Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα όρια του γελοίου το ΝΑΤΟ – Αναζητά τρόπους προστασίας των υπεράκτιων ανεμογεννητριών, το μυστικό πρόγραμμα DIANA

Στα όρια του γελοίου το ΝΑΤΟ – Αναζητά τρόπους προστασίας των υπεράκτιων ανεμογεννητριών, το μυστικό πρόγραμμα DIANA
Οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ αναζητούν τρόπους να προστατεύσουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να αξιοποιήσει την τεχνολογία των τροπικών ψαριών για να προστατεύσει τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, καθώς οι απειλές αυξάνονται.
Το σύστημα είναι ένα από τα πολλά που υποστηρίζονται από την στρατιωτική συμμαχία και μπορεί να αναπτυχθεί σε δύσκολες συνθήκες, εν μέσω συγκρούσεων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Προφανώς και αγγίζει τα όρια της γελοιότητας, οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ να αναζητούν τρόπους να προστατεύσουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Χρηματοδοτήσεις

Καθώς οι πόλεμοι και οι φυσικές καταστροφές που εντείνονται, το ΝΑΤΟ χρηματοδοτεί τους δημιουργούς τεχνολογίας παρακολούθησης για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, καθώς και κατασκευαστές μικρών αιολικών γεννητριών, προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια.
Η στρατιωτική συμμαχία έχει διπλασιάσει πρόσφατα το δίκτυο των «τόπων επιτάχυνσης» που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «DIANA» του ΝΑΤΟ, το οποίο ξεκίνησε το 2023 για την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων άμυνας και ασφάλειας.
Μέσω ενός ταμείου ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, το ΝΑΤΟ υποστηρίζει 44 νεοφυείς επιχειρήσεις – επιλεγμένες από 1.300 αιτούντες – παρέχοντας τους «πρόσβαση σε ειδικούς άμυνας και επενδυτές», καθώς και εκπαίδευση, χρηματοδότηση και εμπορικές συμβουλές για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.

Το μυστικό πρόγραμμα DIANA

Το πρόγραμμα DIANA περιλαμβάνει έναν «εντατικό κατασκηνωτικό κύκλο έξι μηνών» με δέκα προσαρμοσμένα μαθήματα για νεοφυείς επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου στους τόπους επιτάχυνσης.
Σκοπός του είναι να μετατρέψει τις εταιρείες σε «βιώσιμες επιχειρήσεις διπλής χρήσης», δημιουργώντας τις «σχέσεις μεταξύ των εμπορικών και αμυντικών αγορών για την καθιέρωση ενός ισχυρού επιχειρηματικού μοντέλου διπλής χρήσης».
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι το δίκτυο του DIANA θα περιλαμβάνει πλέον 23 τόπους επιτάχυνσης – από 11 προηγουμένως – και 182 κέντρα δοκιμών (από 90) σε 28 χώρες Συμμάχους.
Ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους αναζητούνται λύσεις είναι η «ανίχνευση και παρακολούθηση» για τις υπεράκτιες ζώνες, περιλαμβανομένων των υποθαλάσσιων υποδομών, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Η ανησυχία για την ασφάλεια των υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχει αυξηθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream, το οποίο και οι δύο χώρες κατηγορούν η μία την άλλη.
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας υποστήριξε ότι η Ρωσία ενδέχεται να προετοιμάζεται να σαμποτάρει υπεράκτια αιολικά πάρκα μετά την ανάγκη να συνοδεύσει ένα ρωσικό πλοίο που υποτίθεται ότι χαρτογραφούσε σχετικές υποδομές εκτός των ολλανδικών υδάτων.
eyJ3Ijo5MDAsImYiOiJ3ZWJwIiwiayI6IjQ5ODYxNThkYTk1ZjA5NjQwMjAzMjJjMGM0MmYwN2FiIiwiY3JvcCI6WzI0MCwwLDExMTgsNzQ0XSwiciI6MS41LCJvIjoiZ2xvYmFsIn0.webp
Στο επίκεντρο η Βαλτική

Υπήρξαν επίσης εκκλήσεις για να επικεντρωθεί το ΝΑΤΟ στην υποδομή των ανεμογεννητριών στη Βαλτική Θάλασσα.
Το ΝΑΤΟ έχει αποδεχτεί τρεις νεοφυείς επιχειρήσεις στο πρόγραμμα καινοτομίας του με τεχνολογία που στοχεύει στην ανίχνευση και παρακολούθηση των υπεράκτιων υποδομών αιολικών πάρκων.
Οι βελγική εταιρεία dotOcean έχει αναπτύξει το «πρώτο δίκτυο παρακολούθησης ραντάρ βασισμένο στο σύννεφο», επιτρέποντας την «παρακολούθηση της περιφέρειας για αιολικά πάρκα» και άλλες υποδομές.
Η γαλλική εταιρεία Elwave ισχυρίζεται ότι είναι η «πρώτη και μοναδική εταιρεία στον κόσμο που προσφέρει προϊόντα και συστήματα βασισμένα στην καινοτόμο τεχνολογία 'ηλεκτρικής αίσθησης'», εμπνευσμένη από την ηλεκτρική αίσθηση κάποιων τροπικών ψαριών, η οποία, όπως ισχυρίζεται, μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση υπεράκτιων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των αιολικών πάρκων.
Άλλη εταιρεία, η Seadar, ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε το «πρώτο υποθαλάσσιο σύστημα ραντάρ ικανό να ανιχνεύει, γεωεντοπίζει και χαρτογραφεί όλες τις μορφές μεταλλικών υλικών πάνω και κάτω από τον βυθό».
Αυτή η τεχνολογία, λέει η Seadar, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχές για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πλατφορμών, «ανοίγοντας νέες περιοχές για αδειοδότηση που μέχρι τώρα αποκλείονταν λόγω της παρουσίας κληρονομημένων πυρομαχικών, ναυαγίων και άλλων μεταλλικών συντριμμιών στον βυθό, τα οποία η τρέχουσα τεχνολογία δεν μπορεί να εντοπίσει αποτελεσματικά».
eyJ3Ijo5MDAsImYiOiJ3ZWJwIiwiayI6IjFmMWFiMzUzM2YwNWRlMjgxNjRiYWQ2MzFlMWQ5ZDMyIiwiY3JvcCI6WzYyLDAsMTQ3OSw5ODRdLCJyIjoxLjUsIm8iOiJnbG9iYWwifQ.webp
Πρόκληση… ασφάλειας (;)

Άλλη σημαντική πρόκληση ασφάλειας που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ μέσω του προγράμματος είναι η ενεργειακή ανθεκτικότητα.
Αναζητά τεχνολογία που «μπορεί να παρέχει γρήγορη και συνεχιζόμενη ενέργεια σε κρίσιμες εγκαταστάσεις μετά από φυσική καταστροφή ή κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων» – γεγονότα που λέει ότι γίνονται «πιο συχνά και σοβαρά».
«Αποτελεσματικοί τρόποι αποκατάστασης της ενέργειας σε νοσοκομεία ή τη διάθεση ενέργειας σε καταφύγια και καταυλισμούς έκτακτης ανάγκης μετά από τέτοια γεγονότα είναι πιο κρίσιμοι από ποτέ», ανέφερε.
«Αυτοτελή συστήματα ενέργειας, όπως οι μικρο-δίκτυα, που εγκαθίστανται γρήγορα και συντηρούνται από μια μικρή ομάδα και λειτουργούν ανεξάρτητα από υπάρχουσα, συμβιβασμένη ή απειλούμενη υποδομή, θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμα».
Για το λόγο αυτό, το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται για πράσινες λύσεις ενέργειας σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας για την κάλυψη αυτής της ανάγκης.
Τρεις από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζει είναι αναπτυξιακοί κατασκευαστές μικρών λύσεων αιολικής ενέργειας, περιλαμβανομένου του ολλανδικού κατασκευαστή Kitepower, του οποίου τα μοντέλα Hawk και το επερχόμενο Falcon έχουν αντίστοιχα 30KW και 100KW.
Όπως ισχυρίζεται, η γεννήτρια της χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερο υλικό από τους παραδοσιακούς ανεμογεννήτριες και μπορεί να εγκατασταθεί σε λιγότερο από 24 ώρες και να λειτουργήσει «από το κουτί», σύμφωνα με την Kitepower, η οποία συνεργάζεται με τη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE για τη δοκιμή των μηχανημάτων της.
Η Ισλανδική εταιρεία Icewind αναπτύσσει «ανθεκτικές ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα, σχεδιασμένους να αντέχουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες και να εγκαθίστανται ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές», ενώ η ιταλική WPE Research & Development έχει αναπτύξει επίσης ένα μοντέλο μικρής τουρμπίνας.
Εκτός από την αιολική ενέργεια, το ΝΑΤΟ υποστηρίζει επίσης την AquaGen του Καναδά, του οποίου το σύστημα «Barracuda» διαφημίζεται ως τεχνολογία «ελαφριάς, υψηλής πυκνότητας ενέργειας», σχεδιασμένη για μια «ανεκμετάλλευτη πηγή ενέργειας: ρηχά, αργά κινούμενα ρεύματα και ποταμούς».
Η Zelestium, που αναπτύσσει μπαταρίες αλουμινίου-ιόντων και αλουμινίου-αέρα, έχει επίσης γίνει δεκτή στο πρόγραμμα DIANA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης