Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μαΐλλης - Συρρίκνωση ζημιών, μικρή μείωση πωλήσεων για τη χρήση 2013

Μαΐλλης - Συρρίκνωση ζημιών, μικρή μείωση πωλήσεων για τη χρήση 2013
Η βελτίωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους και η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της αύξησης του λειτουργικού EBITDA
Συρρίκνωση ζημιών, αλλά και μικρή μείωση πωλήσεων εμφάνισε για την οικονομική χρήση 2013 ο όμιλος Μ.Ι. Μαΐλλης.
Ειδικότερα, οι ζημίες μετά φόρων μειώθηκαν στα 30 εκατ. ευρώ από 48,5 εκατ. ευρώ στη χρήση 2012 και ο κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε κατά 2,4%, στα 260 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης για διαρκή αγαθά, λόγω της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Το μεικτό περιθώριο κέρδους στο 19,7% ήταν υψηλότερο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, λόγω κυρίως της ευρύτερης συμμετοχής στις πωλήσεις του ομίλου των συσκευαστικών μηχανών, προϊόντων υψηλού περιθωρίου κέρδους.
Η βελτίωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους και η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της αύξησης του λειτουργικού EBITDA.
Εξαιρουμένων των εκτάκτων εσόδων και εξόδων, που οφείλονται κυρίως σε συναλλαγματικές διαφορές, προβλέψεις, καθώς και έξοδα αναδιάρθρωσης, το λειτουργικό EBITDA του 2013 αυξήθηκε στα 11,6 εκατ. ευρώ (έναντι 11,1 εκατ. ευρώ το 2012), κυρίως λόγω της αύξησης του Μεικτού Περιθωρίου Κέρδους.
Αντίστοιχα, το συνολικό EBITDA περιορίστηκε σε 0,5 εκατ. ευρώ έναντι 10,6 εκατ. ευρώ για το 2012, λόγω των μη επαναλαμβανομένων εξόδων που αφορούν κυρίως προβλέψεις κόστους για την υλοποίηση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης, τα οποία θα επιφέρουν σημαντικές μειώσεις δαπανών και κόστους στο εγγύς μέλλον.  
Ως εκ τούτου, οι ζημιές προ Φόρων μειώθηκαν στα 27,2 εκατ. ευρώ έναντι 32,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόδοση του ομίλου αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζεται από την ύφεση της βιομηχανικής δραστηριότητας και τις ασθενείς οικονομίες του Νότου της Ευρωζώνης.
Ο όμιλος, βέβαια, θα εξακολουθήσει να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των πωλήσεων, στην περαιτέρω βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής και στη συγκράτηση των δαπανών.
Δεδομένου ότι η έλλειψη ρευστότητας στη λειτουργία του ομίλου εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξή του, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους κύριους προμηθευτές του στην προσπάθεια αύξησης των πιστωτικών ορίων ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πρώτες ύλες.
Η Διοίκηση βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια σε διαπραγμάτευση με τους Ομολογιούχους για την τροποποίηση των όρων (επέκταση συμβάσεων/μείωση επιτοκίων κ.τ.λ.) των Ομολογιακών Δανείων, οι οποίοι ανταποκρίνονται θετικά, μην έχοντας προβεί σε αρνητικές ενέργειες για τον Όμιλο/Εταιρεία μετά την παραβίαση των όρων των δανείων από την πλευρά της.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης