Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Ξεπερνά κάθε όριο η πρόταση της Ουκρανίας για πλαφόν στις τιμές πετρελαίου

Ρωσία: Ξεπερνά κάθε όριο η πρόταση της Ουκρανίας για πλαφόν στις τιμές πετρελαίου
Το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων έχει μέχρι στιγμής διατηρηθεί παρά τις διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου και τις εκκλήσεις ορισμένων χωρών για χαμηλότερο πλαφόν
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίθανο να συμφωνήσουν με την ουκρανική πρόταση για μείωση του πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου στα 30 δολάρια το βαρέλι, μιας και αυτό θα αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και θα βλάψει την αμερικανική οικονομία.
Σύμφωνα με το Investing.com, αφού η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία το 2022, η Δύση προσπάθησε να βυθίσει τη ρωσική οικονομία επιβάλλοντας πληθώρα κυρώσεων και τότε ήταν που επέβαλε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο σήμερα διαπραγματεύεται περίπου στα 68 δολάρια.
Πριν από τον καθορισμό του ανώτατου ορίου, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Νοέμβριο του 2022 προέτρεψε για ένα όριο μεταξύ 30 και 40 δολαρίων ανά βαρέλι.
Το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων έχει μέχρι στιγμής διατηρηθεί παρά τις διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου και τις εκκλήσεις ορισμένων χωρών για χαμηλότερο πλαφόν ώστε να συμπιεστούν περισσότερο τα έσοδα της Μόσχας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες δεξαμενόπλοια για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι μετέφεραν πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμών που συμφωνήθηκε από την G7, την ΕΕ και την Αυστραλία.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι η οικονομία της Ρωσίας σε καιρό πολέμου - η οποία αναπτύχθηκε κατά 3,6% πέρυσι - έχει ευδοκιμήσει παρά τις κυρώσεις και ότι η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχει πολλούς αγοραστές για το πετρέλαιό της.

«Αυτό ξεπερνά κάθε όριο»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίθανο να συμφωνήσουν με την Ουκρανία», δήλωσε ο Λαβρόφ, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια μείωση του ανώτατου ορίου θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου όσο και στην αμερικανική οικονομία.
Η Ρωσία διαθέτει περισσότερο από το 5% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο και περίπου το ¼ των αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου, ενώ ο OPEC, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, ελέγχει περίπου το 80% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.
Ο Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών του Πούτιν από το 2004, δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν τεράστια πίεση στον Οίκο των Σαούντ τη δεκαετία του 1980 για να καταρρεύσει η τιμή του πετρελαίου και να αποδυναμωθεί η Σοβιετική Ένωση.
Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, της οποίας ο πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συνεχάρη τον Πούτιν για την εκλογή του στις και η οποία συνεργάστηκε στενά με τη Μόσχα ως μέλος της ομάδας ΟΠΕΚ+, ο Λαβρόφ είπε ότι η Σαουδική Αραβία ακολούθησε τη δική της πολιτική.

Οι κινήσεις της Ρωσίας

Ενώ η Ρωσία λέει ότι δεν θα υποχωρήσει ποτέ μπροστά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες ο Πούτιν θεωρεί ως μια παρακμάζουσα αυτοκρατορία που διεξάγει πόλεμο δι' αντιπροσώπων με τη Ρωσία στην Ουκρανία, ο ενεργειακός τομέας της Ρωσίας έχει αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις από τις επιπτώσεις του πολέμου.
Η ρωσική Gazprom έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς - την οποία η Μόσχα ξόδεψε περίπου μισό αιώνα για να χτίσει σιγά-σιγά, αφού οι Σοβιετικοί σφυρηλάτησαν αγωγούς φυσικού αερίου στα δυτικά της Σιβηρίας στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Η προσπάθεια του Πούτιν να ανακατευθύνει τις τεράστιες ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας προς τα ανατολικά αντιμετωπίζει τεράστια εμπόδια - τόσο τις τεράστιες αποστάσεις προς τις ασιατικές αγορές όσο και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Κίνα σχετικά με την τιμή.
Ο Λαβρόφ τόνισε ακόμα, ότι η Κίνα και η Ινδία θα είναι σε θέση να απορροφήσουν την προσφορά πετρελαίου από την ομάδα των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών του ΟΠΕΚ+.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης