Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ένα εκατομμύριο καταναλωτές θα ωφεληθούν από την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου - Σε ποιά τιμή θα υπογραφεί η σύμβαση της Gazprom με την ΔΕΠΑ

Ένα εκατομμύριο καταναλωτές θα ωφεληθούν από την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου - Σε ποιά τιμή θα υπογραφεί η σύμβαση της Gazprom με την ΔΕΠΑ
Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΠΑ η έκπτωση που θα μετακυλήσει στους καταναλωτές θα είναι 10,5% με 12%
(upd)Περί το 1 εκατομμύριο καταναλωτές αναμένεται να ωφεληθούν από τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χτες μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom, η οποία εξασφαλίζει έκπτωση 15% στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου που αγοράζει η Ελλάδα από τους Ρώσους.
Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τον Μάρτιο και ως εκ τούτου, οι μειωμένες τιμές στα τιμολόγια του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές αναμένεται να ισχύσουν από τον Απρίλιο σε αναδρομική βάση (από 1η Ιουλίου 2013). Αυτό σημαίνει ότι στους πρώτους λογαριασμούς οι εκπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες.
Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΠΑ, η έκπτωση που θα μετακυλήσει στους καταναλωτές θα είναι 10,5% με 12% και αυτό γιατί από τη Gazprom προμηθευόμαστε το 65% της συνολικής αγοράς φυσικού αερίου.
Να σημειωθεί ότι η  συνολική αξία της σύμβασης ανέρχεται σε περίπου 10 δισ. δολάρια και με βάση συντηρητικούς υπολογισμούς η Ελλάδα εξοικονομεί σε αυτή την περίοδο τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια ή 200 εκατ. ετησίως.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές

Οι διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής πλευράς ήταν σκληρές. Η Ελλάδα με βάση την μέχρι τώρα σύμβαση κατέβαλε περί τα 465 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αέριου. Η Ελλάδα όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση ζήτησε από τους Ρώσους τιμή στα επίπεδα των 370 - 380 δολαρίων, που είναι και η μέση τιμή των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες όμως καταναλώνουν πολλαπλάσιες ποσότητες.
Οι Ρώσοι υποχώρησαν έως τα 401 δολάρια περίπου, στο τέλος του 2013, αλλά η ελληνική πλευρά διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να ανεβεί άνω του επιπέδου τιμών της τάξης των 395 δολαρίων. Ανεβαίνοντας σε αυτό το επίπεδο διασφάλισε πρώτα την ευελιξία στις ποσότητες. Να μην είναι αναγκασμένη να αγοράζει αέριο που δεν καταναλώνει δηλαδή.
Η Gazprom πιέστηκε και δέχτηκε να κατεβεί κάτω από το ψυχολογικό όριο των 400 δολαρίων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα για τα νοικοκυριά είναι 42% ακριβότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, καθώς διαμορφώνεται στα 10,2 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες έναντι 7,2 στην ΕΕ.

Τι προβλέπει η σύμβαση

- Μείωση 15% στην τιμή του φυσικού αερίου.
- Αναδρομική ισχύ από 1η Ιουλίου 2013.
- Ισχύς σύμβασης μέχρι το 2016
- Eπέκταση της σύμβασης προμήθειας για άλλα 10 χρόνια (έως το 2026)
- Δυνατότητα για δυο ακόμη αναθεωρήσεις της σύμβασης, με την πρώτη από αυτές μετά από δύο χρόνια
- Μείωση ορίου ενεργοποίησης της ρήτρας υποχρεωτικής παραλαβής (take or pay).

Ειδικότερα, η νέα τιμή του φυσικού αερίου που θα προμηθεύεται πλέον η Ελλάδα, μετά την έκπτωση του 15%, κινείται πέριξ των 395 δολαρίων τα 1.000 κυβικά.
Επίσης η σύμβαση προβλέπει και μία σειρά από ευνοϊκότερες παραμέτρους – πέραν της τιμής –  όπως είναι η μείωση του ορίου κάτω από το οποίο ενεργοποιείται η ρήτρα υποχρεωτικής παραλαβής (take or pay). Σήμερα το όριο αυτό είναι στα 2,4 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο και με τη νέα συμφωνία πέφτει σε επίπεδα λίγο πάνω από 2 δισ. κυβικά μέτρα.
Με τη μείωση των ορίων της ρήτρας αυτής δίνεται η δυνατότητα στην ΔΕΠΑ και επομένως και στους μεγάλους πελάτες της, όπως οι βιομηχανίες, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ενεργειακές τους ανάγκες.

Beta Securities - Κερδισμένες αρκετές εισηγμένες από τη μείωση του κόστους ενέργειας

Επιτάχυνση των διαδικασιών της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, βλέπει η Beta Securities, μετά και τη συμφωνία για μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο, ενώ σημαντικά είναι και τα οφέλη για σειρά ελληνικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την Beta Securities στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίος, λόγω της μείωσης του κόστους ενέργειας, ενώ θετική είναι η συμφωνία και για τον όμιλο Βιοχάλκο και τις θυγατρικές του.
Ειδικότερα, για τον Μυτιληναίο η Beta υπολογίζει όφελος 13 εκατ. ευρώ στα EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση, και έκτακτο όφελος επιπλέον 20 εκατ. ευρώ από την αναδρομική ισχύ της συμφωνίας.
Για την ΔΕΗ το όφελος στα EBITDA εκτιμάται στα 70 εκατ. ευρώ, και το έκτακτο όφελος 120-140 εκατ. ευρώ.

(πρώτη ενημέρωση 26 Φεβρουαρίου 2014, 07:03)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης