2011 ολοκληρώθηκε η χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του Ομίλου Μαΐλλη με την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού συνολικού ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ και την κεφαλαιοποίηση δανειακών απαιτήσεων των εταιρικών πιστωτών, ύψους 74,9 εκατομμυρίων.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης