Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εκτίναξη τιμών έως 150% - Ποιους και πόσο πληρώνει ένα νοικοκυριό για να ανάψει το φως στο σπίτι του;

Εκτίναξη τιμών έως 150% - Ποιους και πόσο πληρώνει ένα νοικοκυριό για να ανάψει το φως στο σπίτι του;
Τα νέα τιμολόγια εγκρίθηκαν από τη Ρυθμική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και  γνωστή σε όλους ΡΑΑΕΥ
Τις λιανικές τιμές των τιμολογίων ενέργειας θα πέσουν τα αυξημένα τέλη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τα οποία ενισχύθηκαν έως 150% από τις αρχές του έτους και αφορούν τη διετία 2024-2026.
Τα νέα τιμολόγια εγκρίθηκαν από τη Ρυθμική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και  γνωστή σε όλους ΡΑΑΕΥ.
Πάντως η Ανεξάρτητη Αρχή Ενέργειας μέσα στις αρμοδιότητες της είναι και η προστασία των καταναλωτών του  τομέα της ενέργειας.
Τα νοικοκυριά έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν αλλά στο τέλος πληρώνουν τον… λογαριασμό.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι τα νοικοκυριά για δεκαετίες πλήρωναν ένα πάγιο κάθε τέσσερις μήνες και η ενεργειακή κρίση τους έφερε το πάγιο ανά μήνα το οποίο κυμαίνεται από τα 5 ευρώ και «αγγίζει» τα 10 ευρώ με την… άδεια της ΡΑΑΕΥ.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας αύξησε έως 150% τις χρεώσεις προς τα μέλη του


Την ίδια στιγμή η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με αμοιβές που αποτελούν πρόκληση αφού ανήλθαν στα 2,8 εκατ. ευρώ το 2022 από 2,5 εκατ. ευρώ το 2021 και μοιράζονται σε 45 άτομα.
Ο μέσος μεικτός μισθός διαμορφώνεται στις 65.000 ευρώ.
 Η διοίκηση με τον πρόεδρο τον διευθύνοντα σύμβουλο μαζί με τους διευθυντές μοιράζονται τη μερίδα του λέοντος καθώς στην ολιγομελή ομάδα  αφού κατανεμήθηκε το ποσό 880.047 ευρώ το 2022 από 865.997 ευρώ το 2021.
Τα κόστη αυξάνονται για το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπως και τα έσοδα χάρη στις νέες χρεώσεις που επιβάλλονται στους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας αλλά ως  κόστη θα καταλήξουν στα «ανυποψίαστα» νοικοκυριά με τους μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος.
Η ΡΑΑΕΥ άναψε το πράσινο φώς για τις νέες χρεώσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή από το 2024 και θα είναι σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2026.

Πιο αναλυτικά:        
     

 Η ετήσια συνδρομή DAM στην κατηγορία Α από τα 1000 ευρώ εκτοξεύτηκε στα 2500 ευρώ  σημειώνοντας αύξηση κατά 150%.Η ετήσια συνδρομή DAM κατηγορία B από τα 10.000 ευρώ ανέρχεται στα 12.000 ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 20%. Τα τέλη συναλλαγών DAM από τα 0,046 ευρώ ανά MWh ανέρχεται στα 0,056 ευρώ ενισχυμένα κατά 22%.  
Τα Τέλη Συναλλαγών IDM από 0,081 ευρώ ανά MWh ανέβηκαν στα 0,092 σημειώνοντας άνοδο κατά 14%. Να σημειωθεί ότι κι άλλες χρώσεις που αρχίζουν από τα 10 ευρώ και αφορά ένα  πακέτο εντολών εκτέλεσης και φτάνουν μέχρι τις 6000 ευρώ.
Την ίδια  στιγμή οι παραγωγοί ενέργειας δίνουν πιο υψηλές τιμές προς πώληση ενέργειας  στο διαχειριστή του συστήματος που είναι ο ΑΔΜΗΕ.

Τα κόστη αυξάνονται και μεταφέρονται από τον έναν στον άλλον  


Αφού προσδιοριστεί η χονδρεμπορική τιμή ανά ημέρα της MWh έρχονται και άλλα κόστη τα οποία όλα μαζί  θα πέσουν στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών.
Η αλυσίδα παραγωγής μεταφοράς και πώλησης της ενέργειας «φορτώνει» τα κόστη στο προμηθευτή ενέργειας ο οποίος  και αυτός με τη σειρά του βάζει ένα μικρό κόστος που θα καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδά με σκοπό να μείνει κάτι στα ταμεία από την ενασχόλησή του με την πώληση ρεύματος.  

Πως τα 95 ευρώ ανά MWh έγιναν 108 ευρώ σε ένα μήνα


Τον Ιανουάριο η τιμή της MWh ορίστηκε στα 95,155 ευρώ ανά MWh τον Ιανουάριο  του 2024.
Στη συνέχεια ο ΑΔΜΗΕ ως διαχειριστής προσδιορίζει τα κόστη τα οποία  συνολικά ανήλθαν σε  12,97 ευρώ ανά MWh.
Η τελική τιμή χρέωσης ανά MWh έφτασε τα 108,125 ευρώ ανά MWh. Η λίστα του ΑΔΜΗΕ εμφανίζει τρεις κατηγορίες  με τον τίτλο λογαριασμός προσαυξήσεων 1 έως 3. Η κάθε κατηγορία  φέρνει ένα πρόσθετο κόστος ανά MWh που για τον Ιανουάριο ήταν στα 13,178 ευρώ ανά MWh.  
 Χθες η τιμή χονδρεμπορική τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στα 77,12 ευρώ ανά MWh.
Οι παραγωγοί ενέργειας έβαλαν τιμές πώλησης από τα 60 έως τα 118 ευρώ ανά MWh όταν η τιμή του συμβολαίου του TTF είναι  στα 24 ευρώ ανά MWh.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης