Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι «τυχεροί» και «άτυχοι» των πράσινων τιμολογίων - Η ΔΕΗ έριξε την τιμή κατά 6,8% μεταξύ των ισχυρών προμηθευτών

Οι «τυχεροί» και «άτυχοι» των πράσινων τιμολογίων -  Η ΔΕΗ έριξε την τιμή κατά 6,8% μεταξύ των ισχυρών προμηθευτών
Οι «μικροί» προμηθευτές χάρη στα χρώματα προκαλούν τον ανταγωνισμό
Φθηνότερα τιμολόγια  ρεύματος έως 16% έφερε ο Φεβρουάριος. Οι τιμές ανά KWh στο  ειδικό  - πράσινο τιμολόγιο που έδωσαν οι  «μικροί» προμηθευτές ήταν έκπληξη ενώ  από τους ισχυρούς η ΔΕΗ  βρέθηκε στη κορυφή δίνοντας πιο χαμηλή τιμή κατά  6,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Ωστόσο η διοίκηση της ΔΕΗ  πρέπει να …κρατά χρήματα για την  κυβερνητική  πολιτική υπέρ των αγροτών. 
Συγκεκριμένα η επιχείρηση θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων) όπως και ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ.
Οι κυβερνητικές αποφάσεις υπέρ των αγροτών  καθιστούν πιο αδύναμη την εταιρεία έναντι του ανταγωνισμού.
 
Οι τιμές ανά KWh των ειδικών τιμολογίων ρεύματος 
 
Η ΔΕΗ για το  πράσινο τιμολόγιο έδωσε τιμή τα 0,12800 ευρώ ανά KWh από  0,13635 του Ιανουαρίου σημειώνοντας πτώση κατά 6,2%. Οι προμηθευτές  όπως η Protergia και ο ΗΡΩΝ  κινήθηκαν στο κάτω εύρος  των μειώσεων στο ειδικό – πράσινο  τιμολόγιο.
Η πρώτη δίνει  τιμή 0,14000 ευρώ ανά KWh από 0,14265 του Ιανουαρίου με πτώση 1,82%, ο ΗΡΩΝ με 0,13924 από 140,32 ευρώ ανά KWh .
Αντίθετα οι πιο «μικροί» προμηθευτές ενέργειας ήταν πιο γενναιόδωροι με τους πελάτες  τους. Η ΕΛΙΝΟΙΛ στο ειδικό  - πράσινο τιμολόγιο κάνει τη διαφορά αφού δίνει  τιμή 0,11798 ευρώ ανά KWh για το Φεβρουάριο από 0,14038 που είχε προσφέρει τον Ιανουάριο.
Πρόκειται  για ποσοστιαία μείωση κατά 15,9%  που να σημειωθεί ήταν  η μεγαλύτερη από το σύνολο των προμηθευτών όταν η πιο χαμηλή ποσοστιαία τιμή  που θα μπορούσε να δώσει ένας  προμηθευτής ήταν  8,9% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Οι καταναλωτές – τα νοικοκυριά που έχουν  επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο ανεξάρτητα  τον προμηθευτή να συγκρίνουν  την τιμή ανά KWh του Ιανουαρίου σε σχέση με του Φεβρουαρίου για να διαπιστώσουν την ποσοστιαία μείωση η οποία πρέπει προς το 8,9%  .       
 
Το τρικ  της Elpedison με το ειδικό τιμολόγιο

Τη  δημοσιότητα «έκλεψε» η Elpedison στο πράσινο τιμολόγιο αφού έδωσε τα 0,11 λεπτά  ανά KWh για τις πρώτες 100 KWh.
Όταν το νοικοκυριό  τις ξεπεράσει μέσα στο μήνα οι υπόλοιπες KWh θα τιμολογηθούν προς 0,1465 ευρώ ανά KWh τον Φεβρουάριο όταν τον Ιανουάριο  είχε δώσει 0,1758. Η ποσοστιαία μείωση έφτασε στο 35,5% σε σύγκριση με τα 0,11 λεπτά. Όμως η ποσοστιαία μείωση περιορίζεται στο 14% όταν η τιμή συγκριθεί με την τελική τιμή των 0,1465 ευρώ ανά KWh.   
 
Η κρατική εταιρεία Φυσικό Αέριο

Η διοίκηση της εταιρείας δεν το …βάζει κάτω αφού συνεχίζει  να προσφέρει  ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος  στα νοικοκυριά.
Μετά  το πρόγραμμα «Ρεύμα MAXI Home Fixed» της εταιρείας  το οποίο έδωσε  σταθερή τιμή  για οκτώ  μήνες  προκαλώντας  την παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ αλλά και του ΥΠΕΝ που με ΚΥΑ επιτρέπει στους προμηθευτές να δίνουν  προγράμματα εξάμηνης διάρκειας. Το Φεβρουάριο η εταιρεία ανακοίνωσε νέα χαμηλή τιμή  τα 0,126 ευρώ ανά KWh για το πράσινο τιμολόγιο από 0,142 ευρώ του Ιανουαρίου καταγράφοντας πτώση κατά 11%.
Η ΖΕΝΙΘ έδωσε τιμή 0,14458 τον Φεβρουάριο από 0,16947 του Ιανουαρίου σημειώνοντας πτώση κατά 14%. Η Volton με 0,12476 ευρώ ανά KWh από 0,14425 του Ιανουαρίου με πτώση 13,5% σε ένα μήνα. Η nrg έδωσε τιμή 0,12453 ευρώ ανά KWh στο πράσινο  τιμολόγιο για τον Φεβρουάριο από 0,14120 του Ιανουαρίου με πτώση 11,8% σε διάστημα ενός μηνός. Η αποκλιμάκωση των τιμολογίων ρεύματος οφειλεται στην υποχώρηση  της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς του Ιανουαρίου που υποχώρησε στα 93,02 ευρώ  τον Ιανουάριο από 102 ,20 του Δεκεμβρίου.
Τα χρώματα έφεραν ανταγωνισμό.
Στελέχη της αγοράς ενέργειας αξιολογώντας τα πολύχρωμα τιμολόγια που έφερε στο προσκήνιο ο υπουργός ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης συμβάλλουν στη βελτίωση του  ανταγωνισμού των τιμολογίων  ρεύματος  όπως και η ανάρτηση των τιμολογίων στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ στην κατηγορία  Καταναλωτές και στην υποκατηγορία Τιμές και Χρεώσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης