Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Ανεκόπη το πτωτικό σερί τριών εβδομάδων, με κέρδη 4%

Πετρέλαιο: Ανεκόπη το πτωτικό σερί τριών εβδομάδων, με κέρδη 4%
Τα κέρδη θα ήταν ακόμη υψηλότερα, αν το δολάριο δεν παρέμενε σε υψηλά επίπεδα
Σχετικά Άρθρα
Με κέρδη μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομαδιαίες απώλειες, έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου, καθώς η αισιοδοξία του ΟΠΕΚ για αυξημένη ζήτηση στο υπόλοιπο του 2024, αντιστάθμισε την προειδοποίηση του ΙΕΑ για υπερπροσφορά αλλά και την απόφαση (12/6) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) διατήρησε τις προβλέψεις του για σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το τρέχον έτος, παρά τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη χρήση το πρώτο τρίμηνο, εκτιμώντας ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός θα στηρίξουν την κατανάλωση στο δεύτερο εξάμηνο 2024. Την ίδια στιγμή, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανέφερε ότι η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης από τώρα έως το τέλος της δεκαετίας, ωθώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε πρωτοφανή επίπεδα και δυνητικά ανατρέποντας τη διαχείριση της αγοράς από τον ΟΠΕΚ+.
Τα εβδομαδιαία κέρδη θα ήταν ακόμη υψηλότερα για το πετρέλαιο, αν το δολάριο δεν παρέμενε σε υψηλά επίπεδα για όλη την εβδομάδα. Ενδεικτικά, στον απόηχο και της απόφασης της Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, ο δείκτης ICE US Dollar Index -μία ενιαία τιμή έναντι των επικρατέστερων ανταγωνιστικών νομισμάτων- έφθασε και τις 105,6 μονάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε επίπεδο συνεδρίασης, το Brent παραδόσεως Αυγούστου σημείωσε άνοδο 0,16% και έκλεισε στα 82,62 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουλίου ενισχύθηκε 0,22% και έκλεισε στα 78,45 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της εβδομάδας, οι τιμές Brent και WTI πέτυχαν κέρδη περίπου 4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης