Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα «χέρια» της Equinor η Ευρώπη - Οι κίνδυνοι

Στα «χέρια» της Equinor η Ευρώπη - Οι κίνδυνοι
Ο νορβηγικός γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου πήρε αθόρυβα το στέμμα που κάποτε ανήκε στη ρωσική Gazprom
Σχετικά Άρθρα
Όταν οι κορυφαίοι traders του φυσικού αερίου συναντήθηκαν στα τέλη Απριλίου στα περίχωρα του Άμστερνταμ, ήρθε και η είδηση για μια διαρροή στο μεγαλύτερο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης, που βρίσκεται πάνω από τον αρκτικό κύκλο, στη Νορβηγία.
Το πρόβλημα - που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης δοκιμής των συστημάτων ασφαλείας της εγκατάστασης - επιδιορθώθηκε γρήγορα, αλλά όχι πριν προκαλέσει μια στιγμιαία έκρηξη της τιμής του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γεγονός αυτό κατέδειξε την αυξημένη δύναμη μιας και μόνο εταιρείας, της Equinor.
Στα δύο και πλέον χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκτίναξε τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, ο νορβηγικός γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου πήρε αθόρυβα το στέμμα που κάποτε ανήκε στη ρωσική Gazprom.
Η Νορβηγία παρέχει πλέον το 30% του φυσικού αερίου της ΕΕ -η Gazprom παρείχε περίπου το 35% του φυσικού αερίου όλης της Ευρώπης πριν από τον πόλεμο- ενώ από τα τουλάχιστον 109 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εξήγαγε η Νορβηγία στην Ευρώπη πέρυσι, περίπου τα 2/3 διατέθηκαν από την Equinor.
Όσο το μπλοκ συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα, οι νορβηγικοί υδρογονάνθρακες θα είναι απαραίτητοι για την ενέργεια της γηραιάς ηπείρου.
Η θέση και το κύρος της Equinor άλλαξε ριζικά χάρη στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε η Irene Rummelhoff, επικεφαλής του τμήματος Midstream, μάρκετινγκ και επεξεργασίας της εταιρείας. «Υπήρξε ένα χρονικό σημείο όπου η Ευρώπη μας θεωρούσε σχεδόν δεδομένους.
Αυτό δεν ισχύει πλέον», συμπλήρωσε.

Επισφαλής η Ευρώπη

Η νέα εξέχουσα θέση της εταιρείας έχει επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέτουν, για άλλη μια φορά, τις χώρες τους σε κίνδυνο, βασιζόμενοι υπερβολικά σε έναν μόνο προμηθευτή.
Παρόλο που η Νορβηγία θεωρείται ως ένας σταθερός εμπορικός εταίρος με μακρά και συνεπή ιστορία στην παροχή ενέργειας στην Ευρώπη, οι παρατεταμένες διακοπές λειτουργίας είχαν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την ήπειρο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης