Ενέργεια

ΔΕΗ: Η επόμενη μέρα από το mega-deal - Στόχος 5,5GW ΑΠΕ μέχρι το 2026

ΔΕΗ: Η επόμενη μέρα από το mega-deal - Στόχος 5,5GW ΑΠΕ μέχρι το 2026
Έρχονται συμφωνίες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών σε Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία
Ανεβάζει στροφές η ΔΕΗ και το σχέδιο κυριαρχίας στην παραγωγή πράσινης ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη αποδεικνύεται πια ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη και όχι μόνο φιλόδοξοι στόχοι.
Η γεωγραφική ανάπτυξη στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής του ομίλου για τη δημιουργίας της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μετά το mega-deal με τη Mytilineos, έχει παρουσία με παραγωγή ΑΠΕ σε 4 χώρες εκτός Ελλάδας Ρουμανία, Βουλγαρία, Κόσσοβο και Ιταλία. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στόχος της είναι να έχει παρουσία σε κάθε βαλκανική χώρα, και αναμένονται φέτος συμφωνίες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών σε Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, ώστε η εταιρεία να διαθέτει παραγωγική βάση σε κάθε βαλκανική χώρα.

Αποκεντρωμένη παραγωγή

Στόχος είναι να υπάρχει αποκεντρωμένη παραγωγική βάση σε διαφορετικές χώρες και διαφορετικές τεχνολογίες ώστε να μπορεί η εταιρεία να επωφελείται από πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής ενέργειας.
Η ΔΕΗ έχει ως στόχο να λειτουργήσει 5,5GW ΑΠΕ μέχρι το 2026 και διαθέτει ήδη εγκατεστημένη ισχύ 1,5GW, ενώ 2,8GW βρίσκονται υπό κατασκευή και είναι έτοιμα προς κατασκευή.
Η πλειονότητα της δυναμικότητας ΑΠΕ που πρόκειται να αναπτυχθεί αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα. Το σχετικό capex για την ανάπτυξη 4GW ΑΠΕ κατά την τριετία ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τις εξαγορές στη Βαλκάνια που απαιτούνται για να πετύχει το ευρύ παραγωγικό δίκτυο που θα εξασφαλίσει στην εταιρεία προνομιακή θέση στην πράσινη παραγωγή ενέργειας και κυριαρχία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όπως είπε εξάλλου στο Delphi Forum η διευθύντρια στρατηγικής της ΔΕΗ Έλενα Γιαννακοπούλου τη στιγμή έχουμε 4,7 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας στο χαρτοφυλάκιό μας και στόχος μας είναι το νούμερο αυτό να το διπλασιάσουμε έως το 2026 και να το τριπλασιάσουμε μέχρι το 2031.

Επενδύσεις στα Βαλκάνια

Στρατηγική της εταιρείας είναι να προετοιμάζεται για την ενεργειακή αγορά του αύριο, επενδύοντας στην ανάπτυξη της παραγωγικής της βάσης στις χώρες των Βαλκανίων, ενισχύοντας την παρουσία της σε όλες τις τεχνολογίες, στα υδρηλετκρικά την αποθήκευση και τις διασυνδέσεις.
Η ΔΕΗ αναπτύσσει τις ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα και επεκτείνεται γεωγραφικά, αλλά δίνει και έμφαση στην παραγωγή ενέργειας με μονάδες ευελιξίας, όπως οι μπαταρίες, υδροηλεκτρικά και μονάδες φυσικού αερίου, που θα προσφέρουν στο σύστημα υπηρεσίες εξισορρόπησης .
Με τον τρόπο αυτό συνδυάζοντας τεχνολογίες, διασυνδέσεων, και γεωγραφική επέκταση θα μπορεί να αξιοποιήσει τις διαφορές κιαι τις διακυμάνσει των αγορών για να εξασφαλίσει αποδόσεις από την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης