Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το marketing κάνει θαύματα - Οι πονηρές ιστοριούλες των προμηθευτών ρεύματος που σου αδειάζουν το πορτοφόλι

Το marketing κάνει θαύματα - Οι πονηρές ιστοριούλες των προμηθευτών ρεύματος που σου αδειάζουν το πορτοφόλι
Πως να υπολογίζεις το μηνιαίο πάγιο των τιμολογίων ρεύματος στην τελική τιμή χρέωσης ανά KWh.
Σχετικά Άρθρα
Το marketing κάνει θαύματα «γράφοντας» μία σύντομη και εύληπτη ιστορία που είναι ικανή να αλλάξει όσα γνωρίζει ένας καταναλωτής που έχει μάθει σε ένα δημόσιο σχολείο της Μέσης Εκπαίδευσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «φρέσκο γάλα» που αγοράζουν τα εκατομμύρια των νοικοκυριών από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.
Η τέχνη του marketing έχει διεισδύσει στα τιμολόγια ρεύματος για την ανάδειξη ενός προμηθευτή στην λίστα του «φθηνού» ή του ακριβού σε σχέση με τον ανταγωνισμό.  
Το τελευταίο  διάστημα προβάλλονται έντονα τα σταθερά τιμολόγια με την χρωματική ένδειξη το «μπλε» ως η φθηνότερη λύση σε σύγκριση με τα ειδικά τιμολόγια τα οποία είναι με «πράσινο» χρώμα.
Αρκετοί βάζουν το κοστούμι του ειδικού και συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο μέσα από τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές που καλούνται να μιλήσουν για το καυτό θέμα των τιμολογίων.
Προβάλουν τα «μπλε» ως «σωσίβιο» για τα εκατομμύρια των νοικοκυριών που σήμερα προτιμούν τα «πράσινα» τιμολόγια τα οποία χαρακτηρίζονται ακριβά σε σχέση με τα «μπλε».

Τα κριτήρια σύγκρισης των μπλε και των πράσινων τιμολογίων

Τα βασικά κριτήρια για την σύγκριση των «μπλέ» και των πράσινών τιμολογίων είναι αρχικά η τιμή ανά kwh, το επόμενο είναι  το μηνιαίο πάγιο και το τρίτο αν υπάρχει το κριτήριο της συνέπειας.
Το μπλέ τιμολόγιο με διάρκεια 12 μηνών  θα κριθεί τον Δεκέμβριο του 2025 ενώ δεν μπορεί να συγκριθεί με τις τιμές  ενός μηνός ή  και  δύο μηνών. Θα απαιτηθεί να κλείσει το 12μηνο  για να βγουν ασφαλή και συγκρίσιμα συμπεράσματα.
Το θετικό των μπλε τιμολογίων είναι  ότι προστατεύει τα νοικοκυριά από την άνοδο της τιμής σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες τιμολογίων ενώ το αρνητικό είναι ότι δεν επηρεάζονται από την αποκλιμάκωση  των τιμών.

Η παγίδα των μπλε τιμολογίων

Πάντως, η «παγίδα» στα μπλε τιμολόγια είναι η ονομαστική τιμή ανά KWh η οποία όμως αυξάνεται από το μηνιαίο πάγιο που είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Όταν ο προμηθευτής προσφέρει την τιμή των 0,1149 ευρώ ανά KWh δεν πρόκειται για την τελική τιμή χρέωσης, αφού πρέπει να υπολογιστεί και το μηνιαίο πάγιο.
Στην κατηγορία αυτή το πάγιο διαμορφώνεται ελεύθερα, ενώ στα πράσινα τιμολόγια δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 ευρώ.  

Παράδειγμα: Μπλε τιμολόγιο με πάγιο 9,90 ευρώ και ονομαστική τιμή τα 0,1149  ευρώ  η τελική τιμή χρέωσης διαμορφώνεται στα 0,1429 ευρώ. Το πάγιο των 9,90 επιβαρύνει  την   ονομαστική χρέωση της KWh κατά 0,028 ευρώ (9,90 ευρώ / 350 KWh = 0,028  ευρώ + 0,1149 = 0,1429  ευρώ ανά KWh. Ετσι η τελική τιμή χρέωσης είναι τα 0,1429 ευρώ ανά KWh η οποία είναι η τιμή με την οποία πρέπει να συγκριθεί μία αντίστοιχη τιμή με ένα πράσινο τιμολόγιο και όχι με την ονομαστική τιμή που πλασάρεται από το τμήμα marketing.
Όταν η σύγκριση γίνεται μόνο με την  ονομαστική τιμή χωρίς να εντάσσεται και το μηναίο πάγιο βγαίνουν λάθος συμπεράσματα.
Στην περίπτωση που το νοικοκυριό έχει μηνιαία κατανάλωση ρεύματος τις 300 KWh το κόστος που δημιουργεί το πάγιο αυξάνει την τελική τιμή  ( 9,90 /300= 0,033 ευρώ ανά KWh. H τελική τιμή χρέωσης είναι η ονομαστική των 0,1149 ευρώ+ 0,033 = 0,1479  ευρώ ανά KWh.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μπλε τιμολόγια δεν συμμετέχουν στην κρατική επιδότηση των πράσινων τιμολογίων όταν οι τελικές τιμές ξεπερνούν τα 0,15 ευρώ ανά KWh.
Τα «πράσινα» τιμολόγια σε σύγκριση με τα «μπλε» χάρη στην κρατική επιδότηση μπορεί να αποδειχθεί σε λιγότερο διάστημα να αποδειχθούν  πιο συμφέρουσα επιλογή για ένα νοικοκυριό όταν γνωρίζει την μηνιαία κατανάλωση και είναι σε θέση να υπολογίσει το κόστος του μηνιαίου παγίου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankngnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης