Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα τιμολόγια ρεύματος του Φεβρουαρίου θα είναι πιο φθηνά κατά 8,9% σε σχέση με τα αντίστοιχα του Ιανουαρίου

Τα τιμολόγια ρεύματος του Φεβρουαρίου  θα είναι  πιο φθηνά  κατά 8,9% σε σχέση με τα αντίστοιχα  του Ιανουαρίου
Η  Τιμή Εκκαθάρισης έπεσε στα 93,02 ευρώ από 102,20 ευρώ ανά MWh
Μειωμένα έως 8,9%  θα πρέπει να είναι τα τιμολόγια ρεύματος  του Φεβρουαρίου σε σχέση με του Ιανουαρίου.
Οι προμηθευτές ενέργειας που θα δώσουν χαμηλότερες τιμές σε σχέση με αυτές  του Ιανουαρίου και η πτώση ξεπερνά  το  8,9% έχουν εισέλθει στο ενάρετο κύκλο της επιχειρηματικότητας ενώ όσοι προμηθευτές δώσουν τιμές με ποσοστιαία μείωση μικρότερη του 8,9% θα πρέπει να το εξηγήσουν στην  πελατεία τους.
Το ποσοστό 8,9% προκύπτει ανάμεσα στην Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς του Δεκεμβρίου 2023 που ήταν τα 102,20 ευρώ ανά MWh και η αντίστοιχη τιμή του Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 93,02 ευρώ ανά MWh.
Πρόκειται για τη μέση τιμή των 31 συνεδριάσεων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που  καθημερινά ανακοινώνεται η τιμή χρέωσης ανά KWh.
Την  ίδια στιγμή η τιμή του συμβολαίουTTF παρουσίασε διακύμανση από τα 26 έως 30 ευρώ ανά MWh.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε επεξεργαστεί το ΒΝ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου η Μέση Τιμή της ΤΕΑ  είχε υποχωρήσει στην περιοχή των 85 ευρώ ανά MWh.
Ωστόσο στο τελευταίο δεκαήμερο λόγω αυξημένης ζήτησης  σε ενέργεια με σκοπό τη θέρμανση των νοικοκυριών.
Έτσι  η μέση τιμή κινήθηκε ανοδικά χωρίς να δικαιολογείται απόλυτα αφού η τιμή του φυσικού αέριου διατηρήθηκε κάτω από τα 30 ευρώ ανά MWh.
 
Φουντώνει ο ανταγωνισμός στα τιμολόγια ρεύματος
 
Οι προμηθευτές ενέργειας που έδωσαν εκπτώσεις στα τιμολόγια ρεύματος είναι  προφανές ότι θα διατηρηθούν διότι τις είχαν δώσει τον Ιανουάριο με υψηλότερο το κόστος ενέργειας, Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ τις έδωσε χωρίς προϋποθέσεις έναντι των καταναλωτών ενώ η πλειονότητα των προμηθευτών τις χορηγούν σε πελάτες που δεν  καθυστερούν ούτε μία μέρα την αποπληρωμή του λογαριασμού ρεύματος.
Το στοίχημα της αγοράς ενέργειας είναι αν εμφανιστούν τα 0,11 λεπτά ακόμη και 0,10 λεπτά  ως τιμή  ανά  KWh.
Ο μόνος προμηθευτής που βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την προοπτική είναι η ΔΕΗ καθώς διέθεσε προς 0,124 ευρώ ανά KWh σε κυμαινόμενο προϊόν.
Τα πολύχρωμα τιμολόγια κα ειδικότερα το ειδικό – πράσινο τιμολόγιο δημιούργησε ένα  καθαρό πλαίσιο ανταγωνισμού μετά των προμηθευτών και κυρίως καθίσταται πιο εύκολο να συγκριθεί από τα νοικοκυριά με την βοήθεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων με την ανάρτηση των τιμολογίων στην ιστοσελίδα της.       
 
Η μείωση θα μπορούσε να ήταν άνω του 8,9%;
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τιμή Εκκαθάρισης τον Ιανουάριο του 2022 ήταν στα 186 ευρώ ανά KWh και οι τιμές των προμηθευτών κυμάνθηκαν από τα 0,159 έως τα 0,21  ευρώ. 
Έτσι  η τιμή της KWh  για τον Φεβρουάριο του 2024 θα πρέπει να κινηθεί σε ένα εύρος τιμών από τα 0,91 έως τα 0,15 ευρώ. Οι αξιώσεις ενός καταναλωτή μπορεί να φτάνει με την  τιμή ανά KWh να πέσει  στα 0,10 λεπτά ανά Kwh για τον Φεβρουάριο του 2024.
Όμως  η ΡΑΑΕΥ και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σπαταλούν χρόνο  και χαρτί για να διατυπώσουν τα αυτονόητα. Το ΥΠΕΝ «αναγνώρισε» τον Κώδικα Προμήθειας Ενέργειας που επιτρέπει μονομερώς να αλλάξει ο πάροχος το συμβόλαιο μετά  τη συμπλήρωση  των έξι μηνών. 
Ο υπουργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης πέρασε διάταξη που επιτρέπει στους παρόχους  να δίνουν  συμβόλαια  μικρότερης διάρκειας του 1 χρόνου με την προϋπόθεση  να συναινεί ο «μικρός πελάτης» φτιάχνοντας με νέα κατηγορία τα  «μικτά»  τιμολόγια.
Οι  θεματοφύλακες  της ενέργειας αντί να ασχοληθούν με τις τιμές  και την πορεία τους  σπαταλούν  χρονο  στην τυπολατρία  τύπους και στα ..πρωτόκολλα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης