Ο Υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Donald Trump, Chris Wright, χαρακτήρισε τις προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για κορύφωση της ζήτησης «παράλογες». Ο οργανισμός, ο οποίος χρηματοδοτείται από τα κράτη-μέλη του —με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτελούν τον μεγαλύτερο συνεισφέροντα— διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ενεργειακών πολιτικών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.
Προβλέψεις IEA: Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα αυξηθεί έως το 2050
Η IEA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνεται έως και το 2050. Η νέα αυτή πρόβλεψη διαφοροποιείται από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, που προέβλεπαν ταχύτερη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, και δείχνει ότι ο κόσμος πιθανότατα δεν θα επιτύχει τους κλιματικούς του στόχους.
Πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες
Ο οργανισμός, που λειτουργεί ως παρατηρητής της ενεργειακής ασφάλειας της Δύσης, έχει δεχθεί σημαντικές πολιτικές πιέσεις από την Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια. Επί προεδρίας Donald Trump, οι ΗΠΑ κάλεσαν τις ενεργειακές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ υπό την προεδρία του Joe Biden η IEA είχε προβλέψει ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα κορυφωθεί μέσα στη δεκαετία και είχε υποστηρίξει πως δεν χρειάζονται πλέον νέες επενδύσεις στον τομέα, εάν ο πλανήτης θέλει να πετύχει τους στόχους του για το κλίμα.
Στην ετήσια έκθεση World Energy Outlook, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η IEA προβλέπει ότι, με βάση τις υφιστάμενες κυβερνητικές πολιτικές, η ζήτηση για πετρέλαιο θα φτάσει τα 113 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως τα μέσα του αιώνα, αυξημένη κατά περίπου 13% σε σχέση με τα επίπεδα κατανάλωσης του 2024.
Παράλληλα, η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 90 εξατζάουλ έως το 2035, δηλαδή περίπου 15% πάνω από τα σημερινά επίπεδα.
Το συγκεκριμένο σενάριο βασίζεται στις υπάρχουσες πολιτικές και όχι στις επιδιώξεις για την επίτευξη κλιματικών στόχων, κάτι που υποδηλώνει ότι η ενεργειακή μετάβαση πιθανότατα θα προχωρήσει με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών