Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εντός του Μαρτίου η ρύθμιση για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα - Έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές

Εντός του Μαρτίου η ρύθμιση για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα - Έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές
Από την ΕΔΕΥΕΠ οι διαγωνισμοί
Στο πολυνομοσχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επίλυση σειράς ενεργειακών ζητημάτων και η επεξεργασία του αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα συμπεριληφθεί και η νομοθετική ρύθμιση που αφορά τη διαδικασία προώθησης των επενδύσεων στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Συγκεκριμένα η νομοθετική ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σύστασης από την ΕΔΕΥΕΠ μιας εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) η οποία θα αναλάβει το έργο της συλλογής όλων των δεδομένων που είναι αναγκαία για την δημιουργία των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
Με άλλα λόγια η συγκεκριμένη εταιρία θα διενεργήσει τους διαγωνισμούς για την επιλογή των μελετητών που θα εκπονήσουν τις αναγκαίες μελέτες (ανεμολογικές, βυθού κλπ) πάνω στα οποίες θα βασιστούν οι ιδιώτες επενδυτές για την εκπόνηση των σχεδίων ανάπτυξης των θαλάσσιων αιολικών. Έχει εκτιμηθεί ότι με τον τρόπο αυτό μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα έναντι μια διαδικασίας όπου ο κάθε επενδυτής διενεργεί τις δικές του μελέτες, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και ο χρόνος καθώς στόχος της κυβέρνησης και της ΕΔΕΥΕΠ είναι η εγκατάσταση των πρώτων θαλάσσιων αιολικών πάρκων να ξεκινήσει το 2030-2032. Στην νέα εταιρία μαζί με την ΕΔΕΥΕΠ θα συμμετέχει ο ΑΔΜΗΕ ενώ ενδέχεται να υπάρξει και ιδιωτική συμμετοχή.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης