Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Coca Cola HBC – Άνοδος 54% στα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στο δ΄τρίμηνο του 2013 - Στα 34 εκατ. ευρώ

tags :
Coca Cola HBC – Άνοδος 54% στα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στο δ΄τρίμηνο του 2013 - Στα 34 εκατ. ευρώ
Τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,09 ευρώ, με άνοδο 50%
Συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 34 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Coca Cola HBC το δ' τρίμηνο του 2013, σημειώνοντας αύξηση 54%, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη.
Τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,09 ευρώ, με άνοδο 50%.
Για το σύνολο του έτους τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν 3% στα 293 εκατ. ευρώ, από 285 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 454 εκατ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το 2012 (453 εκατ. ευρώ).
Για τον όγκο πωλήσεων του δ’ τριμήνου, η εταιρεία σχολιάζει ότι αύξηση κατά 4% του όγκου πωλήσεων στις αναδυόμενες αγορές και οι σταθερές επιδόσεις στις αναπτυγμένες αγορές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την πτώση 5% στις αναπτυσσόμενες αγορές. Στο σύνολο του έτους, η αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 2% στις αναδυόμενες αγορές, υπεραντισταθμίστηκε από την πτώση του όγκου πωλήσεων κατά 4% στις αναπτυσσόμενες και κατά 3% στις αναπτυγμένες αγορές.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Δημήτρης Λόης, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, δήλωσε:

«Κατά το τέταρτο τρίμηνο επιτύχαμε ισχυρή ανάπτυξη, τόσο σε όγκο πωλήσεων, όσο και σε καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άριστη διαχείριση των λειτουργικών δαπανών, συνετέλεσε στη βελτίωση του περιθωρίου των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών κατά 90 μονάδες βάσης.
Σε ετήσια βάση, είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών μας στην αγορά, τα οποία οδήγησαν στην αύξηση του μεριδίου μας στις περισσότερες από τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Το ίδιο ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα της διαχείρισης των λειτουργικών δαπανών και του κεφαλαίου κίνησης. Το τρέχον έτος χαρακτηρίζεται ως το έτος αναστροφής τάσης για το συγκρίσιμο περιθώριο λειτουργικών κερδών, ενώ το κεφάλαιο κίνησης διαμορφώθηκε σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά. Ως αποτέλεσμα, για άλλη μια χρονιά, καταγράφηκαν ισχυρές καθαρές ταμειακές ροές. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα και εν μέσω ενός περιβάλλοντος συνεχιζόμενης οικονομικής δυσχέρειας και αστάθειας στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε, διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία για το έτος που διανύουμε.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι διαθέτουμε την ικανότητα να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη λειτουργική αποδοτικότητα αλλά και να τηρούμε τις στρατηγικές μας δεσμεύσεις: την ισχυροποίηση της θέσης μας στην αγορά, την αύξηση των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, την έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση του κόστους μέσω του αυστηρού ελέγχου του λειτουργικού κόστους και της δημιουργίας ισχυρών καθαρών ταμειακών ροών, που επιτρέπουν να επενδύουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη και να δημιουργούμε μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους».

Οι προοπτικές για το 2014

Για το 2014 η εταιρεία διανύει ένα δύσκολο μακροοικονομικό και εμπορικό περιβάλλον στις περισσότερες περιοχές όπου δραστηριοποιείται. Τα συνεχιζόμενα υψηλά ποσοστά ανεργίας αναμένεται να εξακολουθήσουν να πλήττουν το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ οι πρόσφατες εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες στις αναδυόμενες και στις αναπτυσσόμενες αγορές ενδεχομένως να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στο εμπορικό περιβάλλον.
Στη σχετική της ανακοίνωση η εταιρεία αναφέρει: "Στις αναδυόμενες αγορές δεν μπορούμε ακόμη να σχηματίσουμε ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των πρόσφατων οικονομικών και μακροοικονομικών γεγονότων και το πώς αυτά θα επηρεάσουν την πραγματική οικονομία. Σε σχέση με τις επιδόσεις του τέταρτου τριμήνου, θεωρούμε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν το 2013 συνέβαλαν στην επιβράδυνση της αρνητικής τάσης του όγκου πωλήσεων.
Οι στρατηγικές μας προτεραιότητες παραμένουν αναλλοίωτες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ισχυροποίηση της θέσης μας στην αγορά και παράλληλα στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση μέσω της στρατηγικής μας OBPPC. Η προσφορά των προϊόντων μας μέσω των κατάλληλων μεγεθών συσκευασιών αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας ώστε να εξακολουθήσουν να είναι προσιτά τα προϊόντα μας στους καταναλωτές.
Προκειμένου να εφαρμόσουμε με επιτυχία τη στρατηγική μας, έχουμε θέσει ξεκάθαρες προτεραιότητες για κάθε κατηγορία προϊόντων. Συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην αύξηση του μεριδίου αγοράς τόσο σε όγκο όσο και σε αξία στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών και των ποτών ενέργειας. Στην κατηγορία των χυμών, εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στην αύξηση του μεριδίου αγοράς τόσο σε όγκο όσο και σε αξία μέσω της ενίσχυσης της προσέλκυσης πελατών με καινοτόμες συσκευασίες και προϊόντα όπως ο χυμός Cappy Pulpy. Στην κατηγορία των εμφιαλωμένων νερών, η στρατηγική μας παραμένει να συνεχίζουμε τον εξορθολογισμό των διαφορετικών προϊόντων μας παράλληλα με την αύξηση της αξίας με ταχύτερο ρυθμό από τον όγκο πωλήσεων. Στην κατηγορία του έτοιμου προς κατανάλωση τσαγιού, διατηρούμε μια επιλεκτική προσέγγιση δίνοντας έμφαση στην άμεση κατανάλωση αλλά και σε κερδοφόρες ευκαιρίες που μπορούν να εμφανιστούν στα πλαίσια της μελλοντικής κατανάλωσης.
Πρόσφατα αυξήθηκε η τιμή της πρώτης ύλης του αναψυκτικού (concentrate), η οποία υπολογίζεται ως ποσοστό των καθαρών εσόδων από πωλήσεις. Σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε πρωτοβουλίες τιμολόγησης που θα αντισταθμίσουν πλήρως αυτήν την επίδραση, σε πλήρη συνέπεια με τη στρατηγική μας OBPPC.
Αναμένουμε τη συνέχιση της αύξησης των εσόδων ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση το 2014 κατά υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με το 2013.
Το 2014, λαμβάνοντας υπόψη τη χρονική συγκυρία, τα επίπεδα των θέσεων αντιστάθμισης και το ποσοστό κάλυψης του σχετικού κινδύνου, αναμένουμε το κόστος πρώτων υλών ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση να παραμείνει σταθερό σε ετήσια βάση.
Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις πρωτοβουλίες μας που βελτιώνουν περαιτέρω τη λειτουργική αποδοτικότητα, που συμπεριλαμβάνουν την αξιοποίηση της πλατφόρμας SAP Wave 2, την επέκταση του συστήματος κοινόχρηστων υπηρεσιών, τη βελτιστοποίηση της στρατηγικής διανομής και την αναδιάρθρωση. Επιπλέον, έχουμε εντοπίσει πρόσθετες πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης για το 2014 ύψους περίπου €35 εκατ. Αναμένουμε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα αποφέρουν €25 εκατ. οφέλη σε ετήσια βάση από το 2015 και εξής, ενώ οι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ληφθεί το 2013 και όσες θα ληφθούν μέσα στο 2014 αναμένεται να αποφέρουν συνολικά περίπου €33 εκατ. το 2014.
Λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση των θέσεων αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου, τις τωρινές ισοτιμίες και την πρόσφατη νομισματική αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές, αναμένουμε έναν σημαντικά υψηλότερο αρνητικό αντίκτυπο από τις συναλλαγματικές μεταβολές το 2014 σε σύγκριση με τα €32 εκατ. του 2013.
Συνυπολογίζοντας τη δυναμική του εξελισσόμενου μείγματος κερδοφορίας στο χαρτοφυλάκιο των χωρών μας, αναμένουμε πλέον ότι ο συγκρίσιμος πραγματικός φορολογικός συντελεστής θα κυμανθεί μεταξύ του 24% και 26%.
Η προσήλωσή μας στη δημιουργία καθαρών ταμειακών ροών και στην αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης απέδωσε καρπούς το 2013. Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι στη διάρκεια της τριετούς περιόδου μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2013 και της 31ης Δεκεμβρίου 2015, οι καθαρές ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε περίπου €1,3 δισ.
Οι καθαρές ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες σε μεσοπρόθεσμο διάστημα αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 5,5% και 6,5% των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις, αντανακλώντας τη δέσμευσή μας να επενδύουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας.
Η διαχείριση της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας γίνεται σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι υλοποιούμε την κατάλληλη στρατηγική που θα μας επιτρέψει να αναπτυχθούμε κατά τρόπο βιώσιμο και κερδοφόρο. Το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας περιέχει μερικά από τα παγκοσμίως πιο γνωστά και αγαπημένα σήματα και δραστηριοποιούμαστε σε 28 χώρες που χαρακτηρίζονται κατά κύριο λόγο από χαμηλή κατά κεφαλήν κατανάλωση με αποτέλεσμα να έχουμε εξαιρετικές ευκαιρίες ανάπτυξης".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης