Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εντός του Μαρτίου τα σεισμικά δεδομένα για τις γεωτρήσεις της Κρήτης στην κυβέρνηση - To 2025 ξεκινά το εγχείρημα

Εντός του Μαρτίου τα σεισμικά δεδομένα για τις γεωτρήσεις της Κρήτης στην κυβέρνηση - To 2025 ξεκινά το εγχείρημα
Υψηλό το κόστος της κάθε γεώτρησης

Εντός του Μαρτίου ελπίζει η κυβέρνηση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που έχουν συλλεχθεί για τα δυο block Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, την εκμετάλλευση των οποίων έχει η αμερικανική Exxon σε κοινοπραξία με την HelleniQ Energy.
Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη περιοχή για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αν και η όλη διαδικασία των ερευνών είναι μακρόσυρτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εφόσον ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων θα χρειαστούν 6 έως 12 μήνες για τον προσδιορισμό του σημείου, που θα γίνει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση αλλά και για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της.
Έτσι εφόσον αποφασιστεί η επόμενη κίνηση αυτή τοποθετείται στο τέλος του 2025 ή και τις αρχές του 2026.

Πάντως πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης είχε δηλώσει στην ΕΡΤ ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένονται τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που έχουν γίνει στην Κρήτη. «Ανάλογα θα αποφασίσουμε, αν θα προχωρήσουμε σε αδειοδότηση για γεώτρηση στην περιοχή» είπε ο κ. Αϊβαλιώτης προσθέτοντας ότι αν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών είναι ενθαρρυντικά «φαντάζομαι ότι η αμερικανική εταιρία θα μας ζητήσει την άδεια, να κάνει τη γεώτρηση». Εκτίμησε μάλιστα ότι τον Μάρτιο θα είναι διαθέσιμα τα πρώτα στοιχεία. «Οι σεισμικές έρευνες δείχνουν αν υπάρχει κοίτασμα και πόσο πιθανολογείς να υπάρχει. Εάν η πιθανολόγηση είναι πολύ ισχυρή, μετά προχωράς σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις για να δεις αν όντως αυτό που είδες υπάρχει. Μετά ακολουθεί η εκμετάλλευση» εξήγησε ο κ. Αϊβαλιώτης.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενδείξεις των σεισμικών ερευνών είναι ενθαρρυντικές και το πιθανότερο σενάριο είναι η όποια κίνηση χρονικά να γίνει στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026. Αυτό βεβαίως υπό την προϋπόθεση, ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία της Κρήτης, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό με δεδομένη και προηγούμενη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που μπλόκαρε τις διαδικασίες για διάστημα 3 ετών.
Σε κάθε περίπτωση, το εγχείρημα είναι υψηλού ρίσκου αλλά και κόστους και μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από εταιρείες του μεγέθους της ExxonMobil, η οποία στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης των δυο block κατέχει το 70% και η HellenIQ Energy το 30%.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης