Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Η διαχείριση των δασών προβλέπει και τη δωρεάν διανομή ξύλων, κατ’ οίκον, για τα φτωχά νοικοκυριά

ΥΠΕΝ: Η διαχείριση των δασών προβλέπει και τη δωρεάν διανομή ξύλων, κατ’ οίκον, για τα φτωχά νοικοκυριά
Με ημερομηνία λήξης το 2025 το πρόγραμμα Antinero για τα δάση
Υπό προθεσμία το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας που κάθε χρόνο καίγονται κατά χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Το πρόγραμμα Antinero ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια αφού τελειώνουν τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έδωσε την ευκαιρία να καθαριστούν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης από την καύσιμη ύλη.
Ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης όταν ρωτήθηκε από το BN πως θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα μετά το 2025, ανέφερε ότι μπορεί να πάρει χρήματα από το ταμείο των ρύπων το οποίο όμως να σημειωθεί έχει γίνει « λάστιχο» αφού όλοι ζητούν χρήματα από το συγκεκριμένο Ταμείο το οποίο σύμφωνα με το κ υπουργό τα κεφάλαια υπό διαχείριση ανέρχονται στο 1 δις ευρώ εκ των οποίων το 45% πηγαίνουν στο ΤΕΜ.

Η κλιματική αλλαγή θα είναι παρούσα για τα επόμενα 40 χρόνια

Ο υπουργός κ Σκυλακάκης παρουσίασε το σχέδιο διαχείρισης των δασών αλλά και των αιφνίδιων αλλαγών που φέρνει η κλιματική αλλαγή την οποία θα την βρίσκουμε μπροστά μας για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Σημείωσε ότι κανένας δεν έχει κατανοήσει σε παγκόσμιο επίπεδο το κόστος των καταστροφών από την αλλαγή του περιβάλλοντος
Αναφέρθηκε στα γεγονότα της Θεσσαλίας του περασμένου Σεπτεμβρίου που γα την αποκατάσταση των καταστροφών απαιτείται το 2% του ΑΕΠ ενώ απέφυγε να διατυπώσει την σκέψη του στο ενδεχόμενο η χώρα να κληθεί να αντιμετωπίσει ένα ακόμη τέτοιο τραγικό γεγονός.

Τα έλεγαν σε Συνέδρια από το 2007

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι συμμετείχε σε εκδήλωση για τη κλιματική αλλαγή στο Μπαλί το 2007 που τα φάνηκαν πολύ μακρινά όσα άκουγε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενώ σήμερα καλείται να τα διαχειριστεί ως υπουργός ΥΠΕΝ.

Το πρόγραμμα Antinero τελειώνει σε δύο χρόνια

Το φετινό πρόγραμμα AntiNero προβλέπει ότι για τον καθαρισμό των δασών θα διατεθεί το ποσό των 113.259.841 ευρώ και για αντιπυρικές ζώνες το ποσό των 133.052.378 ευρώ με το συνολικό ύψος του προγράμματος να φθάνει τα 256, 3 εκατ. ευρώ.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια για τον καθαρισμό των δασών είχαν διατεθεί συνολικά 158,8 εκατ. ευρώ.
Με το φετινό πρόγραμμα αναμένεται να συλλέγει βιομάζα από τα δάση συνολικής έκτασης 1,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων.
Οι δασικές εκτάσεις ανέρχονται σε 30 εκατομμύρια στρέμματα τα οποία είναι αδύνατον να καθοριστούν με το ΥΠΕΝ να δίνει προτεραιότητα σε δάση σημαντικής αξίας όπως είναι αυτό της Φολόης στην Ηλεία και σε δάση που βρίσκονται κοντά στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Η διαχείριση των δασών σε Εταιρείες και σε Συνεταιρισμούς

Το ΥΠΕΝ απευθύνει πρόσκληση για την ανάθεση της υλοποίησης της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης ενός ή περισσότερων δασών ή μιας ή περισσοτέρων διαχειριστικών μονάδων κατά μόνας ή από κοινού.
Ο συνδυασμός των δασών ή των διαχειριστικών μονάδων στηρίζεται στην παραγωγική ικανότητα αυτών, τον βαθμό δυσκολίας της απόληψης, την απόσταση που τα χωρίζει, την πιθανότητα εκδήλωσης επικίνδυνης
πυρκαγιάς και το έτος λήξης της διάρκειας των οικείων διαχειριστικών
μελετών.
Οι δασικοί Συνεταιρισμοί θα μπορούν να συμμετέχουν στη σχετική πρόσκληση με το συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 316 και ο αριθμός των μελών ξεπερνά τις 8000.
Το ενδιαφέρον όπως εστιάζεται σε εταιρείες που θα επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα συγκέντρωσης της βιομάζας μέσα από τα δάση.

Δωρεάν καυσόξυλα στο σπίτι προβλέπει το ΥΠΕΝ

Η προϋπόθεση για την συμμετοχή τους είναι να έχουν κύκλο εργασιών 5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δραστηριότητες από τα δάση.
Η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ διαχείρισης των δασών έχει και ένα δώρο για τους οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά αφού οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα κάνουν ακόμη και δωρεάν διανομή καυσόξυλων στα σπίτια ή με τη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Νικος Θεοδωροπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης