Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Deal αξίας 500 εκ. δολαρίων υπέγραψαν ΥΠΕΚΑ, Energean Oil και BP – Στη βρετανική εταιρεία το πετρέλαιο από τα κοιτάσματα του Πρίνου

Deal αξίας 500 εκ. δολαρίων υπέγραψαν ΥΠΕΚΑ, Energean Oil και BP – Στη βρετανική εταιρεία το πετρέλαιο από τα κοιτάσματα του Πρίνου
Εκτός συμφωνίας τα ΕΛ.ΠΕ.
Το πετρέλαιο των κοιτασμάτων του Πρίνου εξαγόρασε η βρετανική εταιρεία ΒΡ, η οποία υπέγραψε σήμερα, τη σχετική σύμβαση με την Energean Oil και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ειδικότερα, η συμφωνία επιτάσσει πως η Energean Oil, η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή, θα πουλά το σύνολο της παραγωγής στην ΒΡ.
Ο μέχρι πρότινος αγοραστής ήταν τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία πλέον, μένουν εκτός της συμφωνίας.
Επίσης, Energean Oil και υπουργείο Περιβάλλοντος υπέγραψαν τροποποιητική σύμβαση, η οποία επιτρέπει την εμπορική συμφωνία της Energean Oil με τη βρετανική εταιρεία.
Η συνολική αξία της σύμβασης υπολογίζεται στα 500 εκ. δολάρια.
Υπενθυμίζεται πως η ΒΡ απείχε από την ελληνική αγορά από το 2009, όταν και παραχώρησε το σύνολο των δραστηριοτήτων της στα ΕΛ.ΠΕ.

Οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Μανιάτη:
Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη για το ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα. Ένας μεγάλος διεθνής επιχειρηματικός όμιλος, η ΒΡ, περιβάλλει με εμπιστοσύνη την εγχώρια αγορά σε μια περίοδο κατά την οποία ο πετρελαϊκός τομέας έχει δημιουργήσει δικαιολογημένες προσδοκίες, δείχνοντας ότι μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στην επαναφορά της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης.
 Η τροποποίηση του νόμου και η παρουσία της ΒΡ διασφαλίζουν περαιτέρω το μέλλον της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο και των θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα στέλνουν στις διεθνείς αγορές μήνυμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Οι δηλώσεις του CEO της Energean Oil, Μαθιός Ρήγας:
Η συνεργασία με ένα διεθνή επιχειρηματικό όμιλο όπως η ΒΡ μας δίνει τη δυνατότητα να επανεκκινήσουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τριών νέων γεωτρήσεων στον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο εντός του 2014.
 Παράλληλα, δρομολογεί και το πρόγραμμα ανάπτυξης του πεδίου Ε που περιλαμβάνει δυο γεωτρήσεις, με το συνολικό ύψος των νέων επενδύσεων να υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ με τελικό στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης