Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ - Ανακτά κρατική ενίσχυση 21,3 εκατ. ευρώ από την Αλουμίνιον - Πλήρης επιβεβαίωση του bankingnews

ΔΕΗ - Ανακτά κρατική ενίσχυση 21,3 εκατ. ευρώ από την Αλουμίνιον - Πλήρης επιβεβαίωση του bankingnews
(upd) Η κρατική ενίσχυση που χορηγήθηκε από την Ελλάδα στην Αλουμίνιον προσέφερε αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της εταιρείας
(upd) Tην ανάκτηση από την Αλουμίνιον Α.Ε. ποσού ύψους 21,3 εκατ. ευρώ (17,4 εκατ. ευρώ πλέον τόκων), ανακοίνωσε η ΔΕΗ.
Το ποσό αφορά την ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 13ης Ιουλίου 2011, λόγω προτιμησιακής και ασυμβίβαστης προς την κοινή αγορά τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας της υπόψη εταιρείας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο 2007 έως τον Μάρτιο 2008.
Η ανάκτηση έλαβε χώρα μετά την έκδοση σχετικών αποφάσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών που εκδόθηκαν υπέρ της ΔΕΗ και σε εκτέλεση σχετικού συμφωνητικού που υπεγράφη στη συνέχεια μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον.

Nωρίτερα το bankingnews μετέδιδε: Τη ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς την Αλουμίνιο της Ελλάδας, του Ομίλου Μυτιληναίου ύψους 17,4 εκατ. ευρώ, αποδάσισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως προκύπτει από χθεσινό έγγραφο του Δικαστηρίου της ΕΕ, η προσφυγή κατατέθηκε με δεδομένο ότι η ανάκτηση δεν πραγματοποιήθηκε και η Επιτροπή δεν ενημερώθηκε επαρκώς για τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα.
Επί της ουσίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε την παρούσα προσφυγή ζητώντας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τη Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, με την ίδρυσή της το 1960, παραχωρήθηκαν στην Αλουμίνιον της Ελλάδος AE ορισμένα προνόμια από το ελληνικό κράτος μεταξύ των οποίων παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε μειωμένη τιμή από τη ΔΕΗ. Βάσει καταστατικού όρου η παροχή προνομιακής τιμής θα έληγε τον Μάρτιο του 2006 κατόπιν έγκυρης ειδοποίησης από τη ΔΕΗ, όπως και έγινε.
Στη συνέχεια, η Αλουμίνιον της Ελλάδος κατέβαλε τη συνήθη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος που εφαρμόζεται σε μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές. Tο 2007 προσέφυγε ενώπιον των δικαστικών αρχών προσβάλλοντας την απόφαση της ΔΕΗ και πετυχαίνοντας την επανεφαρμογή της προτιμησιακής τιμής προσωρινά. Από τον Ιανουάριο του 2007 (οπότε και εφαρμόστηκε εκ νέου η προτιμησιακή τιμή) έως τον Μάρτιο του 2008 η εταιρεία κατέβαλε 17,4 εκατ. ευρώ λιγότερα από τη συνήθη τιμή ρεύματος.
Η Επιτροπή, στην απόφασή της 2012/339/EU της 13ης Ιουλίου 2011, διαπίστωσε ότι η κρατική ενίσχυση ύψους 17,4 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από την Ελλάδα στην Αλουμίνιον της Ελλάδος ΑΕ προσέφερε αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της εταιρείας, οι οποίοι έπρεπε να καταβάλλουν τα συνήθη τιμολόγια και, συνεπώς, προκάλεσε στρέβλωση του ανταγωνισμού.
Η Ελλάδα έπρεπε να ανακτήσει 17,4 εκατ. ευρώ, προσαυξημένα με τους τόκους εντός 4 μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης και να ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με την έκβαση της υπόθεσης εντός δύο μηνών, κάτι το οποίο και δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα...

(Πρώτη ενημέρωση 8/5 08:12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης