Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σύννομο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς το πακέτο βοήθειας προς τις ελληνικές βιομηχανίες – Τι συζητήθηκε μεταξύ ΥΠΕΚΑ και τρόικα

Σύννομο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς το πακέτο βοήθειας προς τις ελληνικές βιομηχανίες – Τι συζητήθηκε μεταξύ ΥΠΕΚΑ και τρόικα
Δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Μανιάτη
Σύννομο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς αποτιμά το πακέτο βοήθειας 150 εκ. ευρώ της ελληνικής κυβέρνησης προς τις εγχώριες βιομηχανίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.
Μετά το πέρας της συνάντησης με την τρόικα, ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε πως το πακέτο βοήθειας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους είναι πλήρως συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, καθώς δεν συνιστά κρατική επιχορήγηση.
«Συζητήσαμε όλα τα θέματα που σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας. Οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αποσαφήνισε πως όλα τα μέτρα στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας δεν θα επιβαρύνουν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Τι μετέδιδε στις 21 Φεβρουαρίου του 2014, το bankingnews.gr:
Υπό την απειλή των λουκέτων στην βιομηχανία και στη σκιά της χθεσινής ανακοίνωσης μέτρων ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, συνεδριάζει σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή για την Βιομηχανική Πολιτική υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και με την συμμετοχή των Υπουργών  Οικονομικών, (Γ. Στουρνάρας), Περιβάλλοντος (Γ. Μανιάτης) και Εργασίας (Γ. Βρούτσης).
Στην σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης αναμένεται να ζητήσει εκ μέρους του υπουργείου να διατεθεί για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών το περίσσευμα που θα προκύψει από το ποσό που είχε αποφασιστεί να δοθεί για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης και το οποίο υπολογίζεται στα 35 δισ. ευρώ από τα αρχικώς υπολογισθέντα 40 δισ. ευρώ.
Κρίσιμες είναι πάντως και οι επόμενες μέρες για την βιομηχανία, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση η υπουργική απόφαση για το μηχανισμό αντιστάθμισης του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων.
Εξάλλου προς τελική διαμόρφωση βρίσκεται η υπουργική απόφαση για την εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ της μέσης τάσης με την υψηλή, ενώ θα παραταθεί για δύο χρόνια η δυνατότητα να παραμείνουν στην κατηγορία των επιλεγέντων πελατών όσες βιομηχανίες έχασαν αυτό το δικαίωμα, λόγω μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.
Επίσης, τη Δευτέρα και την Τρίτη έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις στην Αθήνα με κλιμάκιο της Κομισιόν και της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, προκειμένου να συμφωνηθεί και το μέτρο της διακοψιμότητας.
Να σημειωθεί ότι στις 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η νέα έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ για το θέμα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος που προμηθεύεται η Αλουμίνιον. Για το θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη της ΡΑΕ που αφορά στον κοστολογικό έλεγχο της ΔΕΗ, με το ΥΠΕΚΑ να κρατά αποστάσεις από τη θέση της Δημόσιας Επιχείρησης.
Να σημειωθεί ότι χτες ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου παρουσίασε τις παρεμβάσεις του υπουργείου για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, οι οποίες είναι:
- εξίσωση του τέλους υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) των βιομηχανιών μέσης τάσης με αυτό της υψηλής τάσης. Η σχετική υπουργική απόφαση θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα.
- Έναρξη εφαρμογής του συστήματος της «διακοψιμότητας» για τις βιομηχανίες υψηλής τάσης.
- Έκπτωση της τιμής του φυσικού αερίου μέσω της διάθεσης μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ για το 2013 σε όλους τους πελάτες της.
- Διατήρηση των εκπτώσεων της τιμής φυσικού αερίου στους μεγάλους καταναλωτές έως και το 2015, ακόμη και στην περίπτωση που δεν διατηρήσουν τις υψηλές καταναλώσεις που προβλέπονται στις συμβάσεις τους.
- Μετακύλιση στους τελικούς καταναλωτές της μείωσης της τιμής που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την Gazprom, οι οποίες φαίνεται ότι ολοκληρώνονται και συνεπώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο προσφυγής στη διαιτησία.
Όπως έγραψε χτες το www.bankingnews.gr, οι βιομηχανίες βλέπουν θετικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ωστόσο κρατούν στάση αναμονής μέχρι την εφαρμογή τους.
Οπως αναφέρουν αλλες επιχειρήσεις ευνοούνται περισσότερο και άλλες λιγότερο, ανάλογα και με το ύψος της κατανάλωσης. Για τις μικρότερες βιομηχανίες τα μέτρα αναμένεται να δώσουν σημαντική ανάσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης