Τελευταία Νέα
Ενέργεια

HEPI: Το κίτρινο τιμολόγιο η φθηνότερη επιλογή - Πολύπολοκη η αγορά

HEPI: Το κίτρινο τιμολόγιο η φθηνότερη επιλογή - Πολύπολοκη η αγορά

Πόσα μπορούν να εξοικονομήσουν οι καταναλωτές

Ενδιαφέρον, αλλά πολύπλοκο θεωρείται το σύστημα των πολύχρωμων τιμολογίων που καθιερώθηκε στην Ελλάδα από τις αρχές Ιανουαρίου σύμφωνα με φινλανδική εταιρία VAASA που σε συνεργασία με την Αυστριακή και Ουγγρική Αρχή Ενέργειας έχει καθιερώσει τον δείκτη HEPI για τη σύγκριση των οικιακών τιμολογίων ενέργειας στις χώρες της Ευρώπης.

Το ελληνικό σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρισμού αποτέλεσε αντικείμενο ειδικής έρευνας από την εταιρία, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κίτρινο ήταν το φθηνότερο τιμολόγιο τον Ιανουάριο, ενώ εάν δεν υπάρξει απότομη άνοδος των τιμών χονδρικής το ίδιο θα ισχύσει και για το σύνολο του 2024.

Πάντως η μελέτη σημειώνει πως το νέο καθεστώς των πολλών διαφορετικών ειδών τιμολογίων που εμπεριέχουν περίπλοκους μαθηματικούς τύπους και μηχανισμούς προσαρμογής των τιμών, έχει προσθέσει επιπλέον πολυπλοκότητα στην αγορά.
« Έτσι, αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη, υπάρχουν μεν ευκαιρίες εξοικονόμησης υπό την προϋπόθεση της τακτικής σύγκρισης των διαθέσιμων τιμολογίων, ενώ οι καταναλωτές πρέπει να λάβουν υπόψη πολλούς παράγοντες και στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να επιτύχουν μόνο μερική σύγκριση. Το μεν πράσινο τιμολόγιο προσφέρει συγκρισιμότητα αλλά μόνο μερική προβλεψιμότητα τιμών, ενώ τα υπόλοιπα κυμαινόμενα τιμολόγια μπορεί να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές, αλλά παρέχουν ελάχιστη συγκρισιμότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης