Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σοβαρή καταγγελία από ΑΔΜΗΕ: Δολιοφθορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής - Στόχος η διακοπή εργασιών

Σοβαρή καταγγελία από ΑΔΜΗΕ: Δολιοφθορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής - Στόχος η διακοπή εργασιών
Ο Διαχειριστής συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών
Σε μία σοβαρή καταγγελία που αφορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, εγείροντας ερωτήματα και συνάμα προβληματισμό, προχώρησε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει ότι χθες, Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2023, έλαβε χώρα δολιοφθορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που υλοποιεί η θυγατρική του «Αριάδνη Interconnection» και πιο συγκεκριμένα σε μηχανολογικό εξοπλισμό εγκατάστασης του υπογείου τμήματος του καλωδίου, βόρεια του ΒΟΑΚ.
Έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τον εργολάβο στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα.
Ο Διαχειριστής συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών.
Η Αστυνομία ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στη φύλαξη του συγκεκριμένου σημείου του έργου όπου βρίσκεται το όχημα και ο εξοπλισμός.
Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται παράλληλα σε συντονισμό με την Περιφέρεια Κρήτης και τις δημοτικές αρχές για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Στόχος η διακοπή των εργασιών»

Σημειώνεται ότι στόχος της δολιοφθοράς δεν ήταν η κλοπή υλικών, αλλά η διακοπή των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση.
Στην παρούσα φάση εξετάζεται το μέγεθος της καθυστέρησης που θα επιφέρει στην ολοκλήρωση του έργου το εν λόγω συμβάν, που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μιας κρίσιμης υποδομής για την Κρήτη, αλλά και -ακόμα χειρότερα- την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων στο project, εγείροντας παράλληλα και κίνδυνο καταστροφής του εξοπλισμού.
Τονίζεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αναμένεται να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά στο τέλος του έτους και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2025.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το οποίο σε συνδυασμό με την πρώτη διασύνδεση Πελοποννήσου - Κρήτη (που λειτουργεί αδιάλειπτα από το καλοκαίρι του 2021), θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού, χωρίς τη χρήση ρυπογόνων συμβατικών μονάδων.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, με άμεσα οφέλη (μείωση χρεώσεων ΥΚΩ) για όλους τους καταναλωτές, που θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση το 2030.

Το έργο

Σημειώνεται πως το έργο είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ευρώπη, στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας.
Με την υλοποίησή του, η Κρήτη και ολόκληρη η Ελλάδα αποκομίζει σημαντικά οφέλη.
Σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα το έργο:
• Μειώνει κατά 400 εκατ. ευρώ το κόστος παραγωγής ενέργειας και τη χρέωση των καταναλωτών σε όλη την Ελλάδα.
• Περιορίζει κατά 60% τους ρύπους της Κρήτης.
• Επιλύει οριστικά το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης.
• Δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη.
• Αναβαθμίζει υποδομές του συστήματος μεταφοράς της Κρήτης.
• Στηρίζει ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου.
Συνεχίζουμε να συμβάλλουμε με έργα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 ενώ αποκλειστικός χρηματοδότης του είναι η Eurobank με κεφάλαια ύψους 400 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης