Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H Κίνα δεν πειθάρχησε στις δυτικές κυρώσεις και εκτόξευσε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία το 2023

H Κίνα δεν πειθάρχησε στις δυτικές κυρώσεις και εκτόξευσε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία το 2023
Η Ρωσία απέστειλε την ποσότητα - ρεκόρ 107,02 εκατομμυρίων τόνων αργού πετρελαίου στην Κίνα πέρυσι, που ισοδυναμεί με 2,14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία, πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από άλλους μεγάλους εξαγωγείς πετρελαίου όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ
Κάτι έχει ήδη αλλάξει δραματικά στις παγκόσμιες γεωπολιτικές ισορροπίες και η ηγεμονία της Δύσης αμφισβητείται πλέον ενεργά.
Γελοιοποιώντας τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, καθώς ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο δεν ενδιαφέρθηκε για τις δυτικές επιβουλές και προχώρησε στην αγορά τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου με έκπτωση για τις μονάδες επεξεργασίας του «μαύρου χρυσού».
Η Ρωσία απέστειλε ρεκόρ 107,02 εκατομμυρίων τόνων αργού πετρελαίου στην Κίνα πέρυσι, που ισοδυναμεί με 2,14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία, πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από άλλους μεγάλους εξαγωγείς πετρελαίου όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ.
Οι εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία, παλαιότερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Κίνας, μειώθηκαν κατά 1,8% στους 85,96 εκατομμύρια τόνους, καθώς ο πετρελαϊκός γίγαντας της Μέσης Ανατολής έχασε μερίδιο αγοράς από το φθηνότερο ρωσικό αργό.
Καθώς δεν είχε ζήτηση από πολλούς διεθνείς αγοραστές μετά τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία το 2022, το ρωσικό αργό πετρέλαιο διαπραγματεύτηκε με σημαντικές εκπτώσεις στις μεγαλύτερες αγορές για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, εν μέσω του ανώτατου ορίου τιμών που επέβαλε η Δύση.

Οι εναλλακτικές διαδρομές

Η επιτάχυνση της ζήτησης από κινεζικά και ινδικά διυλιστήρια για φθηνό αύξησε την τιμή του ρωσικού αργού ESPO το 2023, υπερβαίνοντας το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων το βαρέλι που επιβλήθηκε από την ομάδα των G7 τον Δεκέμβριο του 2022 καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι εναλλακτικές επιλογές για τη μεταφορά και ασφάλισης των ναύλων για την παράκαμψη των κυρώσεων.
Οι αποστολές αργού πετρελαίου της ESPO για παράδοση Δεκεμβρίου τιμολογήθηκαν με έκπτωση περίπου από 50 σεντς έως 20 σεντς ανά βαρέλι στην αγορά ICE Brent, έναντι premium 1 δολ. για φορτία παράδοσης Οκτωβρίου και έκπτωση 8,50 δολ. για αποστολές που παραδόθηκαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις συναλλαγές.
Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές για το Arab Light από τον Ιούλιο, ωθώντας ορισμένα διυλιστήρια να αναζητήσουν φθηνότερους προμηθευτές.

Οι περικοπές στην προσφορά και η στήριξη των τιμών

Για να στηρίξουν τις τιμές, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, δύο από τους τρεις κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσαν πέρυσι περικοπές παραγωγής και εξαγωγών.
Η Σαουδική Αραβία προχωρά σε περικοπές παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο bpd αυτό το τρίμηνο, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα διευρύνει τη μείωση των εξαγωγών της φέτος στα 500.000 bpd (βαρέλια/ημέρα) από 300.000 bpd.
Τα κινεζικά διυλιστήρια χρησιμοποιούν ενδιάμεσους όσον αφορά τη μεταφορά, τους ναύλους και την ασφάλιση του ρωσικού αργού για να ξεπεράσουν τις δυτικές κυρώσεις.
Οι αγοραστές χρησιμοποιούν επίσης τα νερά ανοιχτά της Μαλαισίας ως σημείο μεταφόρτωσης για φορτία από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, κράτη που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Οι εισαγωγές με σήμα προέλευσης από τη Μαλαισία αυξήθηκαν κατά 53,7% πέρυσι.
Η Κίνα δεν ανέφερε επίσημες αποστολές αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας τον Δεκέμβριο παρά τη χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Καράκας τον Οκτώβριο μετά τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Nikolas Maduro και της αντιπολίτευσης.
Οι αποστολές προς την Κίνα από τις ΗΠΑ πέρυσι αυξήθηκαν κατά 81,1% πέρυσι παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, καθώς η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκε.
Οι συνολικές εισαγωγές αργού της Κίνας για το 2023 αυξήθηκαν σε ρεκόρ 563,99 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, που ισοδυναμεί με 11,28 εκατομμύρια bpd.
Ποια είναι η λεπτομερής ανάλυση του εμπορίου, με όγκους σε εκατομμύρια μετρικούς τόνους και ετήσιους υπολογισμούς ποσοστιαίας μεταβολής από το Reuters:
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-21_141738.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης