Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ελληνοϊταλικός πόλεμος για τις λεωφόρους ενέργειας - Μάχη Κοπελούζου στην Αίγυπτο για το υποθαλάσσιο καλώδιο

Ελληνοϊταλικός πόλεμος για τις λεωφόρους ενέργειας - Μάχη Κοπελούζου στην Αίγυπτο για το υποθαλάσσιο καλώδιο
Το παιχνίδι των ενεργειακών λεωφόρων περνά από την Αίγυπτο
Υποθαλάσσιο καλώδιο ισχύος 3.000 μεγαβάτ, που θα καταστήσει την Ελλάδα διάδρομο για τη μεταφορά της πράσινης ενέργειας της Αιγύπτου στην Ευρώπη, ετοιμάζει ο Όμιλος Κοπελούζου, ενώ ανταγωνισμός για τις λεωφόρους ενέργειας ειδικά μεταξύ Ιταλίας - Ελλάδας εντείνεται, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο της η γερμανική Handelsblatt.
Όπως επισημαίνεται σχετικά από παράγοντες κοντά στο έργο, τα οφέλη θα είναι πολλά: Θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού, θα βελτιώσει την εσωτερική δομή του ελληνικού ενεργειακού συστήματος, θα αυξήσει τις εξαγωγές με παραγωγή πράσινων προϊόντων και την παραγωγή και εξαγωγή πράσινου υδρογόνου, ενώ θα καταστήσει την Ελλάδα διάδρομο για τη μεταφορά της πράσινης ενέργειας της Αιγύπτου στην Ευρώπη.
Το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου χρονολογείται από το 2008, όταν ο Όμιλος Κοπελούζου έκανε τις πρώτες συζητήσεις και παρουσιάσεις στην αιγυπτιακή κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, όταν ο Δημήτρης Κοπελούζος επισκέπτεται συχνά πυκνά το Κάιρο, του ανοίγουν όλες οι πόρτες.
Πρόσφατα, ο 74χρονος ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου έγινε δεκτός για άλλη μια φορά από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αbdal-Fattah as-Sisi.
Η συνάντηση αφορούσε το έργο Gregy, το «Greece Egypt Interconnection», το περί ου λόγος καλώδιο.
«Το έργο θα αλλάξει το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα και την Ευρώπη», λέει η εταιρεία.
Σύμφωνα με τη Handelsblatt, αυτή δεν ήταν η πρώτη επίσκεψη του Κοπελούζου στον Αιγύπτιο πρόεδρο.
Αλλά αυτή τη φορά μπόρεσε να δώσει ιδιαίτερα καλά νέα: το Gregy είναι υποψήφιο να ενταχθεί στη λίστα της ΕΕ με «έργα κοινού ενδιαφέροντος» που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση.
Πρόκειται για σημαντικά έργα διασυνοριακής ενεργειακής υποδομής μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών που συμβάλλουν στους στόχους της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της Ένωσης.

Σφοδρός ανταγωνισμός

Ωστόσο, το έργο αντιμετωπίζει σφοδρό ανταγωνισμό…
«Η Ελλάδα δεν είναι το μόνο μέλος της ΕΕ που δείχνει ενδιαφέρον για την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο.
Την περασμένη Κυριακή, μια αντιπροσωπεία ανώτερων ευρωπαίων πολιτικών με επικεφαλής την πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen επισκέφθηκε το Κάιρο.
Εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρών ήταν και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Georgia Meloni, που έχει σχέδια…
Συγκεκριμένα, παρουσίασε ένα καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης που θα φέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε απόσταση 2.800 χιλιομέτρων, από το αιγυπτιακό δυτικό Sohag στον υποσταθμό στο Dolo, μια κοινότητα στην ηπειρωτική Ιταλία όχι μακριά από τη Βενετία.
Ο διάδρομος, που ονομάζεται «Green Vein», έχει χωρητικότητα 3 GW και θα μπορούσε να καλύψει περίπου το 5% της αιχμής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας.
Η υποδομή στο Βένετο θεωρείται καλά ανεπτυγμένη.
Εκεί βρίσκονται πολλές βιομηχανικές εταιρείες με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις.
Το έργο αποφεύγει σκόπιμα τις φτωχότερες υποδομές στις νότιες περιοχές της χώρας.
Για αυτό το έργο ένωσαν τις δυνάμεις τους η ιταλική εταιρεία μηχανικών Cesi, η κορυφαία εταιρεία παραγωγής καλωδίων στον κόσμο Prysmian (επίσης από την Ιταλία), η Siemens Energy και η επενδυτική εταιρεία K&K Group από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το υποβρύχιο καλώδιο θα είναι σημαντικά βαθύτερο από το συνηθισμένο, όπως εξήγησε στο πρακτορείο Interfax ο Tajeddine Seif, πρόεδρος του K&K Group.
Κατά τον καθορισμό της διαδρομής, στόχος ήταν να αποφευχθούν βάθη άνω των 3,6 χιλιομέτρων.
Το βαθύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο στον κόσμο μέχρι σήμερα βρίσκεται σε βάθος 2,5 χιλιομέτρων.
Η Prysmian δοκιμάζει επί του παρόντος ακόμη μεγαλύτερα βάθη, είπε ο Seif.
Στο πλαίσιο του έργου, ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας πρόκειται επίσης να κατασκευαστεί στην Αίγυπτο επειδή ο άνεμος και ο ήλιος δεν φυσούν ή λάμπουν με συνέπεια.
Επιτόπου απαιτούνται επίσης μετατροπείς υψηλής απόδοσης, τους οποίους θα αναλάβει η Siemens Energy» υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.
99_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης