Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανοδικό σερί χτίζει το πετρέλαιο – Πλησιάζει σταδιακά τα 80 δολάρια το Brent

Ανοδικό σερί χτίζει το πετρέλαιο – Πλησιάζει σταδιακά τα 80 δολάρια το Brent
Με άνοδο άνω του 0,7% έκλεισαν οι τιμές
Σχετικά Άρθρα
Ανοδικά μετά τις βαριές συνολικές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, έκλεισαν και στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τιμές πετρελαίου, καθώς η ανησυχία για την εφοδιαστική αλυσίδα εν μέσω κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, υπερίσχυσε της μεγάλης αβεβαιότητας για την παγκόσμια ζήτηση.
Όπως υποστήριξε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Occidental Petroleum, Vicki Hollub, η αγορά πετρελαίου θα αντιμετωπίσει έλλειψη προσφοράς μέχρι το τέλος του 2025, καθώς ο κόσμος δεν θα καταφέρει να αντικαταστήσει αρκετά γρήγορα τα σημερινά αποθέματα αργού. Περίπου το 97% του πετρελαίου που παράγεται αυτή τη στιγμή ανακαλύφθηκε τον 20ό αιώνα και ο κόσμος έχει αντικαταστήσει λιγότερο από το 50% του αργού που παράγεται την τελευταία δεκαετία. «Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση, όπου σε δύο χρόνια θα έχουμε πολύ μικρή προσφορά», δήλωσε η ίδια στο CNBC και συμπλήρωσε «προς το παρόν, η αγορά έχει υπερπροσφορά, γεγονός που έχει κρατήσει τις τιμές του πετρελαίου χαμηλά, παρά την αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Γουιάνα έχουν αντλήσει ποσότητες ρεκόρ πετρελαίου, καθώς η ζήτηση επιβραδύνεται κυρίως εξαιτίας της Κίνας». Η ίδια είναι πεπεισμένη ότι οι προοπτικές προσφοράς και ζήτησης θα ανατραπούν μέχρι το τέλος του 2025. Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2025 λόγω της σταθερής οικονομίας στην Κίνα, ξεπερνώντας την αύξηση της παραγωγής αργού κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα εκτός του καρτέλ. Η πρόβλεψη συνεπάγεται έλλειμμα προσφοράς, εκτός εάν ο ΟΠΕΚ εγκαταλείψει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής και αυξήσει τη δική του παραγωγή.
Θετικά για τις τιμές του «μαύρου χρυσού», λειτούργησε σήμερα 6/2 η υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου, καθώς ο δείκτης ICE US Dollar Index υποχώρησε κοντά στις 104 μονάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε 0,77% και έκλεισε στα 78,59 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Μαρτίου κατέγραψε άνοδο 0,73%, κλείνοντας στα 73,31 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, Brent και WTI κατέγραψαν απώλειες άνω του 6% και το Brent «έχασε» το ψυχολογικό όριο των 80 δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης