Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανάκαμψη στο πετρέλαιο – Στο +0,6% έκλεισε το Brent, στα 82,87 δολάρια

Ανάκαμψη στο πετρέλαιο – Στο +0,6% έκλεισε το Brent, στα 82,87 δολάρια
Στήριξη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τη Σαουδική Αραβία
Σχετικά Άρθρα
Με κέρδη μετά τις απώλειες στην αρχή της εβδομάδας, έκλεισαν σήμερα 30/1 οι τιμές πετρελαίου, καθώς επηρεάστηκαν από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για διατήρηση της μέγιστης ικανότητας παραγωγής στα τρέχοντα επίπεδα.
Συγκεκριμένα, το Ριάντ ζήτησε από την εθνική πετρελαϊκή Aramco, να διατηρήσει την μέγιστη ικανότητα παραγωγής της στα 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εγκαταλείποντας ένα σχέδιο για αύξηση της παραγωγής το οποίο είχε ανακοινωθεί το 2021, ανακοίνωσε σήμερα η γιγάντια πετρελαϊκή εταιρεία. «Η Aramco ανακοινώνει πως έλαβε οδηγία από το υπουργείο Ενέργειας για να διατηρήσει τη μέγιστη ικανότητα παραγωγής της στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», αντί να την ανεβάσει στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όπως προβλεπόταν, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Στο πλαίσιο των περικοπών που έχουν ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο του 2022, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ανέρχεται σε περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάτω από την ικανότητα παραγωγής της, η οποία είναι 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Την ίδια στιγμή, η γεωπολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή γίνεται εντονότερη μετά και το πρόσφατο χτύπημα στη βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία, με την περιοχή πλέον να φλέγεται και τον πλανήτη να φοβάται μία γενικευμένη σύρραξη.
Επίσης, ενόψει της διήμερης (30-31/1) συνεδρίασης της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική, ο δείκτης ICE US Dollar Index σταθεροποιήθηκε γύρω από τις 103,5 μονάδες, όταν χθες 29/1 έφθασε κοντά στις 104.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε 0,57% και έκλεισε στα 82,87 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Μαρτίου κατέγραψε ισχυρότερη άνοδο, 1,35%, κλείνοντας στα 77,82 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, Brent και WTI κατέγραψαν ισχυρά κέρδη περίπου 6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης